4 módszer, amivel mentálisan felkészítheted magad a leszokásra

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. október 25. csütörtök
 • 2 hozzászólás.

A dohányzás természetéről, a mentális függőségről sokszor, sok helyen olvashattál már tőlem. Ez az a témakör, amiről nem lehet eleget beszélni, mert sajnos még mindig csak nagyon kevés dohányos van annak tudatában, hogy ha végleg le akar szokni a cigiről, akkor nem elég a nikotinnal megküzdenie. A dohányzás 90%-ban mentális, azaz gondolati függőség. Márpedig ez ellen csak úgy érdemes szembeszállni, ha egyébként fejben rendben vagy és mentálisan felkészültél a leszokásra.

Nincs leszokás változtatás nélkül, és nincs változás felkészülés nélkül

Ha fel akarsz futni egy emelkedőn, ahhoz lendületet kell venned. Amikor a biciklid kereke hirtelen lecsúszik az útról, ahhoz szintén egy gyors és erőteljes kormánymozdulatot kell tenned, hogy vissza tudd terelni magad a helyes irányba. Vagyis ott kell lenned fejben is, fizikailag is, koncentrálnod kell, hogy el tudj indulni és változtatni tudj a helyzeteden.

Pontosan így van ez a leszokásnál is!

Fontosnak tartom elmondani, hogy a leszokásnak csak úgy érdemes nekiállnod, ha mentálisan egyébként toppon vagy és felkészültél a változtatásra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehetnek gyenge pillanataid, hogy nem lehetsz egy percig sem bizonytalan, vagy rosszkedvű. De tudnod kell, hogy mit akarsz elérni, min kell változtatnod, milyen segítségre van szükséged, és mikorra akarod elérni a célod. Azaz lényeges, hogy csakis komoly elhatározással vágj bele a leszokásba.

Így trenírozd magad!

Hoztam neked 4 nagyon egyszerű tippet, amellyel mentálisan is meg tudod erősíteni magad a leszokásra. Ez a 4 alapvető szabály segítségedre lesz abban, hogy meghozd a sziklaszirád döntést, és egyszer és mindenkorra igent tudj mondani a füstmentes életnek! Mert ugye legbelül te is ezt akarod, igaz?

1) Csak a saját magad véleményével törődj!

Mégha ez nem is mindig olyan könnyű. Nagyon komolyan mondom, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy ha dohányzásról vagy leszokásról van szó, hogy ne érdekeljen magadon kívül senki más! Pláne ne törődj a károgókkal, lehúzókkal. 

“Te már úgyse fogsz leszokni!”, “Ez csak egyre rosszabb lesz.” “Leszokni, ugyan minek?” – Felejtsd el ezeket!

Zárj ki bármit és bárkit, aki/ami negatív irányba igyekszik terelni téged. Ha teheted, kerüld is el ezeket az embereket és visszahúzó helyzeteket egy időre.

Ha valaki nem hisz benned, az az ő baja! Ha valaki nem akar leszokni, az szintén. Neked, pláne addig a pontig, amíg valóban meg tudod hozni az elhatározást, hogy leszoksz a cigiről, arra kell koncentrálnod, hogy miért motoszkál ott a fejedben a leszokás, és el is kell hinned, hogy igenis képes is vagy rá, és meg tudod csinálni.

2) Tedd fel magadnak a kérdést minden egyes nap: mi az, ami téged igazán motivál a leszokásban?

Ez lesz az egyik legfontosabb mozzanat a sikeredhez. Miért vagy kiért fontos neked, hogy letedd a cigit? Miért fontos neked, hogy egészségesebb legyél? Kik számítanak rád? Kinek mutatsz példát? Kik féltenek, aggódnak érted a dohányzásod miatt? Miért vagy kiért lenne fontos neked, hogy jól legyél és ne függj egy szertől?

Nagyon fontos, hogy tudd, miért csinálod. Miért szeretnél változtatni az életeden.

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, az már nagyszerű alapot biztosít neked ahhoz, hogy végig is járd az utad. Persze a motiváció megtalálása csak egy dolog, a fenntartása meg egy másik. Nem mondom, hogy nem lesznek olyan napok, amikor még a legerősebb motivációdat is nagyítóval kell keresned majd De ilyenkor is mindig jusson eszedbe a végcél, így ugyanis biztosan lesz elég kitartásod, hogy végig is csináld.

És ha már a végső célnál tartunk…

3) Minden nap mondd ki hangosan a célod!

Tudom ez most elég nevetségesen hangzik, de nagyon is fontos, hogy mindennap emlékeztesd magad arra, miért akarsz megszabadulni a cigarettától. Ez egyfajta mantra: minden nap szánj rá egy kis időt, ülj le, akár dohányozhatsz is közben. Vedd kezedbe a cigarettát, forgasd meg a kezedben, nézd meg jól, mielőtt meggyújtod, és gondold végig, hogy mi is a végső célod ezzel a bűzrúddal.

Mondd ki magadban, mielőtt meggyújtod: Azért szeretnék leszokni, mert…

 • ….nem akarok rossz példát mutatni a gyerekeimnek.
 • …szeretném látni felnőni az unokáimat.
 • …újra levegőt akarok kapni, vissza akarom kapni az egészségemet.
 • …nem akarok kiszolgáltatott lenni.
 • …nem akarok meghalni.

Teljesen mindegy, hogy mi a legfőbb okod, a lényeg az, hogy téged rendre megerősítsen abban, hogy miért fogod végigcsinálni.

4) Vedd észre a kis változásokat is magadon!

Nem az a legnagyobb nyertes, akinek mindig  minden elsőre megy. Ezt hajlmasak vagyunk elfelejteni. A leszokási kudarcok többsége is tudod miért következik be? Azért, mert a legtöbb dohányos önerőből áll neki. Majd én tudom! Akareterő kell és kész. (Ezek gondolom neked is ismerős mondatok.)

Nem az a baj, ha valaki önerőből megpróbálja. Szó sincs róla. A baj az, amikor a negyedik, ötödik ilyen sikertelen nekiveselkedés után elhiszi, hogy leszokni pokoli nehéz, és neki az életben nem fog sikerülni.

Na, ez az a csapda, amibe nem érdemes beleesned. Haladj inkább lépésről-lépésre!

Próbáltál már leszokni és nem sikerült? Na és? Változtat ez bármin? Mondd ez rólad bármilyen ítéletet? Ugyan már!

Jó, ha tudod, hogy az önerőből leszokni próbálók 97%-a elbukik. Nem benned van a hiba. Annyi történt csupán, hogy eddig nem jó módszerrel próbáltál leszokni, vagy nem erősítetted meg magad eléggé a leszokáshoz.

A fő célod mellett, sose felejtsd el, hogy meghozni egy olyan komoly elhatározást, hogy mostantól máshogy élek, nem szeretnék tovább dohányozni, önmagában ezt a döntést meghozni is óriási nagy lépés.

Nem mindenkinek megy könnyen, sőt, nagyon sok embernek soha nem sikerül idáig sem eljutni. Ezért  legyél nagyon boldog, ha úgy érzed, egyre erősebb benned a vágy a leszokásra. 

Hidd el, ez az első és legfontosabb lépés a sikeres leszokás felé.  

Ne feledd: nem kell egyedül végigmenned az úton!

Ha te úgy érzed elég határozott vagy már a célodban, szeretnél könnyen és végleg leszokni a dohányzásról, akkor kérj visszahívást kollégáimtól itt, én pedig megígérem, hogy segítek neked zökkenők és szenvedés nélkül végigmenetelni a NAGY célig!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Már egy ideje,hogy szeretnék leszokni a cigiről.Függőnek vallom magam,7-szer próbálkoztam már sikertelenül.18 évesen szoktam rá,és most 65 vagyok.Egészségi gondjaim miatt is,de végre szeretnék meg szabadulni tőle.Viszont félek az elhízástól,de főleg az elvonási tünetektől.Köszönöm,hogy vannak olyan emberek akik szeretnének a másiknak segíteni.Remélem most sikerülni fog.
  Azt tudom minden segítséggel élni fogok,mert szükségem lesz rá.
  Tisztelettel: Zsuzsa

  Válasz
  Avatar Zsuzsa
  2019-01-28 17:24
 • hát egyet értek önökel mert ténlegigy van nagyon nehéz leszokni a dohányzásroll

  Válasz
  Avatar renata
  2019-01-19 21:33