A veszélyes e-cigi, amitől Amerikában már 8-an meghaltak

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. szeptember 27. péntek
 • 3 hozzászólás.

Szóval van ez az ominózus e-cigi botrány. Olyannyira jelentős az ügy, hogy az amerikai The Times magazin ebben a hónapban például a címlapján hozza a Juul témát. Oké persze tudom jól, ez Amerika, hol van az tőlünk? Meg különben is, ez is csak egy újabb felfújt, dohányosokat (bocsánat e-cigiseket) célzó félelemkeltő kampány… De azért álljunk már meg pár szóra a téma mellett!

Először is röviden a tények:

 • Van egy cigipótló termék, a neve Juul (ejtsd dzsúl), amit 2015-ben dobtak piacra azzal a kifejezett céllal, hogy minél több dohányos szokjon át rá.

 • Ez tulajdonképpen egy kamucigi, kb. úgy néz ki, mint egy pendrive, a bele tölthető nikotinos töltet pedig ízesíthető.

 • Amellett, hogy szuper trendi, szuper designos, a “legmenőbb” benne, hogy nem érzi tőle úgy az ember, hogy ő egy old-school dohányos: nincs tőle cigi szaga, nem kell sodorni, nincs benne kátrány, és bár egy töltet nikotin mennyisége többszöröse a cigiének (megjegyzem árban is), mégcsak távolról sem néznek úgy a juulingozóra, mint egy dohányosra.

 • Talán nem véletlen, hogy mint egy igazi trendi “cigipótló cucc” Amerikában a fiatalok körében terjedt el leggyorsabban, csak sajnos…  
 • Úgy fest a dolog, hogy (csakúgy mint a dohányzás) az egészségre ez is igen veszélyes: eddig 8-an haltak meg bizonyíthatóan a Juul-tól, nyár vége óta pedig több száz fiatal került kórházba súlyos légúti tünetekkel. 


Hivatalosan itt kezdődnek a problémák…

Dohányzás leszoktató terapeutaként én viszont azt mondom: Lépjünk csak vissza egyet!

Tényleg megint a statisztikákra várunk?

Az e-cigiről már többször írtam, és itt is elmondom: nincs bajom az e-cigisekkel. És azt is szeretném elmondani, hogy láttam már olyan dohányost, aki cigiről áttért az e-cigire, és utána szokott le. Láttam ilyet igen, de…

A bajom azzal van, amikor megpróbálnak meggyőzni arról, hogy az e-cigi nem okoz függőséget. Az e-cigi jó alternatívája a dohányzásnak. Az e-cigi nem olyan egészségromboló. Az e-cigi nem olyan veszélyes. Aki e-cigire áttér, az tulajdonképpen megmenti magát a tüdőráktól. 

Emberek! Tényleg még mindig bevesszük ezt?
Tényleg ott tartunk, mint 50 éve a cigivel? Most is a halálozási statisztikákra várunk, hogy elhiggyük a dohányzás – legyen az sodort cigi vagy e-cigi – az egészségre veszélyes? Tényleg azt hisszük, hogy ha valami kütyüből szívjuk a nikotint (vagy bármit), akkor már nem is vagyunk függők? 

Ugye te nem gondolod ezt?

Tudod mi a legnagyobb öngól a dohányzásnál?

És úgy általában a függőségnél? 

Az “úgy csinálok mintha” hozzáállás. 

 • Csak minden másnap dohányzom – úgy csinálok, mintha leszokófélben lennék.
 • Én csak light cigiket szívok – úgy csinálok, mintha az egészségemmel is törődnék.
 • Én már csak e-cigit szívok – úgy csinálok, mintha már nem is dohányoznék.

Figyelj, ez zsákutca! 

Nincs “mintha leszokás”. Nincs “mintha mentális függőség”. Dohányzás vagy meg leszokás van! A kettő között meg csak időhúzás és önbecsapás.

Biztos vagyok benne, hogy most sokan rázzák a fejüket, hogy “nem-nem, Gábor, ez nem így van!” “Én épp leszokóban vagyok.” “Pár éve is leszoktam már úgy, hogy csökkentettem az adagot.” “Én az e-cigit bármikor leteszem, ha akarom.” “A közérzetemen is érzem, hogy az e-cigi sokkal kevésbé káros.” – Ez a megközelítés sajnos nagyon sok dohányosra jellemző. És erre csak erősít a fogyasztói világ, amiben élünk.

Az extremitások korában élünk

Mindig mindenki új megoldást akar. Többet, jobbat, modernebbet. Úgy akarunk jól-lenni, egészségesebbek és fittek lenni, hogy közben ne kelljen változtatni, ne kelljen döntést hozni, felelősséget vállalni, de legfőképp ne nagyon kelljen lemondani semmiről. És el is hisszük, hogy ez lehetséges….

Akarjuk a fogyibogyót, mert akarjuk a krémest is. Azonnal ráugrunk a “napi 30 perc mozgással karcsú leszel” című  legdrágább fitneszgépekre, mert sör, bor, lángos nélkül nem élet az élet. Kell a Juul, és minden modern dohány-kütyü, mert füstölés nélkül nincs én-idő, nincs társasági élet. 

A fogyasztás és a függőség sajnos kiváló üzlettárs!

De hidd el nekem, se a megúszással, se a halogatással, se az önbecsapással, se a “mintha hozzáállásal” nem nyerhetsz jobb életet! Mert ezekkel nem nyerhetsz a függőséged ellen!  

Maradva a dohányzásnál

Ha félted az egészségedet… 

Ha szeretnél minél jobb életminőségben és minél tovább élni… 

Ha aggódsz, hogy talán nem láthatod felnőni az unokáidat…

Ha rühelled, hogy annyi pénzt elfüstölsz minden hónapban, és a cigi teljesen lenullázza az életedet…

…akkor ne az legyen a megoldásod, hogy a függőségedet egy másikra cseréled! Ne a csodakütyüktől, a varázstapaszoktól, vagy a bogyóktól várd, hogy a fejedben rendet tegyenek.

Exdohányosként és leszoktató terapeutaként is az a véleményem, hogy a dohányzás terén egyetlen járható út van: letenni a cigi minden formáját, és megszabadulni nemcsak a nikotin, de a mentális függőségtől is. Hidd el, hogy ez (ahogy nekem és többezer dohányosnak, akik már letették a cigit a Könnyen Leszokni módszerrel) neked is sikerülhet! Nézd meg az ingyenes Allen Carr leszokási útmutatót. Itt kaphatsz valóban működő segítséget ›

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Egyetértek mindenben ezt így kellene csinálni így van fejben dől ell.

  Válasz
  Avatar Balogh István
  2019-11-3 15:02
 • Sziasztok!
  Az e-cigi piacon megjelentek a pod névre hallgató eszközök.20mg/ml
  Nikotinos folyadékkal reklámozzák.
  Én saját tapasztalatom 3éve váltottam,E- cigire.Nikotin mentes folyadékot használok.Ahogy montad lecseréltem az analógot,egy másik függőségre.Amcsik kábítószert kevertek bele sajnos,és így jártak.
  Angolok 10-15 éve használják az e-cigit,de hasonló esetet sem hallottunk tőlük.Megjelent egy(egészségesebb) dohányos e-cigaretta a heets, ami lobbinak érdeke.Ezért a mérgezéses eseteket,tolják a médiákban.

  Válasz
  Avatar Németh Csaba
  2019-10-1 09:40
  • Szinte minden héten van egy újabb rémhír. Ez a legújabb: https://index.hu/techtud/2019/10/08/tudorakosak_lettek_az_egerek_az_e-cigarettatol/ Én értem a dohányosok érveit, de szerintem az e-cigi akkor is egy zsákutca.

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2019-10-16 15:14