Miért nem akarják a dohányos barátaid, hogy leszokj a cigiről?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. március 4. hétfő
 • 2 hozzászólás.

Ezt a kérdést már feltettem a dohányos olvasóinknak egy posztban, most megkérdezem Tőled is: szerinted miért fogadják olyan nehezen a dohányos ismerősök, hogy leszoktál a cigiről? Irigység miatt? Megszokásból? Hitetlenkedésből? Vagy valami egészen más áll a háttérben? Megmutatom, hogy én mit tapasztalok.

“Na, egy utolsó szálat?”

Jössz? Rágyújtunk! 
Na, csak egy utolsó szálat! 
Ugyan, majd elkezded holnaptól!

Neked is ismerős mondatok? Én nem egyszer hallottam őket dohányos barátaimtól, kb. 20 perc-fél órával azután, hogy épp megbeszéltük: ÉN LESZOKÓBAN VAGYOK.

Miért?

Miért akar egy dohányos a már leszokott embernek (aki 2 hete nem gyújt rá) mindenáron cigit adni? Most tekintsünk el a rosszakaróktól, mert nem rájuk gondolok, hanem a barátokra, a dohányos rokonokra, azokra az emberekre, akik elvileg egyébként melletted állnak, és drukkolnak Neked.

Pár napja pontosan egy ilyen jelenetnek voltam a szemtanúja

Álltam egy bevásárlóközpont parkolójában, vártam a páromat, és mellettem két barátnőnek látszó hölgy között a következő párbeszédre lettem figyelmes:

– Kérsz egy szálat?
– Kösz nem! Két napja nem dohányzom! Erős vagyok.
– Uh, szegény! És hogy bírod?
– Hát nehezebben, mint gondoltam, de muszáj!
– Szerintem nem ettől fogsz megpusztulni. És ha jövő héten elüt a villamos? Nem érdemes kínozni magad…

Érdemes megfigyelned, hogyan reagál a környezeted, ha valamin változtatni akarsz!

Elhatározod, hogy diétázol, beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, sportolni kezdesz, lezárod a romboló kapcsolataidat, vagy épp leteszed a cigarettát. Mindegy mi a cél, nézd meg, hogy reagálnak rá az emberek!

“Szerintem ez hülyeség” – ez az első reakció.

A legtöbb cigis barát fejében öntudatlanul is bekapcsol ilyenkor egy vészvillogó, és megpróbál eltéríteni a célodtól. Nem gonoszságból, sőt, meggyőződésem, hogy még csak nem is tudatosan. Hanem két okból:

1) ÖNVÉDELEM

Ha Neked sikerül, akkor előbb-utóbb neki is meg kell próbálnia… Ha Neked sikerül, akkor lehet, hogy tényleg le lehet tenni a cigit?

Viszont ez nehéz. Ehhez döntést kell hozni, ehhez elhatározás, akaraterő kell, ami sok dohányos számára nem megy olyan könnyedén. Mennyivel könnyebb elhessegetni a gondolatot azzal, hogy lám-lám a volt cigis barát újra cigizik velem…?

2) FÉLELEM

Ha Te már nem dohányzol, ha már nem köt össze Benneteket a közös szenvedély, akkor mi lesz ezután a kapcsolatotokkal? Mi lesz, ha nem csak változol, de az is kiderül, hogy ő már nem elég jó Neked? Mi lesz, ha lekörözöd, ha túllépsz rajta? Mi lesz, ha elveszít Téged?

Főleg házastársak esetében sokszor előfordul, hogy ha az egyik fél leteszi a cigit, akkor a másik rosszul érzi magát mellette. Hiszen ő tovább dohányzik, továbbra is büdös, és sokat költ a felesleges füstölgésre, ő lemarad…

A legtöbb dohányos magát félti igazán, amikor mindenáron meg akar kínálni egy szál cigivel. A barátaid nem ellendrukkerek, csupán azért heccelnek, hogy igazolják saját magukat.

Jobb ha a cigiről nem sikerül senkinek leszoknia, mert akkor lebukhatok magam előtt” – Ez az első számú dohányosi reflex.

És ezért van az, hogy a cigis barátok legtöbbször direkt ugratnak, leckéztetnek, és nem támogatnak a leszokásban. De ne aggódj, mert eljön az a pont, amikor a dohányos barátok kínálgatásai, heccei már semmilyen hatással nem lesznek Rád.

Dohányos vs. nem dohányos nézőpont

Abban a pillanatban, ahogy megszületik Benned a változtatásra való igény, elkezdesz kicsit másképp tekinteni az életedre. Lehet, hogy a cigis barátok még vissza-vissza tudnak rántani. Lehet, hogy még el tudnak bizonytalanítani, és elfogadsz egy-egy “utolsó szálat”, de másképp kezdesz már gondolkodni a dohányzásról. Azt fogod észrevenni, hogy elkezded egyre tisztábban látni a cigarettával való viszonyodat.

Figyeld csak meg magadon! Ha egy-két napig nem gyújtasz rá, elkezd feltűnni, hogy a dohányos barátok, családtagok milyen sokat cigiznek. És hirtelen nagyon megdöbbensz, mert eszedbe jut, hogy Te még náluk is többet dohányzol…

Aztán elkezded rettentő büdösnek érezni a dohányos környezeted. Mintha hirtelen felélesedne a szaglásod, egyetlen füstmolekulát is megérzel a levegőben, és elkezd borzasztóan zavarni…

Ezek mind-mind olyan jelek, olyan belső huzavonák, amik újra és újra azt fogják mondatni Veled, hogy Elég volt! Én nem ezt akarom! Le akarok szokni!

Hogy mikor nyered meg a végső csatát a dohányzás ellen? Az csak rajtad múlik! Egy biztos: az Allen Carr módszer megvár Téged. Ha úgy érzed készen állsz a változtatásra, akkor várlak szeretettel a következő ingyenes Start konzultáción. Ne szégyellj segítséget kérni! Menj utána a dohányzás valódi természetének! És használd ki a leszokást segítő összes elérhető ingyenes anyagunkat! Elsőként pl. regisztrálj itt a következő ingyenes, internetes előadásomra >> Várlak szeretettel a képernyő előtt! Hidd el, hogy jó úton haladsz!

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • A rengeteg segítő e-mail illetve a könyv elolvasása után örömmel mondhatom hogy 15 év dohányzás után 2 hónapja nem gyújtottam rá!!Megvaltozott az életem.sportolni kezdtem és rengeteg idom jut magamra amit eddig dohányzással töltöttem.egy idő rabló!!

  Válasz
  Avatar Andrea Danko
  2019-03-4 15:51
 • Volt többször három hétig, nem gyűjtöttm rá. Nem volt nehéz, de sajnos nem tudom az okát miért kezdtem el újra a dohányzást!

  Válasz
  Avatar Jakab Erika
  2019-03-4 14:35