A rákbetegségek nagyrésze megelőzhető

  • Írta: Szász Gábor
  • 2017. január 26. csütörtök
  • Nincs hozzászólás.

Azzal már biztosan tisztába vagy, hogy a dohányzás milyen kockázati tényezőkkel jár. De azt vajon tudod, hogy emeltt mi az, amire feltétlenül oda kell figyelned?

A Semmelweis Egyetem honlapján egy hasznos, ugyanakkor megdöbbentő cikket találtam, amit szeretnék Veled is megosztani.

A cikk címe: “A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne”,  szerzője Dr. Győrffy Balázs, az MTA és a Semmelweis Egyetem fiatal kutatója.

Dr. Gyorffy Balazs

Az elismert szakember az egészségtelen életmód rákkal kapcsolatos hatásairól írt egyszerűen, közérthetően. Azt is elmondja, hogy mire érdemes figyelni, mit lehet tenni, hogy elkerüld a betegséget.

Figyelem! A cikk nem csak a dohányzásról szól, így kérlek, ha Te már nem dohányzol, vagy épp nem gondolsz a leszokásra, akkor is érdemes elolvasnod.

Íme a teljes cikk:

Dr. Győrffy Balázs, az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatója szerint túlsúly és elhízás esetén tíz kiló fogyás 11 százalékkal csökkenti a rák kialakulását. Az egészségtelen életmód – ami többnyire a dohányzást és az elhízást takarja – a daganatos megbetegedések kétharmadáért felelős, pedig ezek megelőzhetők lennének.

A dohányzás a rákos megbetegedések harmadát okozza, de a mozgásszegény életmód ugyanekkora arányt képvisel. Köztudott, hogy napi egy doboz cigaretta huszonkétszeresére növeli a tüdőrák kialakulásának valószínűségét. Az is kiderült, hogy a dohányzás számos további rosszindulatú tumoros betegség kialakulásához is hozzájárul, mint a petefészek-, szájüregi, vastagbél-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, gyomor-, vese-, máj-, húgyhólyag- és az emlőrák.

kocadohany

A túlsúly is nagy rizikót jelent: normál testtömeg felett minden plusz kiló egy százalékkal növeli a rák kockázatát. Az egészségtelen életmód alatt a szakember az elhízást (az összes megelőzhető rák 20%-a), a mozgásszegény életmódot (5%), a fokozott alkoholfogyasztást (3%) és a helytelen táplálkozást (5%) említi, de ide sorolható a túlzott napozás, amely nagy számú bőrrákos megbetegedést okoz Magyarországon.

Észrevétlen elhízás

Az emberek többsége folyamatosan hízik, anélkül, hogy észrevenné. Naponta egy fél sütemény, azaz 50 kalória egy év alatt két kiló pluszt eredményez. A probléma abból adódik, hogy ez a plusz súly szinte kizárólag zsírszövet formájában jelenik meg, és ez hormonokat (ösztrogént és inzulint), növekedési faktorokat termel, amelyek a különböző rákok kialakulásához járulnak hozzá.

Az elhízás és egyes ráktípusok kialakulása között már tudományosan is igazolt a kapcsolat: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a második legfontosabb elkerülhető okként tartja nyilván. Az elhízás hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- és emlőrákot, illetve a nyelőcsőrák egy bizonyos típusát okozhatja. Egyre több bizonyíték van arra, hogy az elhízás okozhatja a máj- és epehólyag rákját is.

A mozgásszegény életmód a vastagbél-, a méhnyak- és az emlőrák kockázatát növeli. Az erre vonatkozó tudományos irodalom teljesen új, lényegében csak az elmúlt három év során került az érdeklődés középpontjába. Emiatt a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, de a rendszeres mozgás és sportolás rákmegelőző hatása ma már bizonyított, így az Amerikai Rák-Társaság ajánlásaiban is szerepel.

A fokozott alkoholfogyasztás növeli a száj-, gége-, garat-, nyelőcső-, vastagbél- és emlőrák kockázatát. Más, étkezéssel kapcsolatos szokások és a rák kialakulása között is kapcsolat van: a forró ételek rendszeres fogyasztása miatt a japánok körében például tízszer magasabb a gyomorrák előfordulása. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása ugyanakkor védő hatású lehet a vastagbélrák kialakulásával szemben. Epidemiológiai vizsgálatok alapján túlsúly vagy elhízás esetén 10 kilogramm fogyás 11%-al csökkenti a rák kialakulását.

alkohol_blog2

Az elmúlt három évtizedben több mint két és félszeresére nőtt a rákbetegség miatt elhunytak száma Magyarországon, míg az Európai Unióban csak másfélszeresére. Dr. Győrffy Balázs szerint az elborzasztó magyar adatokat még az orvostanhallgatók sem veszik elég komolyan, hitetlenkedve néznek rá, amikor közli velük, hogy minden második férfi és minden harmadik nő életében egyszer rákos lesz.

A megbetegedések nagy része egyszerűen elkerülhető, megelőzhető lenne egészségtudatos életmóddal. A kutató szerint a legveszélyeztetettebb korosztály az 50-60 éves férfiak, akik nem véletlenül a legtöbb ráktípus halálozási listáján világviszonylatban is vezető helyen állnak.

Itt a cikk vége, kérlek állj meg egy pillanatra és gondolkodj el azon, amit olvastál. Vajon miért lehet, hogy a magyarországi adatok ennyivel rosszabbak az európai átlagnál? Te teszel azért, hogy egészségesebben élj?

anthonyhopkins_szeminar_nagybanner

 

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.