Ha dohányzás van meg leszokás van, akkor az e-cigi vajon melyik?

  • Írta: Szász Gábor
  • 2018. augusztus 1. szerda
  • Nincs hozzászólás.

Csak hüledezem. Mikor lett ekkora sikk e-cigisnek lenni? Merthogy azt veszem észre, egyre inkább az lett. Igazi cool dolog, az egyik legkedveltebb menekülési útvonal a dohányzásból. Egy gond van vele: az e-cigivel nem a leszokás FELÉ menekülünk, hanem épphogy az ELŐL.

Önáltatás mesterfokon

Szeretném leszögezni, nincs bajom az e-cigivel. Sőt, olyat is láttam már, hogy valaki pár hónap e-cigizés után annyira megcsömörlött a dohányzástól, hogy azóta sem gyújtott rá se hagyományos, se elektronikus cigire. De ettől még NE állítsuk teljes magabiztossággal, hogy az e-cigaretta jó alternatíva lenne, vagy hogy jobb lenne, mint a hagyományos cigi. Azt is elmondom, hogy miért.

Lássuk csak a hosszú listát!

Van egy cigarettát helyettesítő eszköz, amiről tudvalevő, hogy

  • Többnyire nikotinos formában fogyasztják az emberek.
  • Legtöbbször egész nap a dohányos szájában lóg, mondván “ez csak vízgőz”.
  • Vagy rosszabb esetben a hagyományos cigarettával felváltva szívja.
  • Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen “egyéb” összetevők, adalékanyagok vannak benne.
  • Nikotinnal vagy anélkül, de bizonyíthatóan van káros hatása a szervezetre. (Még akkor is, ha a reklámok megpróbálják elhitetni velünk, hogy nem így van…)
  • Egyáltalán nem olcsó.
  • De ami a legrosszabb: ugyanúgy fenntartja a függőséget, mint a hagyományos cigi.

Szóval ezek után megkérdezném, tulajdonképpen mi benne a jó?

A kérdés részben költői…

És természetesen én is jól ismerem a dohányosok válaszát, hisz ahogy a bevezetőben említettem: egyre nagyobb divat e-cigire váltani. A baráti társaságomban is sokszor, sokan érvelnek mellette: “Gábor, ez azért mégiscsak más, mégiscsak kevésbé káros…és mégiscsak megadja a dohányzás élményét…”

Hát persze! Mert ez dohányzás!

Ha van egy olyan bizonyítottan káros, egészségromboló dolog, mint a dohányzás, amibe évente világszerte több, mint 7 millió ember konkrétan belehal, akkor tényleg az a jó megoldás, hogy helyettesítjük a cigarettát egy másik termékkel, ami szintén nikotin-és mentális függőséget tart fenn?

Mondjuk ki a tényt: aki e-cigire vált, annak igazából esze ágában sincs leszokni.

Van, aki beismeri ezt, de sajnos rengetegen tagadják, és azzal hitegetik magukat, hogy az elektromos cigaretta segítségével könnyebben fognak majd leszokni és egészségesebbek lesznek.

Na, ez az, ami nem igaz. Mert e-cigivel maximum átszokni lehet egy másik szerre, leszokni nem igazán.

Ne felejtsük el, hogy egy függőségről beszélünk!

A legnagyobb gondot a dohányzás esetén mindig az jelenti, hogy ahhoz, hogy abba tudjuk hagyni, nem pusztán egy félresiklott rossz szokáson kell változtatnunk, hanem élettani értelemben pontosan olyan függőséget kell kiiktatnunk az életünkből, mintha drogfogyasztók lennénk.

Márpedig egy függőséget egy másik, kicsit más összetételű, de tulajdonképpen ugyanolyan függőséget okozó/fenntartó eszközzel helyettesíteni nem megoldás.

Ez pont olyan faramuci gondolkodás, mintha valaki úgy próbálna megszabadulni a kleptomániájától, hogy csak keddenként lop, vagy csak 5 000 Ft alatti termékeket csen el. Kevésbé bűn? Kevésbé betegség? Persze, hogy nem.

Nem jó az irány!

Nem az a legnagyobb baj tehát az e-cigivel, hogy egészségkárosító, vagy esetleg felrobban az ember kezében (mert ilyen félinformációk is olvashatók). A gond ezekkel a trendi dohányzási formákkal (legyen szó e-cigiről vagy akár vízipipáról), sokkal inkább az, hogy az “olyan, mintha” illúzióba burkolva alakítják ki, vagy táplálják a függőségünket.

Elhitetik az emberekkel, hogy jó alternatívák, mert a dohányzás illúzióját és a leszokás ill. az egészséges bűnözés illúzióját adják. Amivel ráadásul még a fiatalokat is a kipróbálásra ösztönzik, hiszen ez milyen „cool“ dolog már…Olyan, mintha cigiznék, de mondhatom, hogy nem, mert ez csak “olyan, mintha.”

Ne csapd be magadat!

Egyetértesz vagy sem a fentiekkel, egy dolgot kérlek tarts szem előtt, ha valaha is szeretnél kiszabadulni a függőségből: mindig a teljes képet nézd! Tehát mindazt, ami a dohányzáshoz és a te saját cigaretta függőségedhez tartozik.

Az én véleményem terapeutaként és exdohányosként is az, hogy a dohányzás terén egyetlen értelmes és valóban végleges megoldás létezik: letenni a cigi minden formáját, és megszabadulni nemcsak a nikotin, de a mentális függőségtől is. Hogyan? Akarattal és egy olyan módszerrel, ami 100-ból 90 embernél működik. Kérd az ingyenes Allen Carr tájékoztatót. Itt kaphatsz valóban működő segítséget ››

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.