Dohányos – nemdohányos. Kutya-macska barátság?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2016. június 28. kedd
 • 3 hozzászólás.

Miért van az, hogy a nemdohányzók “fújnak” a dohányosokra. Vajon megoldható a békés egymás mellett élés? Én úgy gondolom, hogy igen, a mai blogcikkemben ebben szeretnék minden dohányosnak segíteni.

Nyár van, igazi nyár..:-) Árnyékban is 35 fok, talán az egyetlen hely, ahol ez elviselhető, az a vízpart, a strand.

Olyan szerencsés voltam, hogy a hétvégét egy kedves baráti családdal Siófokon tölthettem. Az ezüstparti, egész pontosan az ún. újhelyi strandon.

A víz csodás volt, még árnyékos helyeket is találtunk a strandon. A barátaimnak van 2 kislánya, nagyokat játszottunk a vízben és kártyázgattunk a parton.

Minden adott volt egy jó kis kikapcsolódáshoz, de mégsem tudtam teljesen elengedni magam. Mert ott voltak azok az apró, de annál bosszantóbb dolgok… És elgondolkoztattak… Vajon én is ilyen voltam?

Vajon én is így viselkedtem dohányosként a strandon?

Mire is gondolok?

A szabadban vagy, igen, de a füst bizony arra megy, amerre viszi a szél. Dehát erről Te nem tehetsz, igaz? Valóban. De tehetsz ellene!

Miért kell a cigi füstöt mások arcába fújni? Gondolj csak bele, a strandon kisgyermekek, csecsemők is szívják a füstöt és ők nem tehetnek semmit. De a dohányos igen. Elmehet egy dohányzásra kijelölt helyre a strandon is, vagy legalább egy olyan helyre, ahol nincsenek százan körülötte.

Hogy ez kényelmetlen? Macerás? Igen. Lehet. Másoknak viszont az egészségét veszélyezteti a dohányfüst és a pihenését teszi tönkre. De a legdurvább, amit láttam és őszintén szólva volt dohányosként még én is elszégyelltem magam, hogy vannak, akik a csikket nemes egyszerűséggel beledobják a Balatonba, vagy elnyomják a parton és ott hagyják. És ugyanezt látom az utakon, a szórakozóhelyek lőtt, a buszmegállóknál.

13509372_10154257227379731_1504235062_o (1)

Hogy miért beszélek most erről?

Igazából csak egy kis odafigyelés kell!

Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, hogy a strandoló dohányosoknak nincsenek jogaik és persze nem is rólad beszélek, hiszen nem ismerem a dohányzási szokásaidat. Én inkább most egy jelenségről beszélek és arról, amit nap mint nap látok. És sajnos nem csak a strandon.

Mindenkinek joga van a kikapcsolódáshoz, a dohányzáshoz, DE úgy, hogy azzal másokat ne veszélyeztessen, ne zavarjon.

Nem akarok senkit kioktatni, segíteni szeretnék. Még emlékszem, hogy dohányosként én sem mindig gondoltam át, hogy a szenvedélyem milyen hatással lehet másokra. Hogy akár a strandon, vagy az utcán is hány másik ember kénytelen az én füstömet szívni.

Ha szeretnéd tudni, miért bukik el a leszokni vágyók 93%-a és mit tehetsz ellene, kattints ide és töltsd le ingyenes tanulmányunkat. Hidd el ennek segítségével tisztán fogsz látni és tudni fogod mi kell pontosan a leszokáshoz.

Hidd el, megértelek.

Nem könnyű ma dohányosnak lenni. Tudom. Biztos, hogy Te is érzed, hogy egyre nagyobb a dohányosok társadalmi megbélyegzése. De egy kis odafigyeléssel, empátiával Te is tehetsz annak érdekében, hogy amíg (még) dohányzol, a környezeted könnyebben elfogadja a káros szenvedélyedet.

Ha pedig eldöntötted, hogy leteszed a cigit, akkor tudod, hogy mi segítünk.

kerj-visszahivast-2

És akkor íme az ajánlott strand etikett dohányosoknak

(forrás: Füstölgők Társasága):

 • Mindig kérj előzetesen engedélyt a társaságodban lévőktől, hogy rágyújthatsz-e! Ne feledd, a felnőtt ember dohányzása csak akkor “magánügy”, ha nem veszélyeztet, vagy zavar másokat.
 • Gyermek, fiatalkorú vagy várandós kismama közelében soha ne gyújts rá, még a strandon sem!
 • Csak a táblával jelzett, dohányzásra kijelölt helyeken gyújts rá, vagy legalább menj el a strandon egy kevésbé zsúfolt helyre
 • Mindig oltsd el a csikket a dohányzást követően!
 • Óvd a dohányzásra kijelölt helyek tisztaságát!
 • A hamut és a csikket a hamutartóba dobd és soha NE a földre, vagy pláne ne a vízbe.

Ha ezeket betartod, akkor biztos, hogy sok nemdohányos társad lesz hálás Neked.

Ha Te le szeretnél szokni a dohányzásról, akkor tedd meg az első lépést. Töltsd le ingyenes tanulmányunkat és megtudod, mit kell tenned ahhoz, hogy sikeresen le tudj szokni. Jó nyaralást kívánok.

kudarc-tanulmany

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Egydtértek, hogy egy dohányos viselkedjen humánosan,kulturált ember módjára minden helyzetben. Én junius 26-án voltam megerősitö szemináriumon, jelenleg nem dohányzom. De továbbra is elfogom olvasni az elküldött tanulmányaidat. Maradok tisztelettel: J. Tibor. Döge.

  Válasz
  Jánvári Tibor
  2016-06-28 22:15
  • Kedves Jánvári Tibor!

   Bízom bennem, hogy sikerült végleg leszoknia a dohányzásról, ha bármi kérdése lenne, keressen minket bizalommal (06-80-624-426 ingyenesen hívható zöld szám).

   Üdvözlettel:
   Évi - Allen Carr Központ

   Válasz
   Évi
   2016-06-29 08:33
 • Szerbusz Gábor,én mint dohányos utálom ha valaki-kik megszegik az arany szabályt a nemdohányzókkal szemben.Sajna még mindig szívom,de én betartom a társasági szabályokat ami azt jelenti nálam hogy vagy kérdezek vagy különvonulok hogy ne zavarjak senkit,apropó(a saját lakásomból kivonulok az udvarra dohányozni még télen is)!Én tisztelem a nemdohányzókat,és ha a szükség úgy hozza kibírom órákig,de a tiszteletlen embereket (suhancokat)utálom!!Üdvözlettel Spekker András

  Válasz
  Spekker András
  2016-06-28 19:04