Mi az, ami akadályoz a leszokásban?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2020. július 23. csütörtök
 • 1 hozzászólás.

Miért nem tudja rávenni magát a legtöbb dohányos a leszokásra? Van 3 olyan tényező, ami megnehezíti a döntésedet. Emiatt van az, hogy sokszor már akkor feladod az egészet, még mielőtt belekezdtél volna. A jó hír az, hogy háromból kettőt 100%-ban te irányítod.

A leszokás egy folyamat

Ahogy nincs életmódváltás hétfőről keddre, úgy nincs olyan sem, hogy az ember egyik napról a másikra tiszta szívéből lelkesedni tudjon a leszokás iránt. 

El kell tudni fogadni, hogy egy függőségben meghozni az elhatározást, az egy folyamat, ahol óhatatlanul is felbukkannak “ellendrukkerek”.

Lássuk, melyek a Te legnagyobb leszokási ellenségeid!

1) A gondolataid

Nem szeretnék spirituális vizekre evezni, de hogy az ember nem csupán test, hanem gondolat, érzés és lélek is egyben, azt leszoktató terapeutaként alátámaszthatom. 

Ha pusztán a testünkre hatna a függőség, a nikotin éhség csökkentésével, nem lennének visszaeső dohányosok, nem igaz? Márpedig vannak!

Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy a dohányfüggőség mindössze 5%-ban fizikai, azaz nikotin függőség, és 90%-ban mentális, azaz gondolati függőség.  

A dohányzásban a cigiről alkotott gondolataid rabja vagy. Az “én szeretek dohányozni”, “cigi nélkül nem indul jól a napom”, “nem is tudnám elképzelni az életemet, ha nem gyújthatnék rá” c. gondolatok tartanak igazán fogva téged.

Azt hiszed, hogy a szervezeted kívánja cigarettát, de valójában agyad, a tudatalattid próbál meg állandóan lebeszélni a leszokásról. Miből veheted ezt észre?

Figyeld csak meg magadon! Mi az első, ami eszedbe jut a leszokás kapcsán?

Az ellenérvek, nem igaz?

Jó lenne leszokni, “de”…

… de már 30 éve dohányzom.

… de én nem vagyok elég erős.

… de most nem jó az időzítés.

… de eddig se sikerült.

Ismerős? Akkor kezdd azzal, hogy összeírod a saját kifogás listádat, ne törődj azzal, hogy milyen bagatellnek tűnő kifogásaid vannak! Csak írd össze, és második lépésként írj hozzá megoldási lehetőségeket is.

Például: Lehet, hogy én nem vagyok elég erős, de szerencsére vannak működő módszerek, amíg nem probáltam ki mindent, nem fogok lemndani magamról.

vagy

Most nem túl jó az időzítés, ezért adok magamnak egy végső határidőt, és ha törik, ha szakad, ahhoz tartani fogom magam.

A gondolatok ellen így tudsz küzdeni, ugyancsak aggyal, ellengondolatokkal! 

A rossz hír az, hogy ez a rész nem megúszható. A jó hír az, hogy mindez tényleg csak a fejedben létezik, ha az Allen Carr módszert kipróbálod, rájössz, hogy semmi köze nincs a leszokásod sikeréhez. 

2) Az érzéseid

A félelmeid szitén elég masszívan le tudják győzni a változtatás iránti vágyadat. 

Félek, hogy rossz lesz az életem cigaretta nélkül.

Félek, hogy ha leszokom, meghízok.

Félek, hogy kudarcot vallok.

Félek, hogy hülyének néznek, ha nem sikerül.

Félek, hogy megváltozik minden.

Azért keményebb ellenfél az érzelem, mert míg a gondolatokra tudsz gondolattal felelni, az érzésekkel ugyebár nehéz vitába szállni. Mégis azt mondom, hogy egyetlen “gyógyszer” létezik a félelmeidre is, ha megfigyeled őket és tudatosítod.

Nekem elhiheted, hogy nincs olyan dohányos, aki ne félne a leszokástól. Sőt, mondok neked mást: az is teljesen oké, ha legalább annyira félsz attól, hogy sikerül, mint attól, hogy nem.

Egyik páciensem például azért halogatta folyamatosan a leszoktató szemináriumot, mert félt attól, hogy ha leszokik, előjönnek betegségei. Eddig is köhögött a cigitől, de félt tőle, hogy ha elkezd tisztulni a tüdeje, még elviselhetetlenebb lesz a köhögés, mint előtte.

Amint sikerült feloldania ezt a félelmét (leült az orvosával, aki elmagyarázta neki, hogy mire számíthat pontosan), minden gond nélkül, ő is egyetlen szeminárium segítségével leszokott, és nem volt szükség még csak megerősítő programra sem. 

Ennyit számít, ha hajlandóak vagyunk félretenni kicsit a félelmeinket…

3) A külső körülmények

Nem vagy olyan anyagi helyzetben, hogy befizesd magad egy leszoktató programra, nem tudsz elszabadulni a családodtól, egészségügyi probléma miatt nem tudsz részt venni egy terápián, a férjed/feleséged állandóan ellened drukkol, a dohányos barátok folyton “bevisznek” a rosszba, cikiznek, már csak ha szóba is kerül a leszokás…

Ezek valóban olyan tényezők, amik erősen hátráltathatnak, és nem feltétlen rajtad múlnak. De! És ez egy óriási de! Ezekre is fel tudsz készülni!!!

Ha igazán őszintén magadba nézel, akkor nem igaz, hogy a külső körülményekre egyáltalán nincs semmi befolyásod. 

Például lehet, hogy nem tudsz több tízezer forintot egyben kifizetni egy leszoktató programra, de az ingyenes felkészítő konzultációt vagy a részletfizetést – ha adódik – akkor is választhatod. Gondolj csak bele, mennyit költesz feleslegesen cigarettára?!!! 

vagy 

Lehet, hogy a dohányos férjed/feleséged megpróbál lebeszélni a leszokásról, de csak addig van befolyása rád, amíg a mentális függőség rabja vagy. Amint eljössz egy leszokatató szemináriumra és felülírod a cigivel kapcsolatos összes téves beidegződésedet, onnantól kezdve megszűnik a hatása rád.

Gondold végig ezeket!

Én tudom, hogy a cikk elolvasása után sem fogod repesve várni a leszokást, ezt ne is várd magadtól! Ilyen soha nem lesz. :) 

De ha elkezded a fenti három szempont – gondolat – félelem – külső körülmények – mentén feltérképezni magad, lehet, hogy fele annyi idő alatt eljutsz a végső elhatározáshoz!

Én sok erőt és sikert kívánok Neked ehhez!

Ha pedig szeretnél egy lépéssel közelebb kerülni a leszokáshoz, akkor kérj bátran ingyenes segítséget egy Allen Carr leszokási Start konzultáción! ››

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Kedves Gábor!
  Teljesen egyetértek veled amit leirsz az igy igaz,én próbálkozom folyamatossan a leszokásról van hogy 2 napig sem gyujtok rá.
  Sajnós elvesztettem az állásom folyamatosan állást keresek igy elég nagy próbléma a befizetés.Az elhatározás meg van.Tudom most azt gondolod bezzeg cigit azt tudok venni,a minimálisra csökkentem 1 db.3 napig szivok.
  Köszönettel
  Lájer Ágnes

  Válasz
  Avatar Lájer Ágnes
  2020-07-28 18:50