Elhízás nélkül leszokni? Itt a megoldás!

 • Írta: Szász Gábor
 • 2016. május 24. kedd
 • 4 hozzászólás.

Ha a dohányzásról le lehetne szokni anélkül, hogy elhíznál, megpróbálnád? Azért kérdezem, mert tisztában vagyok azzal, hogy a legtöbb dohányosnál az elhízástól való félelem az egyik fő akadálya a leszokásnak.

elhizas

Az egyik olvasóm például ezt írta a múlt héten:

“Tudom, hogy a dohányzás egészségtelen, de ha leszoknék, és ezért elhíznék, az ugyanolyan egészségtelen lenne. Ezért inkább dohányzom tovább.”

Ez a gondolkodás szinte már fáj, ezért ma azt fogom Neked elmesélni, hogy hogyan lehet elhízás nélkül leszokni.

Ha szeretnéd tudni hogyan használd az akaraterőt a leszokásban kattints ide és töltsd le ingyenes tanulmányunkat. Hidd el ennek segítségével tisztán fogsz látni és tudni fogod mi kell pontosan a leszokáshoz.

Egyáltalán, miért hízik el valaki leszokás után?

Van egy olyan tévesen kialakult nézet, hogy maga a nikotin egy anyagcsere gyorsító anyag, és segít vékonynak maradni. Következésképp, ha valaki nem dohányzik, az elhízik.

Ám ez egyszerűen nem igaz!

Egyrészt: 

Ha alaposabban szétnézel magad körül, azt fogod látni, hogy a dohányosok és nemdohányzók között is szép számmal akad elhízott ember. Ha a nikotin valóban segítene a fogyókúrában, szerinted a dohánygyárak nem írnák ezt rá a cigis dobozra?

Másrészt: 

Az állításomat egy tudományos kutatás is alátámasztja. A spanyolországi Navarrai Egyetem orvostudományi tanszékének kutatói 7565 dohányos, már leszokott, és soha nem is dohányzó ember testsúlyát valamint életmódját követték nyomon 4 éven keresztül. ( A Navarrai Egyetem kutatásának eredménye a Spanyol Kardiológiai Szemlében jelent meg 2010. januárban.)

Azt vizsgálták, hogyan változik a kutatásban résztvevők testsúlya attól függően, hogy dohányoznak-e vagy nem. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a dohányzás és a nikotin NEM csökkentik a testsúlyt.

Ellenkezőleg: a dohányzás hozzájárul a testsúlynövekedéshez!! Tehát ha valaki elhízik leszokás után, annak más oka van.

Az elhízás valódi oka

A leszokás utáni elhízás fő oka a mentális függőségben keresendő. Mentális függés alatt azokat a pozitív képzettársításokat értem, melyeket a cigarettának tulajdonítanak a dohányosok:

* a dohányzás csökkenti a stresszt;
* a dohányzás segít koncentrálni;
* a dohányzás segít ellazulni, stb. stb.

De ha valaki úgy akar leszokni, hogy ezeket a beidegződéseket nem változtatja meg, annak a fejében egy hatalmas kötélhúzás megy végbe:

1) Az egyik énje azt mondja, hogy nem szabad rágyújtanom, mert a dohányzás drága, büdös és egészségtelen.

2) A másik énje pedig azt mondja, hogy de jó lenne elszívni egy cigit, hogy megnyugodjak, vagy hogy jobban tudjak koncentrálni.

Patthelyzet.

A dohányos ezért úgy érzi, hogy egy hatalmas áldozatot hoz a leszokással. Ebben a feszült, idegtépő helyzetben pedig elkezd helyettesítők után kutatni.

Van, aki rágózással próbálja helyettesíteni a cigarettát, de hamar rájön, hogy ez nem elég. Megint mások elkezdenek többet enni, mert így próbálják kárpótolni magukat. Sokan pedig elkezdenek nassolni: amikor korábban rágyújtottak volna, most csipegetnek egy kis édességet.

Na ez az elhízás valódi oka! 

Az eredmény pedig garantált elhízás.

Az elhízás valódi oka tehát, hogy a dohányos úgy akarja akaraterővel leküzdeni a nikotinfüggőséget, hogy a mentális függőséget nem kezeli.

Két erő feszül egymással szemben: az akaraterő és a “rá akarok gyújtani” erő. Ezt a feszültséget pedig a dohányos az evésben vezeti le.

Ez is azt mutatja, hogy akaraterővel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet leszokni. Istenem, hányszor hallottam már akaraterővel próbálkozóktól, hogy “azért kezdtem újra dohányozni, mert meghíztam.”

Összeállítottam két tanulmányt, melyekben összefoglaltam, hogy pontosan hogy melyik leszoktató módszer a legeredményesebb, és hogyan tudsz Te is könnyedén, elhízás nélkül leszokni a dohányzásról. Lapozz bele a tanulmányba, tényleg maximum 20 perc alatt el tudod olvasni.

“Mi kell tehát ahhoz, hogy ne hízzak el?”

Az elhízás nélküli leszokás kulcsa a mentális függőség feloldása. Ha sikerült megváltoztatnunk a cigarettáról alkotott berögzült gondolataidat, akkor nem lesz szükség sem akaraterőre, sem pótcselekvésre.

Az Allen Carr szeminárium pontosan ezt éri el: megszünteti a pszichés függőséget. A résztvevőink belátják a szeminárium végére, hogy mindaz a pozitív kép, amit a cigarettának tulajdonítottak, pusztán egy délibáb volt.

Aki így szokik le a dohányzásról, az nemcsak könnyűnek és örömtelinek találja a folyamatot, hanem pótszerekre és pótcselekvésekre sincs szüksége. Nem esznek többet, mint korábban, nincs nassolás, és nincs elhízás sem.

 

kudarc-tanulmany

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szia én erös dohányos voltam 1hete le szoktam éreztem hogy nem jo nekem köhögtem fuladtam tölle 41 éves vagyok

  Válasz
  Böbi
  2016-05-26 14:26
 • Többször le szoktam a dohányzásról 2-3évre a kaja adagokat felére csokkentettem cigi helyett rágóztam egyik napról a másikra egyszerűen nem gyujtottam rá.Egy év múlva +15 kg úgy hogy nem kell ámítani senkit hazugságokkal tömni az agyát senkinek!Ez tény és valóság hívás van félre beszéd nélkül!!!!!

  Válasz
  Szilágyiné Márta
  2016-05-26 11:00
  • Kedves Márta, Mi nem ámítunk senkit. Az Allen Carr módszer 33 éve változatlanul működik és nap, mint nap bizonyít. Le lehet szokni könnyen, szenvedés nélkül és elhízás nélkül is. Üdvözlettel: Kriszta, Allen Carr Központ

   Válasz
   mayerkriszta
   2016-07-20 22:12
 • Egyetértek

  Válasz
  Varga Tibor
  2016-05-14 19:14