Miért nem akarják a dohányos barátaid, hogy leszokj a cigiről?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. március 4. hétfő
 • 2 hozzászólás.

Ezt a kérdést már feltettem a dohányos olvasóinknak egy posztban, most megkérdezem Tőled is: szerinted miért fogadják olyan nehezen a dohányos ismerősök, hogy leszoktál a cigiről? Irigység, megszokás, hitetlenkedés, vagy valami egészen más áll a háttérben? Megmutatom, hogy én mit tapasztalok.

Egy utolsó szálat?

Na jössz, rágyújtunk? Egy utolsó szálat? Ugyan, majd elkezded holnaptól! – Neked is ismerős mondatok? Nem egyszer hallottam őket dohányos barátaimtól, kb. 20 perc-fél órával azután, hogy épp megbeszéltük: ÉN LESZOKÓBAN VAGYOK.

Miért?

Miért akar egy dohányos a már leszokott embernek (aki 2 hete nem gyújt rá) mindenáron cigit adni? Most tekintsünk el a rosszakaróktól, mert nem rájuk gondolok, hanem a barátokra, a dohányos rokonokra, azokra az emberekre, akik elvileg egyébként melletted állnak, és drukkolnak Neked.

Pár napja pontosan egy ilyen jelenetnek voltam a szemtanúja. Álltam egy bevásárlóközpont parkolójában, vártam a páromat, és mellettem két barátnőnek látszó hölgy között a következő párbeszédre lettem figyelmes:

– Kérsz egy szálat?
– Kösz nem! Két napja nem dohányzom! Erős vagyok.
– Uh, szegény! És hogy bírod?
– Hát nehezebben, mint gondoltam, de muszáj!
– Szerintem nem ettől fogsz megpusztulni. És ha jövő héten elüt a villamos? Nem érdemes kínozni magad…

Érdemes megfigyelned, hogyan reagál a környezeted, ha valamin változtatni akarsz!

Elhatározod, hogy diétázol, beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, sportolni kezdesz, lezárod a romboló kapcsolataidat, vagy épp leteszed a cigarettát. Mindegy mi a cél, nézd meg, hogy reagálnak rá az emberek!

“Szerintem ez hülyeség”

A legtöbb cigis barát fejében öntudatlanul is bekapcsol ilyenkor egy vészvillogó, és megpróbál eltéríteni a célodtól. Nem gonoszságból, sőt, meggyőződésem, hogy még csak nem is tudatosan. Hanem két okból:

1) ÖNVÉDELEM

Ha Neked sikerül, akkor előbb-utóbb neki is meg kell próbálnia… Ha Neked sikerül, akkor lehet, hogy tényleg le lehet tenni a cigit?

Viszont ez nehéz. Ehhez döntést kell hozni, ehhez elhatározás, akaraterő kell, ami sok dohányos számára nem megy olyan könnyedén. Mennyivel könnyebb elhessegetni a gondolatot azzal, hogy lám-lám a volt cigis barát újra cigizik velem…?

2) FÉLELEM

Ha Te már nem dohányzol, ha már nem köt össze Benneteket a közös szenvedély, akkor mi lesz ezután a kapcsolatotokkal? Mi lesz, ha nem csak változol, de az is kiderül, hogy ő már nem elég jó Neked? Mi lesz, ha lekörözöd, ha túllépsz rajta? Mi lesz, ha elveszít Téged?

Főleg házastársak esetében sokszor előfordul, hogy ha az egyik fél leteszi a cigit, akkor a másik rosszul érzi magát mellette. Hiszen ő tovább dohányzik, továbbra is büdös, és sokat költ a felesleges füstölgésre, ő lemarad…

A legtöbb dohányos magát félti igazán, amikor mindenáron meg akar kínálni egy szál cigivel. A barátaid nem ellendrukkerek, csupán azért heccelnek, hogy igazolják saját magukat.

Jobb ha a cigiről nem sikerül senkinek leszoknia, mert akkor lebukhatok magam előtt” – Ez az első számú dohányosi reflex.

És ezért van az, hogy a cigis barátok legtöbbször direkt ugratnak, leckéztetnek, és nem támogatnak a leszokásban. De ne aggódj, mert eljön az a pont, amikor a dohányos barátok kínálgatásai, heccei már semmilyen hatással nem lesznek Rád.

Dohányos vs. nem dohányos nézőpont

Abban a pillanatban, ahogy megszületik Benned a változtatásra való igény, elkezdesz kicsit másképp tekinteni az életedre. Lehet, hogy a cigis barátok még vissza-vissza tudnak rántani. Lehet, hogy még el tudnak bizonytalanítani, és elfogadsz egy-egy “utolsó szálat”, de másképp kezdesz már gondolkodni a dohányzásról. Azt fogod észrevenni, hogy elkezded egyre tisztábban látni a cigarettával való viszonyodat.

Figyeld csak meg magadon! Ha egy-két napig nem gyújtasz rá, elkezd feltűnni, hogy a dohányos barátok, családtagok milyen sokat cigiznek. És hirtelen nagyon megdöbbensz, mert eszedbe jut, hogy Te még náluk is többet dohányzol…

Aztán elkezded rettentő büdösnek érezni a dohányos környezeted. Mintha hirtelen felélesedne a szaglásod, egyetlen füstmolekulát is megérzel a levegőben, és elkezd borzasztóan zavarni…

Ezek mind-mind olyan jelek, olyan belső huzavonák, amik újra és újra azt fogják mondatni Veled, hogy Elég volt! Én nem ezt akarom! Le akarok szokni!

Hogy mikor nyered meg a végső csatát a dohányzás ellen? Az csak rajtad múlik! Egy biztos: az Allen Carr módszer megvár Téged. Ha úgy érzed készen állsz a változtatásra, akkor várlak szeretettel a következő ingyenes Start konzultáción. Ne szégyellj segítséget kérni! Menj utána a dohányzás valódi természetének! És használd ki a leszokást segítő összes elérhető ingyenes anyagunkat! Elsőként pl. regisztrálj itt a következő ingyenes, internetes előadásomra >> Várlak szeretettel a képernyő előtt! Hidd el, hogy jó úton haladsz!

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • A rengeteg segítő e-mail illetve a könyv elolvasása után örömmel mondhatom hogy 15 év dohányzás után 2 hónapja nem gyújtottam rá!!Megvaltozott az életem.sportolni kezdtem és rengeteg idom jut magamra amit eddig dohányzással töltöttem.egy idő rabló!!

  Válasz
  Avatar Andrea Danko
  2019-03-4 15:51
 • Volt többször három hétig, nem gyűjtöttm rá. Nem volt nehéz, de sajnos nem tudom az okát miért kezdtem el újra a dohányzást!

  Válasz
  Avatar Jakab Erika
  2019-03-4 14:35