Görcsösen nem lehet leszokni!

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. július 2. kedd
 • 1 hozzászólás.

Sokszor mondják dohányosok, hogy sületlenségeket állítok. Hogy például: miért mondom azt, hogy puszta akarattal az emberek többsége NEM TUD leszokni a cigiről? Miért mantrázom állandóan, hogy “kérj segítséget, keress működő módszert, ne csak a kezedből, a fejedből is verd ki a függőséget!? Mondhatnám, hogy a statisztikák, a rutin, meg az évek, hiszen ezt csinálom 9 éve, betéve ismerem a dohányos adatokat, arról nem is beszélve, hogy az Allen Carr szemináriumok is tele vannak akaraterővel “le(nem)szokott” dohányosokkal… De tudom, hogy ez mind nem érv egy dohányos számára, úgyhogy mondok inkább mást.

Az erő hiányzik, nem az akarat

Ha most össze kéne számolnom, akkor toronymagasan a leggyakoribb vélemény, amit a leszokás kapcsán olvasok: “a leszokáshoz csak akaraterő kell és kész”. Nem kell ide leszoktató program, világhírű módszer, meg hipnoterápia. Ugyan már… nem kell rágyújtani, azt’ jónapot!

Az a helyzet, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű: a leszokáshoz AKARAT is kell, meg ERŐ is kell. És sajnos ez a kettő nem egy és ugyanaz.

Hadd meséljek valamit!

A közeli ismerősi körben van egy fiatal házaspár, ahol a lány állami gondozásban nevelkedett. Több éves próbálkozás után végre kisfiúk született. Óriási szerelem, család, boldogság, mígnem a kisfiú 2 – 2,5 éves lett. Onnantól kezdve az anyát mintha kicserélték volna. 

Döbbenetes volt látni, de egyszerűen nem tudott mit kezdeni a saját gyerekével. Jártak családsegítőhöz, pszichológushoz, fűhöz-fához, görcsösen akartak javítani a helyzeten, de bizony kellett jó pár hónap, mire átlendültek ezen. Miért? 

Mert hiába volt meg az akarat, hiába volt görcsös tenni akarás, egyszerűen nem volt meg a szülői minta, vagyis nem volt meg az ERŐ, amire ez a fiatal édesanya a gyereknevelésben támaszkodhatott volna.

De mondok mást!

Érettségi előtt álló unokaöcsém annyira görcsösen szeretett volna bejutni az egyik egyetemre, hogy szó szerint pánikrohamai lettek a felvételi kezdetére. Rettenetesen AKARTA ezt az iskolát, akarta az eredményt, csak épp mentálisan nem volt elég ereje végigcsinálni a procedúrát.

 

 • Márpedig akarhatok én bármit, ha nincsenek mintáim…
 • Akarhatok én ellazulni, ha nem tudom hogyan kell, ha nincsenek technikáim…
 • Akarhatok nem rágódni a problémákon, ha nincs megoldási módszerem… 
 • És akarhatom én a leszokást is, ha nincs hozzá ERŐM, azaz nincs hozzá kapaszkodóm, “megoldó képletem”, akkor nem fogom tudni kiverni a fejemből a sóvárgást!

 

Vedd ki a görcsöt!

Én ki merem jelenteni, hogy a legtöbb dohányos szeretne leszokni. Kimondva, kimondatlan, de a legtöbb dohányos szívesen letenné ezt a terhet. Sőt, nem egyszer látom azt, hogy 10-20-30-40 év cigizés után sokaknál eljön az a pont, amikor pontosan ugyanolyan megrögzötten AKARJÁK a leszokást is, mint amilyen megszállottan dohányoztak

Összeszorított foggal is, de belevágnak. Minden akaraterejüket összeszedve nemet mondanak a reggeli cigire, majd a következőre… Nikotin tapaszt vásárolnak, rágókkal próbálkoznak. Mindent, de mindent elkövetnek azért, hogy megálljt parancsoljanak a függőségüknek. Ezek az emberek nagyon is szeretnének leszokni, de mégsem sikerül nekik. 

(Megjegyzem hogy is ne akarna valaki leszokni, ha már alig kap levegőt? Miért hazárdírozna valaki, akivel az orvosok kategorikusan közlik, hogy vagy még egy doboz cigi, vagy a temető? Miért gyújtana rá egy terhes anya, ha pontosan tudja, hogy ezzel árt a babájának??? Mégis sokan megteszik! 10-ből 9 dohányosnak mégsem elég az akaraterő….)

Ezért mondjuk mi azt az Allen Carr Központban, hogy felejtsd el az akaraterőt! Felejtsd el a görcsös akarást!

Nem kell akaraterő a leszoktató programhoz. Nem kell azt érezned, hogy a legjobb formában kell lenned, hogy minden szempontból késznek kell lenned a leszokásra. Ugyanolyan hatásos a módszer akkor is, ha azt érzed, neked ehhez momentán nincs energiád, nincs elég kitartásod.

Hányan jönnek el úgy a programra, hogy életük mélypontján vannak?! Válás, szakítás, családi tragédia, munkahely elvesztés kellős közepén… Úgy ülnek be a szemináriumra, hogy azt sem tudják, hogy volt lelkierejük egyáltalán felkelni az ágyból. És mégis sikerül nekik! A nap végére mégiscsak megtörténik velük is a változás! Csatlakozz a nyilvános Facebook csoportunkhoz, és nézd meg itt a saját szemeddel, mit mondanak ezek volt dohányos emberek!

Az Allen Carr program lényege pontosan ez!

Neked egy döntést kell “csak” meghoznod! A döntést, hogy szeretnél-e változtatni. A leszokás lényegét, az erőt mi tesszük hozzád egy utánozhatatlan módszerrel (és nem mellesleg pénz-visszafizetési garanciával).

Egy 36 éve bizonyítottan működő rendszert tanítunk meg neked, egy leinformálható, a világ 60 országában példátlan eredménnyel működő leszokási módszertant, amivel csak Magyarországon eddig több, mint 9000-en szoktak le könnyen, végleg és elhízás nélkül. 

Egy szó, mint száz: Felejtsd el az akarást, felejtsd el a görcsöt, a nyomást. Nézz a tükörbe, nézz a gyerekeid, az unokáid szemébe, és tegyél fel magadnak egyetlenegy kérdést: Szeretnél adni egy esélyt a nemdohányzó énednek? 

Ha igen válaszod, akkor kattints ide, csatlakozz a csoportba! És élj az ingyenes Start konzultáció lehetőségével!  Legalább a beszélgetések idejére szeresd magad annyira, hogy meghallgatsz néhány bitang fontos leszokási tanácsot!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szuper! Szombaton találkozunk..ez is adott egy kis erőt!

  Válasz
  Avatar Nyíri Zsolt
  2019-07-2 20:21