Péntek 13. Szerencsés vagy balszerencsés nap?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2017. január 13. péntek
 • Nincs hozzászólás.

Igen, ma péntek 13-a van. Ha nem is vagy babonás, akkor is biztos tudod, hogy ez a nap “balszerencsés napként” van a köztudatban. Ezt a témát szeretném a mai blogcikkemben picit körbejárni és azt is elárulni, hogy dohányosként hogyan fordítsd a hasznodra ezt a jeles napot.

Nézzük akkor meg picit közelebbről ezt a napot. Tudjuk, hogy ez a nap balszerencsés?
Valóban? Honnan?

Téged pl. rendszeresen ért balszerencse péntek 13-án? Nem valószínű. Tudod, mert ezt mondták Neked, mert ez a közhiedelem. Egy paradigma, egy szokás, egy berögzült gondolkodásmód egy adott dologról.

Hadd áruljam el, hogy a péntek 13 balszerencsés mivolta csak egy BABONA, és nem konkrét tényeken nem alapul. Péntek tizenharmadika legendája a néprajzkutatók szerint valószínűleg két egymástól független babona összeolvadásából jött létre, valamikor a huszadik század elején.

pentek13-cica

A 13-as szám

Az egyik maga a tizenhármas szám, ami legtöbb ősi kultúrában kiemelt szerepet kapott: Kínában és Egyiptomban szerencsés számnak tartották, máshol pedig szerencsétlennek, mert eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott tizenkettes.

Tudtad, hogy a tizenhármas szám rossz híre a XX. század első felében olyan erős volt, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából, a szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám?

Péntek

Az ókori Rómában (majd később például a középkori Angliában) a péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett – innen származhat a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája.

Lehet, hogy hallottál egy Friday (angolul: péntek) nevű hajóról is, ami végül első útján elsüllyedt és az egész legénysége odaveszett. Szép történet, kár hogy egy szó sem igaz belőle, legalábbis a brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint sosem létezett ilyen nevű hajó.:-)

A kutatások NEM igazolták

Az elmúlt pár évtizedben több tanulmány is született, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani, vagy éppen cáfolni a babona igazát, vicces eredményekkel. Egy holland tanulmány 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, ha az a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken.Volt ezzel ellentétes eredmény is egy másik kutatásban, de amiben minden kutató egyetért, hogy az átlagostól eltérő péntek tizenharmadikai adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet. Ezzel pedig meg lehet magyarázni bármit: ha kevesebb a baleset, az azért van, mert direkt óvatosabbak vagyunk a baljóslatú napon, ha több, az meg azért, mert idegesít a tudat, hogy ma szerencsétlen nap van.

A lényeg, hogy TE mit hiszel!

Valóban, itt a fontos pont. Nem történik semmi másként, mint egy szerdán, vagy csütörtökön. Ami más, az a Te fejedben van. Amit erről gondolsz.

Hadd idézzem Rejtő Jenő egyik humoros mondatát:

„Nem vagyok babonás és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás”.

Érted, ugye? Azt próbálom Neked elmondani, hogy rajtad múlik, hogy miben hiszel és az is, hogy akár ez a mai péntek 13 balszerencsés lesz, vagy akár épp szerencsés.

Te döntesz, hogy hiszel a babonában, mert így mondják, vagy sem. Magadévá teszel-e egy paradigmát, vagy inkább hiszel a saját tapasztalataidnak?

Dohányzás és a berögződések

Mint, ahogy abban is Te döntesz, hogy elhiszed-e a médiának és a többi károgónak, hogy a cigiről leszokni nehéz, sőt lehetetlen, vagy akár pont ezt a mai napot, a péntek 13-át ugródeszkának használva meghozod az elhatározást, hogy:
IGEN, leteszem a cigit és 2017-ben már elégedett NEMDOHÁNYZÓ leszek.

Hozd meg ma az elhatározást, legyen ezután péntek 13 a Te szerencsenapod. Az a nap, amikor eldöntötted, hogy végre kiszabadulsz ebből a kínzó függőségből és SZABAD ember leszel.

Én pedig akarok és fogok is tudni Neked ebben segíteni.

Itt tudsz jelentkezni ma a világ legeredményesebb leszoktató programjára ÚJÉVI kedvezménnyel és egy nap alatt letenni a cigit >>

cigitoro

Miért az Allen Carr programot válaszd?

 • mert akaraterővel csak a dohányosok 5%-a tud végleg leszokni ( és ők is többnyire szenvedve, kínlódva)
 • ezzel ellentétben az Allen Carr módszer 85-90% hatékonyságú, ami egyedülálló a leszoktató módszerek között ( pl. tapasz 15%, gyógyszer 20%)
 • mert nem használ a módszer semmilyen mesterséges segédeszközt, teljesen természetes, így mellékhatása sincs
 • mert nem lesznek elvonási tüneteid, illetve, olyan enyhék lesznek, hogy nem okoznak neked semmilyen gondod akár a munkádban, akár a családi életedben
 • mert, ha ezzel a módszerrel szoksz le nem fogsz elhízni, hiszen nem kell semmit pótolnod, mert semmiről nem mondtál le. A leszokást Te óriási megkönnyebbülésként fogod megélni.
 • mert dupla garancia jár a program mellé — itt tudod megnézni a garancia részleteit >>
 • mert most pár napig újévi 33.000 Ft kedvezménnyel jelentkezhetsz
 • mert most utoljára még vidéken is tartunk szemináriumot ( sajnos később 2017-ben már csak Budapesten lesznek)

Itt tudsz jelentkezni és lefoglalni a helyed >>

A program ára az újévi kedvezménnyel most 130.000 Ft helyett 97.000 Ft, de ebből is csak 15.000 Ft előleget kell kifizetned a többit ráérsz akár 2-3 hónap múlva, a szeminárium napján.

Ezzel a mindössze 15.000 Ft-tal lefoglalod a helyed és utána már hátradőlhetsz, mert meghoztad életed egyik legjobb és legfontosabb döntését, hogy VÉGRE SZABAD ember leszel.

Kérlek ne habozz tovább, hanem használd ugródeszkának péntek 13-át és jelentkezz az újévi nagy leszokás akcióban egy Allen Carr szemináriumra.

Telefonon is leadhatod a jelentkezésed, hívd Évi kolléganőmet a 06- 80-624-426-os számon.

szabo_ancsa_banner

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.