A nem működő, a talán működő, és a működő leszoktató módszerek

  • Írta: Szász Gábor
  • 2017. november 27. hétfő
  • Nincs hozzászólás.

Tudtad, hogy az ember szinte bármit meg tud tanulni autodidakta módon? Ha teszem azt, meg akarsz tanulni angolul, fogsz egy magyar-angol szótárt, veszel néhány nyelvkönyvet, és otthon rászánsz naponta pár órát a szabadidődből a tanulásra. Nincs kizárva, hogy előbb-utóbb meg is tanulsz angolul, ez egészen biztos. Hogy mennyi ideig tart majd, amíg beszélni is tudsz az adott idegennyelven? És milyen lesz az a tudás? Az egy másik kérdés. Fontos és tanulságos téma következik: nézzük csak meg ugyanezt a dohányzásra!

Néhány napja írtam itt a blogon az akaraterőről egy bejegyzést. Számítottam rá, hogy kapok hideget-meleget, mert ez egy kényes téma, és mindig is megosztó marad. De sebaj, vállalom, mert a lényeg, hogy beszéljünk róla és tulajdonképpen részben erre szerződtem azzal, hogy leszoktató terapeuta lettem.

Szóval a bejegyzés nyomán több kommentet is kaptam. Voltak, akik büszkén újságolták, hogy már ennyi, és annyi napja nem gyújtottak rá, és mindezt teljesen egyedül, segítség nélkül érték el. Ők állítják, hogy kizárólag akaraterő kell a leszokáshoz, minden más leszoktató módszer felesleges. És volt olyan is, aki elmondta, hogy ez a harmadik leszokási kísérlete, de most úgy érzi, jól halad, már csak napi egy-két szálat szív, hamarosan biztosan sikerülni fog neki végleg a leszokás…  

Félreértés ne essék: a leszokás mindig egy jó hír!

Mindig örömmel olvasom, ha valakinek sikerül önerőből, vagy bárhogy máshogy leszokni a dohányzásról. Nekem is pontosan ez a célom: leszoktatni az embereket. Méghozzá végleg.

Ne felejtsük el, hogy AKÁR az akaraterő is lehet erre egy módszer!

Lehet működőképes? Miért is ne?! Ahogy angolul is meg lehet elméletileg tanulni autodidakta módon, úgy a dohányzást is le lehet tenni elméletileg külső segítség nélkül. Mennyi ideig, és milyen szenvedés és áldozatok árán? Ez a része a dolognak már nem válaszolható meg olyan könnyen a tények és a statisztikák ismerete nélkül.

Na, de maradjunk a módszereknél!

Pontosan tudom, hogy az elrettentő statisztikák a legtöbb dohányost csak irritálják, annak idején dohányosként velem sem volt ez másként, így hát nézzük inkább a lehetséges leszoktató módszereket. Vagyis az angol tanulás vs. dohányzásról leszokás példájánál maradva:

Van a nem működő módszer

Hogyan kezdünk neki 1.0-ás módon egy teljesen ismeretlen nyelven elmondani valamit? Felcsapjuk a szótárt és kinézzük a keresett szót onnan, nem igaz?

Na, ez az, ami általában nem működik, mert ilyenkor a szó csak úgy lóg a levegőben. Ha csak szavakat kezdünk tanulni, akkor nem valószínű, hogy egyhamar megtanulunk beszélni is. Hiába lessük ki a szótárból ugyanis, hogy a sarok szó jelentése angolul corner, azt továbbra sem tudjuk majd elmondani, hogy találkozzunk a sarkon kettőkor! Kikeressük a szótárból, és nagy valószínűséggel el is felejtjük, mert az agyunknak egyszerűen nincs mihez kötnie a szót.

A dohányzásnál ugyanez a helyzet. Sok dohányos esetén az 1.0-ás módszer, hogy csökkenti a cigi adagot. Napi egy dobozról félre, majd 7 szálra, majd 5-re…. . Már ez a csökkentett mennyiség is a legtöbb dohányos számára kínszenvedés. A vége pedig az, hogy tízből kilenc dohányos nem szokik le így soha az életben a cigiről. “Nagyon dohányosból”, maximum “kicsit dohányos” lesz. Tehát tulajdonképpen marad dohányos.

Van a talán működő módszer

Eggyel jobb módszer az angoltanulásra, ha kifejezéseket próbálunk megtanulni. Kikeressük a google fordítóból azt a kifejezést, amit szeretnénk használni pl. hogy is mondjuk azt angolul, hogy “a sarkon”? – on the corner.  Ez az agyunknak már egy sokkal jobb módszer, mert tudja kötni valamihez. Megjelenik az agyunkban egy kép az utca sarokról, hisz ilyet mindenki látott már, és a kifejezés máris zöld utat kap a hosszabb távú memóriába.

Ettől már tudunk is beszélni angolul? Dehogy! De ha rászánunk jó sok időt, így azért nagyobb eséllyel eljutunk egyszer csak egy bizonyos tudás szintre. Sok idő, sok energia, de nem kizárt, hogy sikerül.

A dohányzásról leszokásban ugyanilyen módszer szokott lenni a holnaptól – jobb esetben mától – nem dohányzom, azaz a teljes cigi stop önerőből. Ezt a módszert értik legtöbben akaraterő alatt a leszokás esetén, és való igaz, hogy ez egy fokkal jobb megoldás, mint a csökkentett adag. Sőt, az sem kizárt, hogy valaki le is tud szokni akaraterővel.

Rettenetes energia, sokaknak szenvedés, és sokaknak nem sikerül végleg letenni vele a cigit? Igen. Mert ez a módszer nem törődik a mentális függőséggel, egyszerűen figyelmen kívül hagyja, hogy az ember fizikai és mentális lény egyszerre.

Tedd meg az első lépést a leszokásban, jelentkezz ingyenes start konzultációnkra »

És van a működő módszer

Ha valaki biztosra akar menni az angol tanulásban, általában mit csinál? Azzal kezdi, hogy beiratkozik egy intenzív beszéd-orientált tanfolyamra, vagy aki megteheti, néhány hónapra kimegy külföldre, nem igaz?

Minden egyéb tanulási módszer (kifejezések tanulása, szavak magolása, stb.) csak ezután következik, és ez már mind csak a tudásszint növelésére szolgál. Az emberek többsége nem egyedül a négy fal között próbálkozik felépíteni egy nyelvtudást, mert először meg kell érteni egy adott nyelv logikáját, és azokat a trükköket, amivel eredményes lehet a tanulás.

Pontosan így van ez a dohányzásnál is: Ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni a fizikai és mentális függőséget, ismernünk kell a saját függőségünk gyökereit, és el kell sajátítanunk azt a módszert, amivel képesek vagyunk kontrollálni azt.

Erre szolgál többek között az Allen Carr módszer is, és ezért van az, hogy ezzel a módszerrel tízből kilenc ember valóban végleg, – és ami nagyon fontos – szenvedés nélkül le tud szokni a dohányzásról.

Mindegy melyik módszerrel próbálkozunk?

Az attól függ, hogy mennyire szeretnénk megtanulni angolul, illetve leszokni a dohányzásról.

Én mindenestre sok erőt és kitartást kívánok neked a sikeres leszokáshoz, bármelyiket is választod!

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.