Miért éri meg megelőznöd, hogy tüdőgondozóba járj?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. május 3. péntek
 • Nincs hozzászólás.

Hogy micsoda óriási kincs az egészség, arra csak akkor döbbenünk rá, amikor valami komolyabb bajunk van. Én is így jártam a napokban, történetesen a tüdőgondozóba volt szerencsém bepillantást nyerni. Mit ne mondjak, a röpke négy órás várakozási idő alatt volt időm gondolkodni… Hadd meséljem el az élményeimet!

Az előzmények

Aki ismer, az tudja rólam, hogy több, mint 10 éve leszoktam a dohányzásról. Azóta – sok más exdohányoshoz hasonlóan – én is sokkal jobban odafigyelek az egészségemre. Igyekszem egészségesen étkezni, rendszeresen sportolok, komolyan veszem a köhögést és minden egyéb testi tünetet, és minimum évente elmegyek egy alapos kivizsgálásra is. Nem azért, mert ennyire “jó gyerek” lettem, hanem egyszerűen azért, mert FÉLEK.

Nem szégyellem bevallani: én bizony félek a betegségektől.

Rettegek attól, hogy bekerülök az egészségügybe, és igen, ott motoszkál az agyamban az is, hogy azért az a 10 év masszív cigarettázás bizony csak ott van a kórtörténetemben. Ha kitörölni ezt már nem is tudom, új tüdőm nem lesz, de kötelességemnek érzem (saját magam előtt), hogy ezt a 10 ablakon elfüstölt évet legalább valahogy jóvátegyem.

Kb. 4 hete történt, hogy észrevettem, köhögök…

Gondoltam megfáztam, semmi különös, akkor még annyira nem izgatott a dolog. Igen ám, de a köhögés csak nem múlt el, sőt egyre nehezebben kaptam a levegőt. Kollégáim is felfigyeltek rá, hogy mondat közben kimegy belőlem a szusz, és egyre többet jajgatok, hogy így fáj a hátam, úgy fulladok. Nem tudtam éjszaka aludni, és egyre gyengébbnek éreztem magam.

Elmentem a háziorvoshoz, aki a tünetek alapján azonnal felírt nekem valami antibiotikumot, és egyúttal beutalt a tüdőgondozóba. Beszedtem a gyógyszert, bizakodtam, hátha megúszom ennyivel, de semmi javulás. Így aztán múlt héten két időpontfoglaló telefon és óriási szerencse árán (mert valaki előttem lemondta a foglalását), az átlagos négy hetes(!) várakozási idő helyett, bejelentkezés után “már” 1,5 hétre kaptam is egy időpontot a tüdőosztályra, szerda délelőtt 9 órára.

Ha nem velem történik, nem hiszem el…

Nem rigatásképp mondom, de ha kicsit is kétséged van, hogy megéri-e leszokni, akkor menj el, és tölts el te is egy napot a tüdőgondozóban! Sok mindent átértékelsz majd.

Az egy dolog, hogy bár időpontot kaptál, de minimum négy órát kell ülnöd egy düledező váróban a vizsgálatra és az eredményre várva. Abban is biztos lehetsz, hogy egy vizsgálattal és egy látogatással nem úszod meg a dolgot, mert elsőre biztos, hogy nem tudják megmondani mi bajod. Na, és amit mindeközben tapasztalsz, az felér egy alapos sokkterápiával.

Nem fogom hosszan taglalni, mert tényleg nem a riogatás a célom, de…

Láttam idős bácsit, aki oxigéncsővel az orrán várakozott, szinte alig volt lélekjelenléte. Láttam fiatal, 30 év körüli nőt, aki arcát a kezébe temetve olvasgatta az ölében tornyosuló lelet kupacot, mint valami halálos ítéletet. Láttam ülőhely híján ácsorgó, aggódó tekintetű hozzátartozókat. És láttam 60 év feletti orvosokat, akik egykedvűen pötyögik a gépbe a megszokott mondatokat.

Nem sorolom, nem egy vidám hely a tüdőgondozó…

Persze tudom, van más alternatíva is

El lehet menni magánorvoshoz, tiszta rendelőbe is. Akinek van pénze, az Magyarországon is el tud menni olyan helyre, ahol nem kell várni, ahol van kézmosó és wc papír a mosdóban, és ahol kedvesen szólnak hozzá. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy akinek annyira elviselhetetlen fájdalmai vannak, vagy akinek annyira sürgős a dolog, az nem fog több hetet várni az állami rendelésre. Van az helyzetek, amikor minden pénzt megér, hogy azonnal és a legjobb orvosok kezébe kerülj…

Csakhogy ennek ára van!

 • Egy tüdőröntgen magánúton: 10-15 000 Ft
 • Egy privát szakorvosi konzultáció alkalmanként: 15-20-25 000 Ft
 • Egy kontroll: 8-10-15 000 Ft
 • Egy vérvétel: 8-10-15 000 Ft
 • Egy EKG: 10-15 000 Ft
 • Egy allergiateszt: 10-25-30 000 Ft
  _______________________

Alsóhangon 65 000 Ft, és akkor még csak a kivizsgálásnál tartasz.

Ugye érted már, miért mesélem ezt el neked?

Dohányosokon látom, hogy évről-évre csak halogatják a leszokást.

“Jönnék Gábor, de túl drága az Allen Carr program”
“Majd jövőre, majd a szülinapom után leszokok.”
“Majd ha nem lesz ennyi gondom, akkor befizetek egy szemináriumra.”

És közben mennek az évek, te pedig azt veszed észre, hogy már akkor le akartál szokni, amikor elsős volt a gyerek, most meg már unokáid vannak…

Most még van választásod!

Nem lesz soha alkalmas időpont…nem lesz olcsóbb a cigi… nem lesz jobb az egészségügyi ellátás, és nem lesz olcsóbb a privát praxis. Sőt, nem fogok hazudni, az Allen Carr módszer sem lesz az! DE…

Most még önszántadból szokhatsz le! Most még nem az orvos parancsára kell azonnal eldobnod a cigarettát. Most még nem kell élet-haláltól rettegned. Most még ép bőrrel megúszhatod. Most még van választásod!

Ne halogass tovább! Szokj le MOST!

Tudod, én őszintén azt kívánom, hogy soha ne kelljen átélned a rettegést, ne kelljen még csak a tüdőgondozó közelében se járnod. De azt is tudom, hogy ha állandóan csak hagyod lebeszélni magad a leszokásról, ha mindig csak a jobb alkalomra vársz, ha mindig abban reménykedsz, hogy te leszel a kivétel, akit nem érhet baj a dohányzás miatt, akkor egyre többet kockáztatsz…

Nincs ideális állapot a leszokásra. Nem lesz olyan, hogy azt érzed, most aztán minden klappol. Te is tudod, hogy ezt hiába várod!

Ami viszont van, méghozzá itt van előtted egy karnyújtásnyira, az az Allen Carr módszer. Az egyetlen olyan, bizonyítottan működő, világhírű leszoktató módszer, ami nemcsak a kezedből, de fejedből is végleg kiveszi a cigarettát.

Mondhatod kifogásként, hogy de hát Gábor, ez sincs ingyen. Igen, valóban az Allen Carr szemináriumnak (ahogy minden más leszoktató módszernek) is van díja. Ahhoz, hogy Magyarországon, magyar nyelven is elérhetővé tudjuk tenni a módszert, annak van ára. De – és ez óriási különbség! – ezt a pénzt csak egyszer és az egészségedre fizeted ki, nem pedig egy már kialakult betegség legyőzésére. Ráadásul az egyedülálló pénz-visszafizetési garancia miatt nem kockáztatsz az égvilágon semmit! Viszont rengeteget nyerhetsz! Adsz magadnak egy komoly esélyt a végleges leszokásra, vagyis adsz magadnak egy új, egészségesebb, cigimentes életet!

Nos, mit gondolsz? Ezek után te melyik opciót választod?

Nem kérem, hogy most azonnal dönts, de arra igenis kérlek, hogy gondold át a dohányzást ilyen szemmel is! Ha kicsit is foglalkoztat a leszokás, ha már régóta keresed a kiutat a függőségből, akkor kérj segítséget a leszokáshoz minél előbb! Jelentkezz be egy ingyenes Start konzultációra itt, és kezdd el felkészíteni magad a leszokásra mielőbb! Minden nap számít! Szokj le könnyen! Szokj le most!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.