Tele vagyunk jobbnál jobb tippekkel, mégsem tudunk leszokni a cigiről. (A leszoktató módszerek buktatói)

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. július 23. hétfő
 • 4 hozzászólás.

Szerinted miért van az, hogy amilyen nagy elszántsággal vágsz bele a leszokásba, legalább annyira könnyen (ha nem könnyebben) abba is hagyod? Nincs elég kitartásod? Leszokni nehéz? Túl nagy áldozatot kíván? De hisz nem így van ez minden mással is, amihez türelem ls akaraterő kell? Ám ami például egy félbehagyott angol tanfolyamnál némi bosszúság és egy kis pénzpocsékolás, az a dohányzás esetén akár végzetes is lehet. Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen módszerrel és hányszor próbálkozol. Az alábbiakban górcső alá veszem a legnépszerűbb leszokási módszereket, döntsd el te, melyiket választod.

Melyik módszert válasszam?

Sokfajta “tuti” leszoktató módszer létezik, minden dohányosnak van legalább egy, amire szentül esküszik. Gondolj csak az akaraterőre – mert tulajdonképpen az is egy módszer -, vagy a nikotintapaszra, akupunktúrás kezelésre.

Lehet, hogy te is próbálkoztál már némelyikkel?

De ha ennyiféle módszer létezik, akkor vajon miért nem csökken a dohányosok száma évről-évre?

Hát azért, mert sajnos kevesen foglalkoznak leszokás előtt azzal, hogy egy-egy módszer, amire sokszor több tízezer forintot is kiadnak, valójában milyen hatásfokkal is működik.

Mutatok neked egy táblát. Ebben megtalálod a legismertebb leszokási módszereket és az eredményességüket.

Tablettával (és annak minden mellékhatásával együtt) is csak 22%?

Tehát 100-ból 78 ember még gyógyszerrel SEM tud leszokni?

Nem furcsa ez egy kicsit?

Nos, elárulom neked, a sikertelenség oka minden esetben a dohányos fejében keresendő!

Erre még később visszatérek, most nézzük meg az egyes módszereket kicsit közelebbről is.

#1 Az akaraterő – a leszokási arány 3-5%

A legolcsóbb és legegyszerűbb módszer, ha valaki mindenféle külső segítség nélkül önerőből próbál leszokni. Legalábbis sokan így gondolják, erre esküsznek. (Legtöbben egyébként anélkül, hogy valaha próbálták volna.)

A helyzet azonban az, hogy az akaraterővel próbálkozóknak mindössze 5%-a jár sikerrel, és ők is általában csak meglehetősen nagy szenvedések árán.

Megéri? Ezt döntsd el te.

#2 Nikotinpótlók: tapasz vagy rágó – a leszokási arány 12-16%

A nikotinpótló segédeszközök ígérete egy és ugyanaz: a nikotinbevitel fokozatos csökkentése révén szépen lassan minden dohányos le tud szokni, és egy idő után már nem fog hiányozni neki a cigaretta.

Magyarán függőséget gyógyít függőséggel. Ez elég lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Nem véletlen, hogy a nikotinpótlók sikeraránya összesen 12-16%, tehát 100-ból 84 ember biztosan nem szokik le velük. Ráadásul kellemetlen mellékhatásaik is lehetnek, és akkor a költségeket még nem is említettem, hiszen egy 3 hónapos – bizonytalan kimenetelű – kúra ára meghaladja a 40-50 ezer Ft-ot, és persze közben még a dohányzásra is költeni kell.

#3 Az akupunktúra és a biorezonancia – a leszokási arány 10%

Mindkettő divatos módszernek számít. Az akupunktúra meghatározott területeken történő bőrfelszíni szúrást jelent. A leszoktató kezelés során az orvosok megnyitják azokat a meridiánokat, ahol a tüdő energiája sérült. Ehhez a kézen, lábon, fejen szúrják meg a leszokni vágyót. A biorezonancia ígérete pedig, hogy a szervezet rezgéseinek módosításával szoktatja le a dohányost.

Hogy ezeknek a módszereknek mi az eredményességi mutatója?

Alig 10% körüli, ami sajnos megegyezik a placebo hatással, tehát semmilyen klinikailag kimutatható eredményesség nem bizonyítható. Az áruk viszont szabad szemmel is jól látható.

#4 Champix gyógyszer – a leszokási arány 20%

A gyártó ígérete szerint a Champix segít a dohányzás abbahagyása esetén jelentkező nikotin utáni vágy és a megvonási tünetek csökkentésében.

Nagyszerű ígéret, de ne feledkezzünk el arról, hogy a Champix egy gyógyszer! Vagyis számolni kell olyan kellemetlen mellékhatásaival, mint például depresszió, pánikbetegség, öngyilkossági hajlam, alvászavarok, görcsrohamok.

Ráadásul kizárólag orvosi ellenőrzés mellett szedhető és sajnos nem is minden dohányos szervezete bírja.

Egyébként az orvosok minimum kb. 12 hetes kúrát ajánlanak, melynek költsége kb. 60 ezer Ft, és a kúra végén a kezelőorvos egy újabb 12 hetes kúrát javasolhat.

#5 Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról módszer – 90%-os a leszokási arány

Szándékosan a végére hagytam az Allen Carr módszert, amellyel mindössze 1 nap alatt, mindenféle rágó, tapasz, segédeszköz, ezáltal mellékhatás nélkül, könnyen és fájdalommentesen le lehet szokni a dohányzásról.

A módszer titka egyszerű: megváltoztatja a dohányosok gondolkodását a cigarettázásról, megszünteti a lelki függőséget. (Mindezt 100%-os leszokási és pénz-visszafizetési garancia mellett!)

Mert hogy a leszokás valóban fejben dől el!

Az Allen Carr módszer kivételével a leszoktató módszerek többsége egyetlen dologra nem képes: az összes nikotinpótló szer, de még az e-cigi sem fogja soha megváltoztatni azt, ahogyan te a cigarettáról gondolkodsz.

Nem űzi ki a fejedből az érzést,

 • hogy cigi nélkül rosszabb a reggeli kávé…
 • hogy cigi nélkül nehezebben tudsz megnyugodni vagy koncentrálni…
 • hogy cigi nélkül nem olyan jók a baráti beszélgetések, a bulik
 • szóval hogy cigi nélkül nem is vagy igazán önmagad…

Pontosan ezeket a kötődéseket és képzettársításokat nevezzük pszichés függésnek, és ez az, amire bizonyítottan csak az Allen Carr módszer képes valódi megoldást kínálni. (A pszichés függőségről részletesen itt olvashatsz. ›››)

Az Allen Carr módszer rendezi a fejedben a dohányzással kapcsolatos összes gondolatodat, végigvezet az összes indokon, amivel a dohányosok racionalizálják maguknak azt, hogy miért is dohányoznak, és egész egyszerűen kinyírja a fejedben azokat.

Ez az a CSODA, amitől az Allen Carr módszer 35 éve töretlenül működik, és ami miatt 100-ból 90 dohányosnál sikerrel (azaz könnyű és végleges leszokással) járunk!

Ismerd meg a módszer történetét és működési módját részletesebben ›››

Ha már elhatároztad magad, jelentkezz most az Allen Carr leszoktató programra, hogy te is elvonási tünetek és elhízás nélkül le tudj szokni a dohányzásról ›››

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szerintem egy újabb kamu ugy mint a tőbbi kôzel 20 eve dohanyzom tudom hogy karos de szeretek dohanyozni egyszer csak ugy hecbôl ki probaltam medig birom cigi nelkül 1 èvig nem dohanyoztam lehet rola szokni de minden fejbe dôl el mert az ember nem cigizve jôt a vilagra szerintem csak akkarat kell semi mas

  Válasz
  Szôke zsolt
  2018-07-30 17:53
  • Minden dohányos szeret dohányozni, én is szerettem. És le akartam szokni, ideig-óráig sikerült is akarattal, de akarattal egy függőséget nem lehet megszüntetni sajnos. Az akarat ahhoz csak a belépő.

   Válasz
   Szász Gábor Szász Gábor
   2018-08-1 09:40
 • Ha 100 -ból 90 ember leszokik ezzel a módszerrel, akkor miért van még mindig ennyi dohányos.?

  Válasz
  Farkas Piroska
  2018-07-23 15:42
  • Mert sajnos 100-ból nem 100 ember alkalmazza az Allen Carr módszert, aminek az az eredménye, hogy ahogy pl. Zsolt is, 1 hónap, 1 év után visszaszokik...

   Válasz
   Szász Gábor Szász Gábor
   2018-08-1 09:36