Nem tehetnek a dohányosok a visszaszokásról…

  • Írta: Szász Gábor
  • 2016. december 19. hétfő
  • Nincs hozzászólás.

Közeleg az Újév, és szinte minden dohányos fogadalmai között szerepelni fog, hogy “idén leszokom a dohányzásról”. Akármilyen erősnek is tűnik most az elhatározás, mégis, szinte borítékolható a visszaszokás. Azonban erről nem a dohányosok tehetnek.

A leszokók többségének – ha komoly elhatározással lát hozzá – néhány napra sikerül leszokni, de csak kevesen bírják tovább. Sajnos azonban gyakran azok is visszaszoknak, akik néhány hétig, vagy hónapig megállták, hogy ne gyújtsanak rá. Ez azért is különös, mert ekkorra már a kémiai függőség teljesen megszűnik, mivel a nikotin az utolsó cigaretta elszívása után három héttel teljesen kiürül a szervezetből.

cdngsldwaaqmrpl-masolat

Ez a visszaszokás igazi oka!

Azonban a kémiai függőség mellett a dohányzás pszcihés függőség is egyben. Pszcihés függőség alatt mindazokat a (tév)képzeteket, érzéseket, élményeket értjük, melyeket egy dohányos gondol a cigarettáról. Ez a pszchiés függőség sokkal erősebb, mint azt hihetnénk, és sokkal erőseb, mint a nikotin iránti vágy.

Amíg a pszcihés függőség nem szűnik meg, azaz amíg egy dohányos úgy érzi, hogy cigizni jó, addig sebezhető lesz, és bármikor visszaszokhat!

„A pszichés függést nem lehet akaraterővel leküzdeni.
Ugyanis aki akaraterővel próbálkozik, abban a hitben szokik le, hogy ő lemondott valami jóról, és elkezdi ezt pótolni, például nassolással. De elég egy stresszesebb időszak és a dohányos már rá is gyújt, abban a (tév)hitben, hogy a dohányzás csökkenti a feszültséget.”

Fejben dől el

A tartós leszokáshoz először a pszichés függést kell  megszüntetni. Ehhez célszerű valamilyen testhez álló leszokási módszert igénybe venniük a dohányosoknak, mert pusztán akaraterővel átlagosan csak 100-ból mindössze 4-5 dohányos tud leszokni néhány hónapnál hosszabb időszakra.

Azonban figyeljünk oda a testünk jelzéseire, mert ha egy leszokóban lévő dohányosnak erős elvonási tünetei vannak az intő jele annak, hogy nem a megfelelő módszerrel szokik le. Ilyenkor érdemes más módszerhez folyamodni.

cigarette1219

„Ez az egész a fejben dől el” szokták mondani dohányosok, és teljesen igazuk van. Amennyiben ugyanis sikerül megszüntetni a pszichés függőséget, azt fogják tapasztalni, hogy a fizikai elvonási tünetek nagyon gyengék. Néhány napig talán érezni lehet kisebb irritációt, de sokan arról számolnak be, hogy a leszokás semmiféle elvonási tünettel nem járt!

A pszichés függőség megszüntetésével elérhetjük, hogy a leszokás könnyebb és tartós lesz.

Nincs olyan, hogy „csak egy szál cigaretta”!

Az egyik leggyakoribb csapda, amiért a volt dohányosok visszaszoknak, az a „csak egy szál cigaretta” kezdetű mondat. Sokan ugyanis szórakozás közben vagy éppen egy stresszhelyzetre reagálva a cigi után nyúlnak. Nem az a szándékuk, hogy újra dohányosok legyenek, csak egy pillanatnyi ingert akarnak kielégíteni. De sajnos ez az egyetlen szál cigaretta is elég ahhoz, hogy egy dohányos visszaszokjon akár több hónapnyi, vagy évi nemdohányzás után is. Ha egyszer leszoktunk, soha többé ne gyújtsunk rá még egyetlen cigire sem!

Ha szeretnél egy olyan módszerrel leszokni, ami a dohányzás valódi okát, a mentális függőséget szünteti meg, akkor próbáld ki az Allen Carr szemináriumot, hiszen a Dupla Leszokási garanciának köszönhetően nincs veszítenivalód!

lizaminelli-szeminarium

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.