Miért NEM lehet akaraterővel leszokni?

Miért nem tudsz ellenállni a ciginek a negyedik nem dohányzó nap után? Miért vallasz újra és újra kudarcot a sütis pult előtt? Hova tűnnek az újévi fogadalmaid január végére? Pedig olyan elszántan indultál, annyi lendülettel, és mégis… Hová vész az akaraterőd?

Most aztán tényleg megcsinálom, elég volt, lefogyok, új életet kezdek, leteszem a cigit, elkezdek sportolni, egészségesen élek, jobb munkahelyet keresek…. Hányszor fogadkozunk életünk során? Nemcsak te. Én is. Mindenki.

Kapaszkodunk a holnapba, vagy egy újabb hétfőbe, akkor ugyanis minden jobb, mindent könnyebb elkezdeni. Holnap “minden más” lesz, tiszta lappal indulunk, és fejben pontosan tudjuk is mit és hogyan fogunk másképp csinálni.

Másnap délig, 1 hétig, 1 hónapig, 1 évig, aztán….

Biztosan te is átélted már, hogy hiába a nagy fogadkozás, egyszer csak jön egy pont és bizonyos dolgokban újra és újra visszacsúszol a régi rossz szokásaidba.

Akaratgyenge volnál? Biztosan nem.

Az élet annyi más területén kitartó vagy, annyi energiát tudsz mozgósítani bizonyos célokért, vagyis az okokat máshol érdemes keresni.

Az akaraterő nem egy tulajdonság

Kezdjük ott, hogy az akaraterő nem valamiféle velünk született tulajdonság, amiből kinek több, kinek kevesebb jut. És nem is úgy működik, mint az izomzatunk, hogy minél többet edzünk rá, annál nagyobb és többet bíró akaraterőnk lesz.

Épp ellenkezőleg!
Kitartásunk, önuralmunk igen összetett, sok-sok körülménytől függő, változó erőforrásunk. Függ attól milyen élethelyzetben vagyunk épp, milyen motivációk táplálják az akaraterőnket, milyen segítségre támaszkodhatunk, és így tovább. Egy biztos: mindenkinek van akaratereje!

Na, de akkor mégis miért bukunk el rendre a fogadalmainkkal? Hová tűnik az akaraterőnk?

A válasz egyszerűbb, mint hinnéd: elhasználjuk!

Gondold csak végig egy átlagos napodat!

Felkelsz hétfő reggel, ráveszed magad a reggelire, mert bár egyáltalán nem vagy éhes, de tudod, hogy reggelizni kell, és a rendszeres étkezés fontos…

Kávé helyett zöld teát töltesz. Nem szereted az ízét, de a tea egészségesebb, és így legalább nem kívánod annyira a reggeli első cigit…

Nem, nem gyújtasz rá, kibírod, erős vagy….

Bemész a munkahelyedre, a reggeli dugót átvészelve 9 órára már három kisebb sokkon túl vagy, de nem gyújtottál rá, erős vagy…

Beülsz egy megbeszélésre, aztán még egyre, és még egyre…

Jönnek a telefonok, újabb feladatok, csak még egy kérés, csak még egy azonnali határidő, de te állod a sarad, nem gyújtasz rá, erős vagy…

Délután egy kávé, szigorúan cukor nélkül, és a süti sem kell, tartod magad…

Este végre hazaérsz, jöhet a 2. műszak, jön a család: “Hol a tesi cuccom?”, “Kész a lecke?” “Miért nem eszel?” “Mi bajod van?”…

Hullafáradt vagy már, de sportolni kell, heti háromszor, megfogadtad, tartod magad…

És a sort folytathatnám. Érted már? A nap végére egyszerűen szétosztjuk az akaraterőnket.

Nem az akaraterőn múlik!

Márpedig akaraterőre az élet minden terén szükségünk van. Akaraterő kell ahhoz, hogy kora reggel felkeljünk, hogy pontosan végezzük a munkát akkor is, ha épp semmi kedvünk hozzá, hogy tartsuk a fogadalmainkat, hogy ne gyújtsunk rá egy stresszesebb nap után se. És bizony idővel egy-egy fronton “elfogyunk”, elhasználjuk az összes akaraterő tartalékunkat.

Ez az oka annak, hogy pusztán akaraterővel NEM lehet tartósan leszokni a dohányzásról.

Pedig az egyik legnagyobb tévképzet a dohányzás kapcsán, hogy a leszokáshoz csak össze kell szedni az akaraterőnket, és kész.

A hiba ott van, hogy igazából semmi nem tud tartósan működni pusztán akaraterővel. Egy rossz szokást egy másik szokással tudunk felváltani, egy függőségnél pedig, mint amilyen például a dohányzás, a függés valódi okát kell kiiktatnunk.

Vagyis ami nem megy akaraterővel, az még több akaraterővel sem fog működni.

Ha az akaraterő nem megoldás, akkor mégis mi segít? Hogyan lehet megszabadulni a dohányzás káros szenvedélyétől?

A titok nyitja, hogy egyszerűen csak máshonnan kell megközelítened a problémát! Kezdd azzal, hogy felejtsd el az akaraterőt, felejtsd el azt, hogy a leszokás egy küzdelem, egy szenvedés, és hogy “majd holnap” sikerül, mert holnap jobban fogod akarni. Ezek helyett keresd meg a módját, hogy a dohányzás okát, a mentális függőséget meg tudd szüntetni! A dohányzás valódi okáról már egy korábbi blog bejegyzésben írtam, a cikket ezen a  a linken megtalálod.

Ha szeretnéd megismerni a fenti cikkben is említett világhírű leszoktató módszert, amellyel könnyen, akaraterő nélkül és valóban tartósan – akár végleg –  le lehet tenni a cigit, regisztrálj a sikeres leszokás 3 titka című ingyenes előadásomra, ahol a részletesen bemutatom, hogyan is működik az Allen Carr módszer, ami eddig emberek tízezreinek segített már a leszokásban.