Így védd magad a kudarcoktól. Avagy hogyan NE szokj le a dohányzásról

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. július 4. szerda
 • 5 hozzászólás.

Ezen a blogon és úgy általában az Allen Carr honlapon ahhoz találsz segítséget, letölthető anyagokat, sőt ingyenes konzultációs lehetőséget, hogy hogyan szokj le könnyen és eredményesen – azaz végleg – a cigiről. 35 év tapasztalata alapján beszélünk neked arról, hogy mit tegyél, hogyan kezdj neki, milyen módszert próbálj ki, és mit kell tudnod feltétlenül a dohányzásról ahhoz, hogy sikerrel járj. Arról azonban viszonylag kevés szó esik, hogy mik azok a tipikus és veszélyes zsákutcák, amikbe a legtöbb dohányos sajnos a mai napig belesétál, és amik miatt gyakorlatilag borítékolható a visszaszokás. Ime az 5 leggyakoribb kudarc ok, ahogy terapeutaként én látom.

1. A leszokásban nem (csupán) az a cél, hogy ne gyújts rá!

Tudom ez furcsán hangzik, és a legtöbben tényleg azt gondolják, hogy ha sikerül 1-2 napig, 2 hétig vagy akár több hónapig megállniuk, hogy nem gyújtanak rá, akkor már nyert ügyük van. Ha te is ezt hiszed, akkor sajnos most ki kell ábrándítsalak.

A leszokás során egyáltalán nem az a végső cél, hogy ne gyújts rá. Hanem az, hogy NE IS AKARJ többet cigizni.

Van különbség? Óriási!

Gondolj csak bele! Aki megőrül a tudattól, hogy nem gyújthat rá… akinek napjában többször is eszébe jut, hogy de jól esne most egy szál cigi…akinek a társaságában nem lehet dohányozni, mert ő maga is fél attól, hogy elcsábul.. akinek egész nap azon jár az agya, hogy hogyan NE gyújtson rá… egyszóval aki egész nap kontrollálja, tűrtőzteti magát, az valójában leszokott?

Egy fenét! Az mentálisan ugyanúgy dohányos maradt, csak épp átmenetileg nem füstöl.

2. Egyedül, segítség nélkül belevágni szerencsejáték

Az első ponthoz hasonlóan, a legtöbb leszokás előtt álló dohányos szentül hiszi, hogy a leszokás puszta elhatározás kérdése. “Ha akarom, majd akkor abbahagyom” – ismerős? Nos, aki ezt gondolja, az sajnos nem ismeri a dohányzás igazi természetét, vagy nem volt soha dohányos.

Így többek között nem tudja (vagy még jellemzőbben nem akarja) elfogadni, hogy a dohányzás nem egy rossz szokás, amit csak úgy bármikor egy másikkal, helyettesíthetünk. Hanem egy kőkemény függőség. A fizikai (azaz nikotin) függés mellett olyan erős lelki-mentális kötöttséget jelent, amit akaraterővel az emberek bizonyítottan csak kb. 3-5%-a képes önerővel tartósan kiiktatni az életéből. (Hozzáteszem ők is legtöbbször igen nagy küzdelmek árán.) Itt olvashatsz erről a témáról egyébként bővebben is ›››

100 emberből tehát mindössze 3-5 embernek sikerül.

Végülis nem lehetetlen. Ahogy a lottó ötös sem az… De hadd kérdezzek valamit! Ha van olyan biztos módszer, amivel 100-ból 90 ember le tud szokni, vagyis amivel te is majdnem MEGHÚSSZOROZHATOD a leszokási esélyeidet, mindezt ráadásul elvonási tünetek és visszaszokás nélkül, akkor miért is hazárdíroznál az egészségeddel és az időddel?

3. Nem te irányítasz, de mindig te döntesz!

Szeretném leszögezni, hogy nincs dohányzásért felelős gén. Legalábbis egyelőre nem találtak ilyet, tehát jelen állás szerint nincs olyan, hogy valakiből a genetikai hajlama miatt lesz dohányos.

Ez egy remek hír! Ugyanis ez egyben azt is jelenti, hogy a dohányzást elkezdeni, csakúgy, mint abbahagyni döntés kérdése. A rá- és leszokás nem azon múlik, hogy valaki erősebb vagy gyengébb jellemet vagy hajlamot örökölt-e a szüleitől. Csupán azon múlik, hogy miként dönt.

Elszívod az első szál cigit vagy sem? Megveszed az első szál után a következő dobozt is vagy sem? Elhatározod, hogy véget vetsz a függőségednek vagy halogatsz?

Soha ne felejtsd el: bár a függőségedet egy ponton túl nem te irányítod, de a döntés, hogy kiszabadulsz vagy bennemaradsz a függőségben csakis a tiéd. Tedd meg az első lépést, hozd meg a döntést, hogy leszoksz. ››

4. A legnagyobb időpocsékolás azt gondolni, te kivétel vagy

Másoknak nem sikerül önerőből, NEKEM FOG.

Mások megbetegszenek, ÉN NEM FOGOK.

Mások többször is visszaestek, ÉN NEM FOGOK.

Mások megbánták, hogy nem szoktak le előbb, ÉN NEM FOGOM.

Ismerős gondolatok? Kérlek ne vedd ezt sértésnek, de hány éve, évtizede ringatod magad ezekkel a mondatokkal? És még hány év múlik el ugyanígy?

Tudod, van az a mondás, hogy jó dolog a hintaszék, csak az a kár, hogy nem lehet vele előrejutni..

Gondolj vissza az utóbbi egy évedre! Hányszor gondoltál arra, hogy jó volna leszokni? És mi történt veled azóta? Még mindig halogatsz?

Te is pontosan tudod, hogy következő 1 év ugyanolyan gyorsan el fog menni, mint a mostani, viszont rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle, hogy hol fogsz tartani jövő ilyenkor!

5. Aki egyszer dohányos volt, az örökre az is marad

Tudom, hogy fájdalmas, tudom, hogy nem ezt akarod hallani, de a valódi leszokásban nem létezik olyan, hogy “csak egy szál cigi”. Nincs csak egy kis engedmény, nincsenek csak pár slukkok, és nincs olyan, hogy csak egy szál. Mert a dohányzásban nincs olyan, hogy meg sem történt.

Dohányzás van és leszokás van. A kettő között pedig önámítás, időhúzás és illúzió.

Viszont, ha a megfelelő módszert választod a leszokáshoz, akkor a csak egy szál, örökre csak egy gondolat marad. És hidd el, ez lesz az igazi szabadság az életedben.

Nos, készen állsz? Indulj el a leszokás felé vezető úton most!  Jelentkezz itt az ingyenes Start konzultációra ›››

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Sziasztok, nekem egész jól alakul a le szokás, én például nem gondolok a cigire hanem inkább arra h egészséges akarok maradni, ha eszembe jutna a cigi gyorsan törlöm ezt a gondolatot egy olyan módszerrel h na de Balázs az egészséged nem fontosabb?? Futni úgy h nem fuldokolsz mozogni sportolni teljes életet élni, és ezzel a módszerrel úgy gondolom sikerülni fog mert szinte eszembe se jut és könnyedén ülök dohányos társaságokban is és csak arra gondolok h sajnos mennyi ideig karositottam vele az egészségem hizzat3szem 9 évig aktív dohányos voltam, ha csak igazán akarjátok akkor fog sikerülni ne adjátok fel?

  Válasz
  Balazs
  2018-07-5 16:09
 • 68 éves korban ez megoldható

  Válasz
  Balázs István
  2018-07-4 22:08
  • Nincs korhatár, István. Attól függetlenül, hogy ki hány éves, és milyen régóta dohányzik, vagy hány dobozzal szív hetente, le tud szokni. Erre nem egy nyugdíjas ügyfelem bizonyíték. Csak náhány példa a sok közül: https://allencarr.hu/referenciak/

   Válasz
   pereiviki Szász Gábor
   2018-07-4 22:20
 • Köszönöm ,hogy próbál segíteni a leszokásban.Egyenlőre nem aktuális,mert közel1-éve nem tartózkodom Magyarországon.És egy ideje félretettem a leszokás gondolatát.Talán 1-2-év mulva ha újra othon leszek megpróbálom.Köszönnettel Nemes Zsuzsanna

  Válasz
  Wolf Ferencné Nemes Zsuzsanna
  2018-07-4 15:54
  • Kedves Zsuzsanna! Remélem találkozunk (hamarabb is)! Addig is érdemes követni a cikkeket és a Facebook oldalunkat is! Segíthet.›› https://www.facebook.com/dohanyzasleszoktatas/
   Minden jót kívánok! Üdvözlettel, Szász Gábor

   Válasz
   pereiviki Szász Gábor
   2018-07-4 17:18