Azért nem tudok leszokni, mert az én helyzetem más…

  • Írta: Szász Gábor
  • 2020. február 3. hétfő
  • Nincs hozzászólás.

Tényleg jónak tűnik az Allen Carr módszer, és biztos, hogy valakinek segít is a leszokásban, de tudjátok, az én helyzetem más! – Ha annyi százasom lenne, ahányszor ezt a mondatot hallottam már az emberektől, mostanra milliomos lennék. Az iróniát félretéve, szerinted miért gondolja a legtöbb dohányos úgy, hogy az ő helyzete más?

Start konzultációra jelentkezett be hozzánk egy úr, korábban 5-6 sikertelen leszokási kísérlete is volt már. Meséli, hogy 30 éve dohányzik és sajnos a fia is rászokott a cigire, amiért szintén ő hibáztatja magát. 

Volt, hogy 1,5 évre is le tudta tenni a cigit, de valamiért mindig visszaszokik. Kérdezgetem, ő mesél, majd kb. az ötödik percnél elhangzik a varázsmondat: “Nem szeretném húzni az idődet Gábor, tudod, az én helyzetem bonyolult. Nem hiszem, hogy tudtok segíteni.”

Mindenki azt gondolja magáról, hogy az ő helyzete speciális

Pszichológus barátom mesélte, hogy legszívesebben kiírná a rendelő ajtajára: “Gyere bátran, más pont ugyanezekkel a problémákkal küzd”. A legtöbb lelki baj ugyanis azért burjánzik el, mert az emberek egyszerűen nem hiszik el, hogy más pontosan ugyanazt érzi, pontosan ugyanabban a nehézségben van, mint ő.

A dohányosoknál ugyanezt látom: a legtöbb ügyfelem meg van arról győződve, hogy az ő élete bonyolultabb, speciálisabb, mint másoké, ezért aztán nála úgyse működnének a leszoktató módszereink. 

  • “Én már 40 éve dohányzom, ebből már nem lehet kigyógyulni.”
  • “Nekem nagyon stresszes a munkám. Cigi nélkül nem élnék túl.”
  • “Totál hülyének érzem magam, de félek a leszokástól.”
  • “Én nagyon erős nikotinfüggő vagyok.”
  • “Jobban rettegek az elhízástól, mint bármitől.”
  • “Fizikailag rosszul vagyok, ha nem gyújthatok rá.”

Ez csak pár példa, de látom, hogy van, aki évekig, évtizedekig mantrázza ezeket magának. Aztán mikor eljön a leszoktató programra, és leteszi a cigit, az első, amit megír nekem: Mondd meg nekem Gábor, miért nem jöttem hamarabb?! Nem hiszem el, hogy eddig húztam ezt a fránya leszokást! 

10. éve vagyok leszoktató terapeuta, évente kb. 1 000 dohányosnak tartok leszoktató szemináriumot, és minimum kétszer ennyi dohányossal beszélünk a kollégáimmal telefonos konzultációkon. Egyet mondhatok: Hidd el nekem, hogy a te helyezeted sem lehet annyira más! 

Magyarországon kb. 2 millió ember dohányzik

Ebből kb.1 millió úgy, hogy nem akar cigizni, mégis a függőség rabja.

Rengetegen unalomból cigiznek, azt se tudják miért csinálják, hisz már nem is okoz örömet számukra a rágyújtás… Sokan meg vannak arról győződve, hogy cigi nélkül nem lenne olyan jó az életük. Ők imádnak dohányozni, az identitásuk része a dohányzás… Van, aki beteg, de nem tudja letenni… Van, aki gyereket vár, de suttyomban cigizik… Van, aki a stresszt okolja, van, aki a dohányos párját… Sokan szégyellik és akaratgyengének tartják magukat… És persze mindenki retteg valamitől, fél a változástól. És senkinek sem könnyű meghozni az elhatározást.  

Nem igazán van olyan, hogy az “én helyzetem más”.

Az Allen Carr Központ pályafutása alatt egyszer találkoztam olyan emberrel, akinek a helyzetére én is azt mondtam, hogy ez valóban speciálisabb. Itt egy komoly betegség volt a háttérben. Na az ő eseténél én is tényleg azt mondtam, hogy ok, ez más. Ennek ellenére még neki is tudtunk segítséget találni, és azóta orvosi közreműködéssel ő is leszokott a dohányzásról.  

Ne keress kifogásokat!

Az egyik szeminárium résztvevőtől kaptam múltkor egy sms-t: 

“Nem tudom eléggé megköszönni, hogy rábeszéltél a szemináriumra. Teljesen más szemléletbe került nálam a dohányzás. Nem futok ezután felesleges köröket, és olyan jó látni, hogy rajtam kívül mások is végigjárták már ugyanezt az utat.”

Na, hát kb. ennyi a lényeg. 

Nem vagy egyedül. Az emberek élete nagyon hasonló mintázatokat követ. Épp ezért vallom azt, hogy a legtöbb esetben felesleges magányos hősként küzdened a függőségeddel. 

Keress inkább közösségeket, módszereket! A leszokás kapcsán is keress olyan megoldásokat, amelyek már más dohányosoknál beváltak! Olyat, aminél le tudod ellenőrizni, hogy valóban működnek-e. Ezeket használd fel a saját élethelyzetedre!

De mindenek előtt kérlek, vedd ki a szótáradból azt, hogy “az én helyzetem más”! Mert ez csak védekezés és kifogás, ezt ugye te is belátod? 

Védekezés, mert megmagyarázod vele magadnak a korábbi leszokási sikertelenségeket. És egyben egy jó kifogás arra, hogy felmentsd magad a segítségkérés alól. Szerintem ezt ne tedd! 

Használd bátran a segítségemet, ismerd meg, hogy mitől működik több ezer dohányosnál az Allen Carr módszer! A Facebook csoportunkba te is bármikor beléphetsz. Itt is, és az oldalunkon is találsz a leszokáshoz számos hasznos és ingyenes segítséget, társakat, motiváló történeteket. Ha pedig érdekel az Allen Carr módszer, és szeretnél személyre szabott tanácsot is kapni, akkor kérj ingyenes, telefonos konzultációt, egy rövid regisztráció után pár napon belül visszahívunk.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.