Mi a legnehezebb a leszokásban? Ha ezt megugrod, nyert ügyed van!

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. október 16. szerda
 • 2 hozzászólás.

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mivel foglalkozom, az első kérdése miután elárulom, hogy dohányzás leszoktató terapeuta vagyok, általában az, hogy “és mi kell ahhoz, hogy valaki tényleg le tudjon szokni?” Mennyi idő kell a leszokáshoz? Milyen lelki állapot? Meg lehet-e mondani azonnal, hogy kinek fog sikerülni és kinek nem? Akinek ott helyben válaszolok, attól általában egy nagy, kövér “ejha” reakciót kapok. Na, nem azért, mert annyira nehéz dolgokat mondok, hanem mert (főleg egy dohányos számára) általában nem esik jól az igazság. 

Függőség és még valami…

A legtöbb dohányos pontosan tudja, hogy jobban járna, ha leszokna. Aki legalábbis kicsit is érdeklődik a leszokás után, az tudja, hogy a cigi drága, büdös, egészségromboló, és sokkal racionálisabb lenne leszoknia.

Na igen, gondolom ezeket te is tudod, de akkor mégis hogy lehet az, hogy a racionális érveid minden egyes rágyújtásnál seperc alatt elillannak?

Miért nem működik az önuralmad és a racionális gondolkodás, ha a leszokásról van szó? 

A válasz egyszerű: a cigaretta nem csupán egy drog. A dohányzás nem csak egy “egyszerű” fizikai függőség, hanem annál sokkal több. A dohányzás pont úgy működik az életedben, mint egy mérgező TÁRSKAPCSOLAT.

Mire gondolok?

Egyik ügyfelem, Tibor írta nekem a következő sorokat:

“Kedves Gábor! Most találtam rá az Allen Carr módszerre. Több mint 50 éve dohányzom. A cigaretta annyi örömet okozott nekem az eltelt fél évszázad során, és annyi nehéznek tűnő helyzeten segített át, hogy szinte félelemmel tölt el a lemondás gondolata, miközben tudom, egyszer abba kell hagyni. Nehéz eset vagyok…”

Nos, az a helyzet, hogy ahogy Tibor, úgy a legmegrögzöttebb dohányos sem nehéz eset! Ez csupán az a bizonyos mentális függőség, ez az a bizonyos mérgező kapcsolat, ami minden dohányost a cigarettájához köt.

Tibor gyönyörűen megfogalmazta, de mindjárt elmagyarázom részletesen is, görgess tovább.

Láthatatlan kötelék

Nem tudom neked volt-e már dolgod nehéz emberekkel?

Dolgoztál-e pl. úgy egy munkahelyen, hogy elviselhetetlenül hülye volt a főnököd, mégsem váltottál évekig? Éltél-e nehéz párkapcsolatban? Van-e olyan valaki a családban, aki az évek során annyiszor megbántott, de te mégis minden alkalommal mosolyogva megajándékozod a karácsonyfa alatt?

Ismered ezeket a lehúzó kapcsolatokat? Miért nem fordítasz nekik hátat? Miért olyan nehéz kilépni a romboló kapcsolatokból? 

Pontosan azért, amiért a cigit sem tudod magadtól csak úgy eldobni: 

A FÉLELEM! A VESZTESÉGTŐL VALÓ RETTEGÉS MIATT!

Akármilyen mérgező is egy kapcsolat, és akármennyire is tudod, hogy rombol téged, ezer szálon kötődsz hozzá.

Így van ez a cigarettával is:

Kötnek hozzá az emlékek, a szép és nehéz pillanatok. A cigaretta ott volt veled minden vidám/stresszes/boldog/nehéz/reménytelen/jelentőségteli, egyszóval minden helyzetben…

Igaz, hogy bánt, igaz, hogy nem jó, de “ő” legalább veled van. A cigi mindig ott van.

Ugye ismerős?

Csak egyet felejtesz el: a leszokás sokkal többet ad, mint amennyi veszteséggel jár!

Ahhoz tehát, hogy leszokj, mindenek előtt a fejedben kell rendet tenned. Ahhoz, hogy egy függőséget végleg (és ezt kétszer aláhúznám!) le tudj tenni, a cigihez való hozzáállásodat kell drasztikusan megváltoztatnod.

Mert ki lehet bírni egy-egy napot cigi nélkül, igen. Még a legkeményebb dohányos is meg bírja állni, hogy ideig-óráig nem gyújt rá. Sőt, mondhatod, hogy te aztán magadtól is bármikor leszoksz, lehet, hogy ez 1 hétig, 1 hónapig, akár pár évig is kitart…

…de 30-40-50 évig nem. 

A függőséget kiírtani csak úgy lehet, ha a cigiről való gondolkodásodon változtatsz!

A jó hír: ez könnyebben megy, mint hiszed. Az Allen Carr szemináriumon pontosan ebben tudunk segíteni neked. Végigvesszük és átprogramozzuk mindazokat a tudatalatti kötődéseket és téves beidegződéseket, amiket a cigivel kapcsokatban most még érzel, és amit tudatosan (tehát racionális érvekkel) magadtól nem tudsz felülírni.

A rossz hírem viszont:

Egyedül nem megy 

Ahogy egy tériszonyost is hiába győzködsz, hogy ne féljen a magasban, úgy magadnak is hiába mondogatod, hogy ne félj a leszokástól.

Észérvekkel, önerőből ez a legtöbb dohányosnak sajnos nem megy. Ehhez kellenek a technikák, kapaszkodók, vagyis egy olyan módszer, amivel nem érzed veszteségnek a leszokást. Ha érdekel, mindez hogyan működik a gyakorlatban, hogyan szüntetheted meg a cigarettához láncoló lelki kötődésedet, akkor klikk ide. Itt minden információt megtalálsz a világhírű Allen Carr módszerről. Ha pedig szeretnéd magad mentálisan is felkészíteni a leszokásra, és elfogadod a segítségemet, akkor gyere és csatlakozz a következő ingyenes, internetes előadásomhoz itt ››. Mindent elkövetek, hogy segítsek neked abban, hogy (ahogy sokezer dohányos), te is sikeresen magad mögött tudd hagyni életed legrombolóbb kapcsolatát: a FÜGGŐSÉGEDET!

 

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szia Gábor
  Én már február óta nem dohányzom . A tanulmányainak köszönhetően! De sajnos még mindig van úgy hogy rá gyújtanék 🙃 úgyhogy most nem tudom hogy még mindig dohányos vagyok ? Vagy még sem?

  Válasz
  Avatar Boros Sándor
  2019-10-26 23:56
  • Kedves Sándor,
   Nem tudom hány évig dohányoztál, mik a pontos előzmények, de egyet tudok: ha február óta nem dohányzol, és megvannak a fejedben az Allen Carr lépések, akkor minden eszközöd megvan rá, hogy ez így is maradjon. Nem véletlenül vannak a Programban a megerősítő szemináriumok. Van aki 40 év dohányzás után elsőre eldobja a cigit, és köszöni jól van. És van, akinek több időre van szüksége, még több beszélgetésre, még több gyakorlatra, empátiára, védett, biztonságos közegre, megerősítésekre, és aztán tud a feladatra fókuszálni. Üdv, Gábor

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2019-11-27 11:27