Durva? Sértő? Ilyen a dohányzás igazi arca

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. március 7. szerda
 • 15 hozzászólás.

Neked mi az első, ami eszedbe jut a leszokás kapcsán? Amikor felteszem azt a kérdést a dohányosoknak a szeminárium elején, hogy mi az első gondolatuk a leszokásról, általában kétféle választ kapok: a, “Pokoli nehéz lesz, de most azért is megcsinálom!”, “Tudom, hogy bele fogok dögleni. Nagyon félek. És egyelőre el sem tudom képzelni, hogy fogom én ezt végigcsinálni.” Vagyis mindenki keresztes-hadjáratra készül. Igazuk van! Igazuk van?                   

Ellenség a zsebedben

Nem szeretnék áltatni senkit, a cigi valóban egy kedveskedő ellenség. Ott lapul a zsebedben, és nagy erőkkel támad nap, mint nap. Barátodnak tűnik, de valójában egy rettentő ügyes manipulátor. Tulajdonképpen egy “célja” van: hogy leromboljon mindent, ami kedves neked.

Ebben a pillanatban is ezt műveli, célkeresztet rajzolt a gondolataidra, az egészségedre, a szeretteidre, az otthonodra, a pénztárcádra, az életedre.

Talán nem akarod észrevenni, talán te magad nem látod most mindezt akkora veszélynek, de hidd el, ELLENSÉGED VAN.

Nézd végig a sort!

Íme néhány terület, ahol a legkeményebben támad rád. Hányra ismersz rá a saját életedben?

Támad a tisztánlátásod ellen

Arra törekszik, hogy elhomályosítsa az értékíteletedet. Hogy elhitesse veled, csak cigivel jó az élet, dohányzás nélkül minden sokkal sivárabb, sokkal fakóbb.

Támad a családod, a kapcsolataid ellen

Meggyőz, hogy még a leghevesebb vitában is mellette állj ki, hogy hagyd aggódni a szeretteidet, hogy elvonjon a vacsora asztaltól, és még a legszebb ünnepeken is az járjon a fejedben, mikor gyújthatsz már rá.

Támad az egészséged ellen

Nem zavarja, hogy fulladsz, hogy köhögsz, hogy szédülsz, és egyre nehezebben bírsz felmenni a lépcsőn. Nem törődik a koroddal, a közérzeteddel, és azzal, hogy családod van, akikek szükségük van rád.

Támad a pénztárcád ellen

Meggyőz arról, hogy napi 1 000-1 200, havi 30-35 000 Ft neked is jár. Hogy úgyse költenéd másra, vagy épp ellenkezőleg, ha nem cigire, akkor úgyis másra fecsérelnéd el ugyanazt a pénzt. Megnyugtatja a lelkiismeretedet, hogy az adó a hibás, és ugyan már, egy doboz most még belefér.

Támad az önbizalmad ellen

Felnagyítja a bizonytalanságodat. Folyamatosan arra emlékeztet, hogy nélküle nem vagy elég jó, nem vagy elég alkalmas, nem vagy elég laza. Nélküle még gondolkodni sem tudsz. Elhiszed neki, hogy cigi nélkül nem lennél az, aki.

Támad a szenvedélyed ellen

Arra törekszik, hogy elhomályosítsa azokat a dolgokat, amik egykor igazán fontosak voltak számodra. Eltompítja az érdeklődésedet más iránt. Minden lehetőséget megragad, hogy ő irányítson, hogy ő legyen ébredéskor az első, és lefekvéskor az utolsó gondolatod.

Támad a nyugalmad ellen

Felerősíti benned a félelmet, az aggódást, a szorongást, míg végül ezek lesznek a leghangosabbak a fejedben.

Támad a szíved ellen

Minden lehetőséget megragad, hogy a régi kudarcokat elevenen tartsa a gondolataidban. Tudva, hogy a vereség élmény, a keserűség és a félelem folytonosan visszahúz majd hozzá.

És mindez csak 8 terület, amit a dohányzásod ural….

Durva? Sértő? Túlzás?

Nos, a célom nem a bántás, vagy a riogatás. Épp ellenkezőleg! Szeretném, ha tudnád, hogy mégoly veszedelmes ellenség ellen is kell csatát nyerned, mint a függőséged, akkor is te vagy előnyben!

Tudd, hogy legyőzheted!

Közel 8 év terapeutai tapasztalat után, bátran ki merem jelenteni, hogy nincs az a masszív cigaretta függőség, amit ne lehetne egy nap alatt legyőzni. Nincs ilyen.

Mindegy, hogy 4 hónapja, vagy 40 éve dohányzik valaki…

Mindegy, hogy a családjában egyedüli dohányos, vagy körülötte mindenki más dohányzik…

Mindegy, hogy sokadjára, vagy először próbál leszokni…

Minden dohányos le tud szokni könnyen és végleg!

Hogyan?

Most bizonyára többen mondják magukban a varázsszót: AKARATERŐVEL! Ez kell, semmi más….

Én pedig azt mondom:

 • Stratégiával
 • Segítséggel
 • Módszeresen
 • És igen, plusz elhatározással.

Mindháromhoz az első és legfontosabb lépés az elhatározás, az a betonszilárd döntés, hogy LE AKAROM TENNI A CIGIT. Enélkül nem megy.

És sajnos csak úgy nekiveselkedve sem megy.

Egy olyan erős ellenséget leküzdeni, mint a dohányzás, csak kipróbált és személyre szabott stratégiával lehet.

Ahogy a te dohányzásod oka és mozgatórugója is személyre szabott – Nézd csak meg, te miért kezdtél dohányozni?! És nézd meg miért is folytatod? Mindenkinek megvan a maga személyes dohányosi motivációja. Az az mögöttes ok, ami olyan erősen a cigihez köt.  

A dohányzás ott tart sakkban, ami a legérzékenyebb területed. Ott és azért tud magához láncolni, mert az achilles pontodnál függsz tőle. Bizonytalan vagy, szorongsz valamiért, menekülsz valami ellen? A dohányzás ezeken a pontokon kapaszkodik fel a válladra.

De abból, hogy most ezt a cikket olvasod, azt feltételezem, hogy ELEGED VAN BELŐLE!

Azt tudom, hogy nekem nagyon elegem volt. Abból, hogy naponta elvesztettem a csatáimat. Hogy azt láttam, szép lassan tönkremennek a kapcsolataim, és azoknak az életére is rossz hatással vagyok, akik fontosak nekem.

De azt is megértettem, hogy nekem ez egyedül nem megy. Egyedül nem tudom végigcsinálni ezt a harcot.

Nem vághatok valamit a falhoz, azt remélve, hogy odaragad. Tervre van szükségem. Módszerre van szükségem. Tudásra van szükségem. Ahogyan talán neked is.

Szeretném ha tudnád, hogy neked sem kell egyedül küzdened! Van más választásod is!

Ha úgy érzed van elég kitartásod, akkor vedd fel a kesztyűt, próbáld meg, tedd le a cigit önerőből. De tudd, hogy soha nem szégyen segítséget kérned, nem szégyen, ha mégsem sikerül, és hogy igenis létezik olyan módszer, amivel kudarcélmény és elvonási tünetek nélkül le tudsz leszokni. Mindegy, hogy hány éves vagy, és hogy mióta dohányzol.

Egy a lényeg: találd meg a te saját, személyre szabott stratégiádat a leszokáshoz! Ha úgy érzed, jól jönne ebben egy kis segítség, érdekel az Allen Carr módszer, mint egy lehetséges, és bizonyítottan működő stratégia, akkor jelentkezz az ingyenes START konzultációra most 

jelentkezz az ingyenes START konzultációra most 
››!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • 4 napja nem gyújtottam rá, igaz beteg is vagyok. Nem hiszek a nikotin utáni vágyban, mert akkor nekem most a falat kéne kaparnom. Asztmás lettem pár éve, muszáj leszoknom.

  Válasz
  Avatar Erdővégi Krisztina
  2019-02-18 06:19
 • Én már leszoktam, 14 éve lassan.Egyetértek a cikkben irtakkal. Én egyedül csináltam végig, de pokoli nehéz volt. Azt hittem belehalok.De már utáltam magam, mert egy kényszer volt, muszály volt rágyujtani,a nikotin hiány kényszeritett, és állandoan bagoszagu voltam, köhögtem, fájt a torkom, de csak az elsö szálig, utána minden szuper volt. Elegem lett belöle, és belegondoltam, hogy a gyerekeim mit gondolnak, mit éreznek, ha oda hajolok hozzájuk. Azt hogy büdös vagyok. Letettem.A két fiam cigizik. A lányom nem.Tul vagyok rajta. Ennyi

  Válasz
  Avatar Farc Jánosné
  2019-02-10 09:57
 • Szeretném ha valaki segítene, le szeretném tenni a cigit,de az eddigi segítség mellett is rágyújtottam.Hol lehet akarat eröt venni?? mert nekem az nincs.Pedig tudom,hogy nem jó sehogy,sem egészség terén,sem anyagi terén.

  Válasz
  Avatar Tóth Gabriella
  2019-01-20 12:34
 • Üdvözlök mindenkit.
  Kettő éve hogy hogy letettem a cigit egyik napról a másikra.
  Köhögtem nagyon tőlle...egy èjszaka befulladtam és megijedtem. Azóta nem gyújtottam rá. Az elején mehéz volt most rá sem tudok nézni.
  Sajnos a köhögés az megmaradt gondolom sok idő mig kitisztul a szervezet a nikotintól. A közérzetem lényegesen jobb...a vérnyomásom kezd beállni normális értékre ...előtte nagyon magas volt....a ciginek köszönhetem elsősorban.
  Röviden ennyit a történetemröl. Meg annyit még...hogy 25-30 év intenziv dohányzást hagytam a hátam mögött.

  Válasz
  Avatar Erzsébet
  2019-01-15 16:04
 • Két napja nem szívom, előtte Niquitin rágótablettákat szopogattam, de így is sóvárgok utána. Pokoli nehéz.

  Válasz
  Avatar Kerekes Tamás
  2018-03-22 13:22
 • Én és a férjem az Allen Car módszerével szoktunk le 2016.október.29-én a dohányzásról.Büszkék és boldogok voltunk az Önök által biztosított sikerünkre,ami azt jelenti hogy 55 év dohányzás után a mai napig nem gyújtottunk rá.Csak egy a bökkenő, amióta nem dohányzunk minden egészségügyi bajunk előjött.Ezt elmondtam a tüdőgyógyásznak és a többi orvosnak is, de csak mosolyogtak.Akkor most mi az igazság a cigaretta egészségromboló hatását illetően?Addig amíg dohányoztunk semmi bajunk nem volt, legfeljebb kevesebb pénzünk, most meg ugyanazt elköltjük gyógyszerre.Vagy nem szabad elmenni az orvoshoz akármilyen betegségünk is van mert a gyógyszer nagyobb üzlet mint a cigaretta.Várom válaszukat.Üdvözlettel:Erős Jánosné és férje

  Válasz
  Avatar Erős Jánosné
  2018-03-15 18:17
 • 5 éve tartozom a boldog nemdohányzók táborába. KÖSZÖNÖM Ennek a módszernek és Gábornak hogy 40 évnyi dohányzás után sikeresen megszabadultam ettől a kártékony rossz szokástól, úgy hogy nem szenvedtem és nincs pótcselekvés

  Válasz
  Avatar Gábor Mihály
  2018-03-15 11:05
 • A "letölthető" előadásokat vettem meg. Végignéztem. Volt, hogy elaludtam rajta. Volt olyan hogy nem értettem vele egyet. Azóta nem gyújtottam rá. ( kb egy éve) No comment :)

  Válasz
  Avatar Varju Tamás
  2018-03-14 11:43
 • Szeretnek ebben a munkaban reszt venni,munkatarskent. En ugyan nem dohanyzom,de zigóta korom ota passziv dohanyos vagyok,es fiatal korom ota asztmas. Ez a szemelyes erintettsegem a dohanyzassal. Egyebkent evek ota foglalkozom a fuggoseg temajaval,ismerem a kulonbozo onsegito csoportokat es a segitsegnyujtas mas modjait is. Szeretnek egy szemelyes talalkozot kerni Onoktol.
  Tisztelettel: Timar Krisztina

  Válasz
  Avatar Timar Krisztina
  2018-03-13 13:46
 • Sziasztok!
  Minden szavad igaz Gábor, teljesen egyettértek. De a dohányos úgy gondolkodik,hogy engem nem érhet baj,nem lehet tüdő rákom hisz senki nem volt a családból sőt nem rég halt meg Józsi bácsi,aki még cigis dobozt se fogott a kezébe.
  De olcsóbb , mintha befizetném egybe a havi 15eft-ot. A végén az már közel 100e ft. Abból sok sok doboz cigi kitellik...
  Sajnos ezek a gondolatok nálam is szerepet játszanak. Évek óta követlek és nagyon sokszor gondolkodtam a leszokásról! Nekem 1 évembe telt h rászokjak a cigire de már nagyon utálom,h fogságba tart!! Az ára ,a szaga-bűze gyűlölöm és mégis zsebbe nyúlok és rágyújtok... minden cikket elolvasok,egyetértek de ennyi- kimegyel egy cigit elszívni.
  Tudom,h káros,tudom,h jobban érezném magam ha letenném..mégis a megszokás rabja vagyok. Megszoktam, h amikor hazafelé jövök rágyújtok ha egy kis szünetre vágyom a munkahelyen kimegyek egy cigire stb.
  Gyűlölöm!!!

  Válasz
  Avatar Kovács Bettina
  2018-03-13 07:31
 • Kedves Gábor! Nagyon örülök neki hogy ilyen sok energiát fordítassz rám! Nagyon igazad van a dohányzással kapcsolatban! Sajnos anyagi okok végett nem jelentkeztem még ! Sajnos egy éve halt meg a Kedves Férjem,és ez anyagiakban is és erős fájdalmam és nyugtalanságom végett sem vagyok most biztos benne hogy letudnék róla mondani! Ezért nem tettem még meg a végső elhatározást! De ha úgy érzem hogy lecsillapodtak ezek az erős fájdalmak, a cigi lemondás lesz az első elhatározásom! Ön magamtól bele sem kezdek mert tudom hogy úgy sem menne! Minden féleképen a segítségedre lesz szükségem! Köszönöm előre is a támogatásodat és hogy évek óta nem hagytál magamra! Üdv: Murányi Mihályné

  Válasz
  Avatar Murányi Mihályné
  2018-03-12 23:54
 • Miért nagyobb a nikotinfüggőség kialakulása az olyanoknál, akik ezt a molekulát a köldökzsinóron és az anyatejen keresztül megkapták? Ez arra enged következtetni, hogy a nikotinfüggőség, illetve azok a különbségek, amelyek a nikotinfüggők idegrendszerét jellemzik, vagy genetikailag kódoltak, vagy legalábbis magzat- és csecsemőkorban léptek fel. Saját tapasztalatom, hogy már akkor kerestem a megoldást, amikor még fel sem merült bennem, hogy ez volna az - a jógától a B-vitaminkomplexumokig mindennel kísérleteztem, egyik sem ért semmit. Ha ebben eddig nincs valami súlyos logikai bakugrás, akkor adódik, hogy az idegrendszeri problémát - ami nem lelki, hanem fiziológiai-biokémiai ügy - is orvosolni kell. Erre van az Allen Carr-módszernek eszköze, illetve a praxisban ez felvetődött már egyes pácienseknél?

  Válasz
  Avatar Béla
  2018-03-12 21:53
 • Sosem voltam nagy dohányos de eldöntöttem erre sincs szükségem.
  Egyik napról a másikra.

  Válasz
  Avatar Hudaknè Vetési Margit
  2018-03-12 19:24
 • Gábor. Tiszta szivemböl, Egyetertekveled CSaktul messze kelene utaznom de Minden áron Leakarok mondani eldobni,,,

  Válasz
  Avatar Nagy Jozsef
  2018-03-12 12:04
 • Mindenel egyet értek. Tisztelt Gábor!!!

  Válasz
  Avatar Kovács József
  2018-03-12 10:32