Miért NEM lehet akaraterővel leszokni?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2017. október 30. hétfő
 • 8 hozzászólás.

Miért nem tudsz ellenállni a ciginek a negyedik nem dohányzó nap után? Miért vallasz újra és újra kudarcot a sütis pult előtt? Hova tűnnek az újévi fogadalmaid január végére? Pedig olyan elszántan indultál, annyi lendülettel, és mégis… Hová vész az akaraterőd?

Most aztán tényleg megcsinálom, elég volt, lefogyok, új életet kezdek, leteszem a cigit, elkezdek sportolni, egészségesen élek, jobb munkahelyet keresek…. Hányszor fogadkozunk életünk során? Nemcsak te. Én is. Mindenki.

Kapaszkodunk a holnapba, vagy egy újabb hétfőbe, akkor ugyanis minden jobb, mindent könnyebb elkezdeni. Holnap “minden más” lesz, tiszta lappal indulunk, és fejben pontosan tudjuk is mit és hogyan fogunk másképp csinálni.

Másnap délig, 1 hétig, 1 hónapig, 1 évig, aztán….

Biztosan te is átélted már, hogy hiába a nagy fogadkozás, egyszer csak jön egy pont és bizonyos dolgokban újra és újra visszacsúszol a régi rossz szokásaidba.

Akaratgyenge volnál? Biztosan nem.

Az élet annyi más területén kitartó vagy, annyi energiát tudsz mozgósítani bizonyos célokért, vagyis az okokat máshol érdemes keresni.

Az akaraterő nem egy tulajdonság

Kezdjük ott, hogy az akaraterő nem valamiféle velünk született tulajdonság, amiből kinek több, kinek kevesebb jut. És nem is úgy működik, mint az izomzatunk, hogy minél többet edzünk rá, annál nagyobb és többet bíró akaraterőnk lesz.

Épp ellenkezőleg!
Kitartásunk, önuralmunk igen összetett, sok-sok körülménytől függő, változó erőforrásunk. Függ attól milyen élethelyzetben vagyunk épp, milyen motivációk táplálják az akaraterőnket, milyen segítségre támaszkodhatunk, és így tovább. Egy biztos: mindenkinek van akaratereje!

Na, de akkor mégis miért bukunk el rendre a fogadalmainkkal? Hová tűnik az akaraterőnk?

A válasz egyszerűbb, mint hinnéd: elhasználjuk!

Gondold csak végig egy átlagos napodat!

Felkelsz hétfő reggel, ráveszed magad a reggelire, mert bár egyáltalán nem vagy éhes, de tudod, hogy reggelizni kell, és a rendszeres étkezés fontos…

Kávé helyett zöld teát töltesz. Nem szereted az ízét, de a tea egészségesebb, és így legalább nem kívánod annyira a reggeli első cigit…

Nem, nem gyújtasz rá, kibírod, erős vagy….

Bemész a munkahelyedre, a reggeli dugót átvészelve 9 órára már három kisebb sokkon túl vagy, de nem gyújtottál rá, erős vagy…

Beülsz egy megbeszélésre, aztán még egyre, és még egyre…

Jönnek a telefonok, újabb feladatok, csak még egy kérés, csak még egy azonnali határidő, de te állod a sarad, nem gyújtasz rá, erős vagy…

Délután egy kávé, szigorúan cukor nélkül, és a süti sem kell, tartod magad…

Este végre hazaérsz, jöhet a 2. műszak, jön a család: “Hol a tesi cuccom?”, “Kész a lecke?” “Miért nem eszel?” “Mi bajod van?”…

Hullafáradt vagy már, de sportolni kell, heti háromszor, megfogadtad, tartod magad…

És a sort folytathatnám. Érted már? A nap végére egyszerűen szétosztjuk az akaraterőnket.

Nem az akaraterőn múlik!

Márpedig akaraterőre az élet minden terén szükségünk van. Akaraterő kell ahhoz, hogy kora reggel felkeljünk, hogy pontosan végezzük a munkát akkor is, ha épp semmi kedvünk hozzá, hogy tartsuk a fogadalmainkat, hogy ne gyújtsunk rá egy stresszesebb nap után se. És bizony idővel egy-egy fronton “elfogyunk”, elhasználjuk az összes akaraterő tartalékunkat.

Ez az oka annak, hogy pusztán akaraterővel NEM lehet tartósan leszokni a dohányzásról.

Pedig az egyik legnagyobb tévképzet a dohányzás kapcsán, hogy a leszokáshoz csak össze kell szedni az akaraterőnket, és kész.

A hiba ott van, hogy igazából semmi nem tud tartósan működni pusztán akaraterővel. Egy rossz szokást egy másik szokással tudunk felváltani, egy függőségnél pedig, mint amilyen például a dohányzás, a függés valódi okát kell kiiktatnunk.

Vagyis ami nem megy akaraterővel, az még több akaraterővel sem fog működni.

Ha az akaraterő nem megoldás, akkor mégis mi segít? Hogyan lehet megszabadulni a dohányzás káros szenvedélyétől?

A titok nyitja, hogy egyszerűen csak máshonnan kell megközelítened a problémát! Kezdd azzal, hogy felejtsd el az akaraterőt, felejtsd el azt, hogy a leszokás egy küzdelem, egy szenvedés, és hogy “majd holnap” sikerül, mert holnap jobban fogod akarni. Ezek helyett keresd meg a módját, hogy a dohányzás okát, a mentális függőséget meg tudd szüntetni! A dohányzás valódi okáról már egy korábbi blog bejegyzésben írtam, a cikket ezen a  a linken megtalálod.

Ha szeretnéd megismerni a fenti cikkben is említett világhírű leszoktató módszert, amellyel könnyen, akaraterő nélkül és valóban tartósan – akár végleg –  le lehet tenni a cigit, regisztrálj a sikeres leszokás 3 titka című ingyenes előadásomra, ahol a részletesen bemutatom, hogyan is működik az Allen Carr módszer, ami eddig emberek tízezreinek segített már a leszokásban.

 

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Le lehet szokni! Én is így tettem máról holnapra! Sok minden fejben dől el! Sok szerencsét kívánok mindenkinek aki barátkozik a leszokás gondolatával! :)

  Válasz
  Kozma Edina
  2018-02-13 12:04
 • Szeretnék tanácsot kérni a leszokáshoz.Már többször olvastam önök tanácsát de sajnos nem tudtam tartani időhiány miatt köszönöm.

  Válasz
  Ákos
  2018-02-5 15:38
 • Le lehet mondani nem kel semmi hozzá csak akaraterő.Nekem sikerült és sok más dohányosnak csak annyi a titok hogy nem kel szívni.

  Válasz
  Soós Antal
  2017-12-20 19:24
 • Mivel NEM lehet akaraterővel leszokni,valószínűleg UFO vagyok,mert nekem sikerült 7 éve egyik napról a másikra,úgy hogy 13 éve dohányoztam napi 2-3 dobozzal is elszívtam... ja nem volt és azóta sincs semmilyen pótcselekvés... ???

  Válasz
  P.ATTILA
  2017-11-26 12:35
 • Nem felejtem el a dátumot: 1979. november 9.-e, este 3/4 9 volt. Ágyban cigiztünk a férjemmel, /akkor ez még szokásos volt/ amikor megfájdult a gyomrom a Filtol cigarettától. Naponta egy dobozzal szívtam el, jól esett a kellemes, menthol íze, aztán meg a legtöbben dohányoztak a környezetemben. Szóval jött a gyomorfájás. Bevillant a gondolat: kell ez nekem? Apám is, anyám is gyomorbeteg volt, csonkolni kellett a gyomrukat... Most én is elintézem magamnak a fekélyt?
  Hát nem! Odafordultam a férjemhez a félig elszívott cigivel: kéred? Mert én nem. Odaadtam neki, majd a maradék dobozt is nyújtottam: mostantól nem dohányzom, a tiéd! Kinevetett.
  Egy pillanatig sem hiányzott, évekig eszembe sem jutott rágyújtani. Aztán jött egy stresszesebb időszak, amikor elszívtam pár szálat... Olyankor emlékeztettem rá magam gondolatban: nem old meg semmit! És letettem, nem vettem magamnak.
  Való igaz: fejben dől el. De a tanulságot is levontam: gyógyult dohányos nincs, csak aki megállja. Nem akaraterővel, ésszel!
  Azóta eltelt 38 év, csak az előnyét látom, hogy abbahagytam ezt a káros szokást. Hatvanon túl sem ráncos az arcom, egészséges a tüdőm, jó a munkabírásom.
  Mindenkinek csak javasolni tudom: leszokni mindenáron, mert az a szerencsétlen kis tüdőnk eredetileg oxigénre lett tervezve... És utánagondolni, mi is az, amit az a kis bűzrúd pótol? Valahol ott van a kutya elásva.

  Válasz
  Pálné Tóth Gyöngyi
  2017-11-20 10:07
 • 30 éven át szívtam, kivéve a terhesség idejét, akkor nem tudtam rágyújtani. Rosszul esett. Aztán a szoptatási idő alatt kezdtem szépen, lassan visszaszokni. 1999. karácsonya óta nem szívok, nem is hiányzik. Hogy történt? Mérges voltam. Már akkoriban is folyvást emelgették a dohányáruk árát, és én úgy gondoltam, hogy ha még egyszer emelnek, abbahagyom. Velem aztán nem fognak kitolni, annyit már nekem sem ér meg a bagózás, stb. Lényeg az, hogy emeltek, én meg karácsonyi ajándékként a férjemnek ajándékoztam az utolsó cigarettás dobozomat (mert ő sosem dohányzott, és nagyon utálta eme szokásomat). Azt mondják, hogy alapvetően motiváció kell és az akaraterő ráadásként marad. Az én motiváció az volt: NEM ADOK ENNYI PÉNZT!

  Válasz
  Erzsébet Pusztai
  2017-11-15 09:28
 • HÚÚ!
  Kedves Gábor!
  Nagyon igazad van!
  Már többször átmenetileg nem dohányoztam, akár évekig is, de ahogyan megszünt az eredeti motivációim ereje, elcsábultam és visszaszoktam az első egy cigivel...

  Válasz
  Katalin
  2017-11-13 15:25
 • Én 46 évi masszív dohányzás után tettem le a cigarettát. Előzőleg többször is próbáltam többféle módszerrel leszokni, de néhány nap után mindig visszaestem, végül már majdnem láncdohányos vált belőlem. Az ok egy volt: nem akartam. Vgül döntöttem: elhatároztam, hogy többé nem gyújtok rá, és úgy is lett. Az volt a legnehezebb, amikor a társaságban mindenki dohányzott, és megkínáltak, azt mondani, hogy NEM. Ez már lassan 7 éve történt, azóta egyetlen slukk dohányfüstöt nem szívtam, elvonási tüneteim egyáltalán nem voltak. Sikeresen leszoktam a dohányzásról, mert AKARTAM.

  Válasz
  Korsós József
  2017-11-6 22:11