Leszoktató módszerek TESZTELVE!

 • Írta: Szász Gábor
 • 2017. március 28. kedd
 • 11 hozzászólás.

Az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról módszer bizonyította, hogy közel kétszer olyan hatékony, mint bármilyen ma hivatalosan ajánlott más leszoktató módszer –  a TFRI Írországi független kutatóintézet összehasonlító (RCT) tesztje szerint.

A napokban Portugáliában tartott 7. European Tobacco or Health (Dohányzás vagy Egészség) konferencián jelentették be az előzetes eredményeit a Ír kormány és Társadalombiztosító által kért leszoktató módszereket összehasonlító tesztnek.

Angol nyelven itt találod az eredményeket, de mindjárt elmondom magyarul is a részleteket.

Mi is ez az RCT és miért Írországban?

Kezdjük talán ott, hogy az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról módszer már hosszú évtizedek óta nagyon sikeres a nikotinfüggőség kezelésében. Mindezek ellenére, hivatalosan még soha nem hasonlították össze közvetlenül a jelenleg elfogadott / fennálló kezelésekkel kipróbálásos tesztelés során.

Miért baj ez?

Az Allen Carr módszer hatékonysága széles körben támogatott, de a hasonló megoldást kínáló termékek/szolgáltatások összevetése nélkül, nem lehet bevezetni a hivatalosan elfogadott kezelések közé, amit pl. a TB is támogat.  Nem kerülhet bele a hivatalos listába, mint gyógymód, a tapaszok, rágók stb. mellett, és mint ilyen, hivatalosan is elfogadott dohányzás leszoktató eszköz.

Allen Carr és később a módszer jogutódjai és elkötelezett hívei sokat küzdöttek, hogy legyen lehetőség végre egy hivatalosan is elismert teszten megmérni az Allen Carr módszer hatékonyságát. Hosszú évek kitartó munkájának az eredményeképp valósulhatott meg ez az összehasonlító teszt az Írországi kormány jóvoltából. Ők kérték fel a TFRI (Tobacco Free Research Institute) kutatóintézetet egy összehasonlító tesztre.

 

A nagy leszokás TESZT

300 dohányos vesz részt a most is tartó tesztben és ők véletlenszerűen, de egyenlő arányban próbálnak leszokni az Allen Carr módszerrel, vagy az Írországban a kormány által hivatalosan is elismert ún. QUIT.ie módszerrel. A QUIT.ie-ről annyit érdemes tudnod, hogy nikotintartalmú szerek használata és ehhez személyes tanácsadás jellemzi.

1, 3, 6 és 12 hónap után mérnek eredményeket, most az 1 és 3 hónapos tesztek eredményei érhetőek el.

Az Allen Carr módszer toronymagasan vezet!

Mit is jelent ez pontosan?

1 hónappal az Allen Carr szeminárium után a résztvevők 37,7 % tette le a cigit, míg a másik módszerrel csak 20,1 %.  Ha ismered az Allen Carr módszer 80-90%-os sikerarányát, akkor talán furcsák neked ezek a számok, így annyit hadd tegyek hozzá, hogy a mérés során azokat, akik jelentkeztek a leszokásra, de végül mégsem jöttek el, így nem kezdték meg a programot, a sikertelen leszokók csoportjába tették és pont így azokat is, akiket nem tudtak a részvétel után 1 ill. 3 hónappal elérni. Ezért sokkal alacsonyabb a % os siker.

Ami viszont biztos, hogy ez az arányokon nem változtat, tehát, hogy az Allen Carr szeminárium közel DUPLA olyan sikeres mint más ismert, főleg nikotintartalmú leszoktató módszer, amit pl. a quit.ie is használ.

Ez TÉNY és remélhetőleg a teszt lezárása után más országok is nyitottak lesznek a tesztre és arra, hogy mostmár tényleg komolyan vegyék a világ legeredményesebb módszerét.

Örömmel mondhatom, hogy itthon már elindultak kezdeményezések az Egészségügyi Intézmények részéről, pont most szerdán tartunk egy Allen Carr szemináriumot a Pápai Egészségfejlesztési Intézet felkérésére. De tartottunk már a Siófoki és Veszprémi kórházban is. Ezek mind azt mutatják, hogy ők is látják a módszer eredményeit, ami magáért beszél.

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • T. Gábor!

  Nem vettem részt a leszoktató szemináriumon, de 2017. jan. 3.-tól az összes
  levelet elolvastam amit küldtél és január 12-én gyújtottam rá utoljára. Igaz,
  régóta le akartam szokni, az elhatározásom megvolt, de a döntéshez sokat
  segített az, amit Tőled olvastam. Ki sem merem mondani, sok évtized után
  hagytam abba. Kár, hogy csak most olvastam erről a módszerről. Mindenkinek
  eredményes leszokást kívánok.


  Tisztelettel Medve István

  Válasz
  Medve István
  2017-04-4 11:34
 • Közel két hónapja sikerült leszoknom a cigiről.
  Évek óta külföldön dolgozom, így sajnos nem sikerült valamely szemináriumra
  időpontot találnom. A küldött leveleid olvasása sokat tett a siker érdekében.

  Köszönöm és minden jót a további munkádhoz.

  Üdvözlettel: Millich Antal

  Válasz
  Millich Antal
  2017-04-1 11:10
 • Igen egyetértek,és várom tanåcsaidat!

  Válasz
  Kenyó Béláné
  2017-03-30 22:34
 • Kedves Gábor és a csapat !
  Január 27.én vettem részt egy szemináriumon azóta nem gyújtottam rá. Köszönöm a lehetőséget,hogy ott lehettem és 50 év után le tudtam tenni azt a büdös bagót. Mindenkinek ajánlom az Allen Carr leszoktató módszert ! Mindenkinek sikerülhet ,csak el kell menni,na és az elején egy ici-pici akarat...!
  Sok sikert ! Üdv: Sándor

  Válasz
  Fele Sándor
  2017-03-28 23:27
  • Kedves Sándor, Gratulálunk Neked is a "cigi mentes" élethez. Ha bármiben tudunk segíteni, keress minket bátran. Főleg akkor, ha esetleg úgy érzed, hogy akarattal tartod magad ( tudom, te csak egy ici-picit éreztél az elején, de erről jutott eszembe ez a gondolat), mert akkor valamilyen info nem került még a helyére fejben. Hiszen a legfontosabb, hogy nem csak a kézből, hanem a fejből is ki kell kerülnie a ciginek, ez az, amiben egyedülálló az Allen Carr módszer. Jó egészséget kívánunk. Allen Carr Központ csapata

   Válasz
   kriszta
   2017-03-29 05:38
 • Én csak gratulálni és drukkolni tudok Neked kedves Gábor és Csapata.Szerintem a programotok nagyon hasonlít az alkoholisták 12 lépéséhez,programjához!És az nagyon jó program,ugyanilyen nagy sikerrel gyógyulnak vele az alkeszek,mint a Ti sikereitek! Csak így tovább! Nekem sokat segített az ingyenesen letölthető 2 tanulmányotok.4éve 6 hónapja nem dohányzom,és ez rendkívül boldogít.Soha nem hittem volna! Köszönöm!

  Válasz
  Stépán Simon Ágnes
  2017-03-28 22:55
  • Kedves Ágnes, Köszönjük a gratulációt és a drukkolást is. Igen, már az ajándék tanulmányok, e-mail sorozat, előadások is sokaknak segítettek letenni a cigit. Nem ismerem mélyrehatóan az anonym alkoholisták programot, de annyit tudok, hogy van hasonlóság, de van különbség is, mert mi pl. nem azt mondjuk, hogy csak a következő napot nézd, hanem azt, hogy a szeminárium után már nemdohányzó leszel. Egyébként Allen Carr program létezik az alkohol függőségre is, és már nálunk, magyar nyelven is elérhető. Angliában pedig több más függőséget is kezelnek a dohányzás és az alkohol mellett az Allen Carr programmal, mint pl. szerencsejáték függőség,félelem a repüléstől. Jó egészséget és füstmentes életet kívánunk. Üdv. Kriszta, Allen Carr Központ

   Válasz
   kriszta
   2017-03-29 05:44
 • Tisztelt Gábor ! Évek óta vívódok önmagammal,de nincs elég kitartásom ! Nagyon ,nagyon szeretnék leszokni,de sajnos anyagi körülményeim miatt nem tudok soha részt venni a szemináriumon ! :( Apám,Nővérem,bátyjám tüdőrákban halt meg,nekem mell daganatom volt 12 éve! Jelenleg rehabilitációs ellátásom van,és 38500 4 órás bérem,egyedül élek,és nincs rá pénzem ! :( Mindent elolvastam,és már ez önmagában is segítség,de adjon nekem egy lehetőséget,hogy résztvehessek. Sajnos 43 éve dohányzok ! :( SOS ! Tisztelettel : Magdolna

  Válasz
  Pásztor Józsefné
  2017-03-28 19:56
  • Kedves Magdolna, hétfőn hívjon minket a 06-80-624-426 os ügyfélszolgálati számunkon, igyekszünk valami megoldást találni Önnek is és segíteni. Üdvözlettel: Allen Carr Központ

   Válasz
   kriszta
   2017-03-30 22:41
 • Kedves Gábor!
  Nektek köszönhetem, hogy 50 év cigizés után pár éve sikerült leszoknom.
  Minden dohányosnak szívből ajánlom az Allen Carr módszert.
  Munkátokhoz további sok sikert kívánok!
  Üdvözlettel: Ágnes

  Válasz
  Kovácsné Doroszlai Ágnes
  2017-03-28 18:35
  • Kedves Ágnes, Gratulálunk Neked a leszokáshoz. Köszönjük a kedves szavaidat, örülünk, hogy figyelemmel kísérsz minket és példáddal erőt adsz a még leszokás előtt állóknak. Nagyon kell a leszokni vágyó dohányosoknak a bíztatás, hogy igenis le lehet tenni a cigit, ahogy a te eseted is bizonyítja, akár 50 év után is. Jó egészséget kívánunk. Allen Carr csapat.

   Válasz
   kriszta
   2017-03-28 18:39