Miért nem tudsz leszokni a dohányzásról?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. február 5. kedd
 • 8 hozzászólás.

Előre is elnézést érte, de ez a cikk egy kicsit olyan lesz, mint a Columbo filmek: már az elején szeretném leleplezni a tettest (jelen esetben a választ). Azért nem tudsz leszokni, azért szoksz vissza kis idő után minden egyes alkalommal a cigire, és azért olyan kínkeserves ez az egész, mert nem vagy elég őszinte önmagadhoz. Hogyan érheted el, hogy végre komolyan vedd a leszokást? Végezd el az alábbi tesztet, és találd meg a válaszod!

100-ból 95 dohányos képtelen önerőből leszokni

Ezt nem én állítom, hanem a statisztikák. Ennek ellenére a legtöbb dohányos előszeretettel hangoztatja, hogy bárki (tehát ő is), bármikor le tud szokni, ha akar. Csak döntés kérdése az egész.

Egyetértek. Valóban bárki le TUD szokni a cigarettáról, bármilyen erős dohányos is, és bármilyen régóta is függő.

 1. Ha megtalálja azt a módszert, ami nála működik!
 2. És ha AKAR!

A Neked való módszert Te is viszonylag könnyen megtalálhatod. A puding próbája ugyanis az evés – szokták mondani – és ez a leszokásnál is így van.

Nagyon sok dohányos ügyfelünk jön el úgy az Allen Carr leszoktató programra, és teszi le a cigarettát egyetlen szeminárium után könnyedén, hogy előtte jó néhány módszert (akaraterő, nikotin-tapasz, csökkentett adag, biorezonancia, stb.) már kipróbált. (Itt zárójelben jegyezném meg, hogy ezért sem foglalkozom különösebben azokkal a kommentekkel, amikor valaki arról győzködi a dohányosokat, hogy nincs szükség semmilyen egyéb módszerre, elég a puszta akaraterő a leszokáshoz. Igaza van: van, akinek elég ennyi is. Van, aki így is uralni tudja a függőségét akár évekig. De (és sajnos ők vannak többségben) a legtöbb dohányosnál az akaraterő módszere egyszerűen nem tud végleges megoldást hozni! ››)

A legfőbb bökkenő ugyanis az, hogy egy olyan mentális függőségben, mint a dohányzás az AKARAT az egy nagyon nehéz kérdés. Egy dohányos általában nem képes arra, hogy tiszta szívből AKARJA is a leszokást!

Pörgesd csak végig magadban!

Hányszor fordult már elő az életedben, hogy egy komolyabb akaraterőt igénylő dologba elszántan belekezdtél? Eltervezted, milyen jó lesz pl. ha lefogysz, vagy mennyivel könnyebb lesz az életed cigi nélkül. Aztán kis idő múltán vagy elhalasztottad, vagy feladtad a terved, mondván Te ezt nem tudod, nincs időd, nincs pénzed, nem jó az időzítés, nem megy! (Nyugi, nincs olyan ember, aki ne ugyanezt játszaná az életében!)

“Mostantól sportolok” – áh, nem tudok lejárni edzeni, nincs időm.

“Keresek egy jobb állást” – áh, ennyi idősen már nem tudok elhelyezkedni.

“Leteszem a cigit” – áh, hiába próbálkozom, most sem tudok megszabadulni ettől az átkozott bűzrúdtól.

Abban a pillanatban, ahogy kimondod “nem tudom”, adsz is egy jó magyarázatot, egy felmentést magadnak a leszokásra: nem tudom, tehát nem is lehet.

Na látod, itt a hiba!

Nem tudsz=nem akarsz változtatni!

Az az igazság, hogy a függőségben a “nem tudom” valójában nem létezik! A mondat helyesen mindig így szól: nem akarom!
Nem akarok lejárni edzeni…nem akarok lemondani a süteményekről…nem akarok megváltozni…nem akarok leszokni.

Legyél magadhoz őszinte!

Egy játékra hívlak. Megfigyeléseim szerint az alábbi 5 ok miatt nem tudja (azaz nem akarja) általában meghozni egy dohányos a döntést, hogy leszokik. Nézd végig ezt a listát, és válaszd ki őszintén, Nálad mi az igazi indok?!

1) Még nem “fáj eléggé”

Tudod, mint a székely ember kutyája abban a bizonyos viccben: Nyüszít, nyüszít a padlóból kiálló szögtől, de még nem nyomja eléggé, hogy megmozduljon. Amíg nincsenek komolyabb egészségügyi gondjaid, amíg nem piszkál a család eléggé, amíg egy közeli rokon, vagy egy barát nem betegszik meg súlyosan a cigarettától a közeledben, addig nem nyom eléggé a leszokás…Nálad is ez a helyzet?

2) Nincs elég motivációd

Úgy érzed nincs kiért vagy miért leszoknod? Nem mozgat igazán semmi, ami rábírna, hogy lecseréld a függőségedet? Tipikus mondatok ilyenkor: “Ha nem dohányoznék, akkor másra ugyanúgy elkölteném azt a pénzt.”,  “Valamiben meg kell halni, nem igaz?”, “Miért, az alkohol talán jobb?”

3) Nincs elég önbizalmad

Előfordulhat, az is, hogy úgy érzed, a dohányzás már annyira az életed, az identitásod része, hogy ha megszűnne, elveszítenél magadból valami nagyon-nagyon fontosat. Tipikus gondolat: “Cigaretta nélkül nem lennék ugyanaz az ember.”

4) Nincs eszközöd

Ez az egyik leggyakoribb eset: amikor szeretnél ugyan megszabadulni a függőségtől, párszor már önerőből vagy más módszerrel neki is futottál a leszokásnak, sok mindent kipróbáltál, de mégsem sikerült. Így aztán leginkább csak dühös vagy magadra, és minden megoldást kínáló módszerre. És már nem is igazán hiszel abban, hogy sikerülhet.

5) Tagadásban élsz

Ha nem vagy hajlandó beismerni, hogy a dohányzás nem csak egy rossz szokás, (amit segítség nélkül is kezelni tudsz), hanem egy kőkemény függőség. Ha még mindig nem látod be, hogy már rég nem Te irányítasz, hanem a cigaretta fontosabb lett szinte mindennél az életedben, akkor nem fogod tudni kimondani teljes őszinteséggel: le akarok szokni.

Legyél hát őszinte magadhoz! X-eld be a fenti listában a Te VALÓDI OKODAT! Keresd meg, mi az, ami miatt még mindig nem akarod eléggé a leszokást!

Ha ez megvan, akkor megteszel egy fontos lépést: látni fogod, hogy mi az, ami miatt jelen pillanatban még önmagadnál, az egészségednél, az életednél és a gyerekeidnél is jobban szereted a cigarettát. Ami miatt még mindig annyira ragaszkodsz hozzá, hogy nem akarod letenni.

Hiszen ha egészen őszinte mersz lenni önmagaddal, akkor belátod, hogy valójában erről van szó: Nem NEM TUDSZ leszokni, hanem igazából NEM AKAROD még annyira, hogy tegyél is érte!

A jó hír az, hogy bármi is legyen az indokod, mindig van kiút a függőségből! Az Allen Carr módszerrel akaraterő, gyógyszerek és minden egyéb segédeszköz nélkül Te is bármikor könnyedén le tudod tenni a cigarettát. Ha úgy érzed készen állsz, kérj ingyenes Start konzultációt itt! ›› Segítünk!

 

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Kedves Gábor! Köszönöm a segítséged feleségem 40-évi dohányzását a programoddal sikerült 3-hónapja befejezni.Én ezt már 35-éve megtettem.Köszönöm Köszönöm Köszönöm. További eredményes munkát kívánok.Üdv: Laci (75 éves)

  Válasz
  Avatar Timár László
  2019-02-26 18:21
 • Sajnos nagyon szenvedek. Szabályosan fizikai fájdalmam van, ugyanakkor még saját magam előtt is szégyenkezem, hogy nem vagyok rá képes.
  Pedig beteg vagyok, így több okom is van a leszokásra.

  Válasz
  Avatar Nagyné Krepsz Éva
  2019-02-6 19:19
  • Kedves Éva! Ha megvan benned az elhatározás, hogy letedd, akkor hívd fel az ingyenesen hívható zöldszámunkat és beszélgessük róla: 06-80-624-426

   Válasz
   pereiviki pereiviki
   2019-03-5 14:32
 • Ez mind igaz amit a fentiekbe olvashattunk!Nekem kissé fura h ezzel a módszerrel le lehet szokni,ámbár sajnos messze van a lakhelyünktől.De le szeretnék szokni

  Válasz
  Avatar Víg Erika
  2019-02-6 18:18
  • Szia Erika! Olvass itt egy picit többet az Allen Carr szemináriumról. Jelentkezz be egy telefonos Start konzultációra és ott átbeszéljük az összes kérdésedet: https://allencarr.hu/szeminarium/ Várunk és segítünk!

   Válasz
   pereiviki szaszgabor
   2019-03-5 14:31
 • Már probáltam, de szeretek dohányozni, biztos ezért nem sikerült. Szerintem igazából még nem is akarok.

  Válasz
  Avatar Kocsis Gáborné
  2019-02-6 12:42
 • NYugdíjas vagyok,kb 50 éve dohányos!Az önök által kínált módszert nem tudom megfizetni.A részletfizetés sem megoldás számomra,mert ezek tréningek messze vannak a lakóhelyemtől.Mindenesetre annyit köszönhetek az eddigi kampányuknak,hogy a napi cigarettaadagomat sikerült lénegesen lecsökkenteni!

  Válasz
  Avatar Tóth Bélàné
  2019-02-6 10:52
  • Örülök, hogy tudunk segíteni. Nagyon sok ingyenes, elgondolkoztató anyagot osztunk meg, esetleg érdemes megnéznie ezt az előadást is online: https://allencarr.hu/utmutato-a-sikeres-leszokashoz/

   Válasz
   pereiviki pereiviki
   2019-03-5 14:35