Mielőtt belefulladsz a komfortzónádba és a cigifüstbe

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. július 8. hétfő
 • 4 hozzászólás.

Ne legyél már ennyire gyenge! Most komolyan hagyod, hogy egy bűzrúd győzzön le? Lépj már ki a komfortzónádból és változtass az életeden! – Ezek azok a mondatok, amikkel szerintem egy dohányost konkrétan ki lehet kergetni a világból. Engem is ki lehetett annak idején, és biztosra veszem, hogy a dohányos olvasók nagy részét már most elvesztettem… Ha te még itt vagy, és pusztán a komfortzóna szó hallatán nem csaptad le ezt a cikket, akkor figyelj, mert megmutatom, nekem mi segített túllépni ezen.

Szeretném, ha kipróbálnál valamit!

Van kedved játszani egyet? Mielőtt belevágunk a cikkbe, szeretném, ha te is kipróbálnál egy kísérletet! Nézd meg azt az embert, akivel most egy légtérben tartózkodsz, hogy hogy van ma felöltözve? 

Mit és hol visel magán? Van-e fülbevalója, órája? Melyik kezén hordja a gyűrűt, stb. stb. Szóval nagyjából próbáld megjegyezni, milyen ennek az embernek a kinézete. Majd ezután kérd meg, hogy amíg te elfordulsz, gyorsan változtasson meg magán 3 dolgot. 

Elég három apróság, pl. feltűrni az ingujját, egyik kézről a másikra áttenni a karórát. A te feladatod ugyanis az lesz, hogy kitaláld, mi az a 3 dolog, amit a játék partnered kicserélt magán. 

Azután cseréljetek! Te is változtass 3 dolgot, és most találja ki a ő, hogy te miket változtattál.

Nem is olyan könnyű feladat!

Azt fogjátok tapasztalni, hogy nem is olyan egyszerű játék ez. De tudod mit? Nem is a találgatás része a legérdekesebb! Hanem figyeld csak meg magadon, amint vége a játéknak, azon leszel, hogy mielőbb visszacserélj minden megváltoztatott részletet. 

Vissza fogod csatolni a másik kezedre a karórát, visszahajtod az ingedet, szóval minden egyes változtatást megpróbálsz azonnal visszacsinálni. Tudod miért? 

Mert változtatni senki nem szeret!

Mindenki jól elvan a maga kis komfortzónájában!

Akkor is ha szűkös. Akkor is ha már nem jó. Akkor is ha már beteggé tesz… 

Lehet, hogy már te is régóta érzed, hogy kellemetlen a cigizés, hogy nem is esik jól, talán néha már fáj is tőle mindened, mégsem tudod abbahagyni. Mert nélküle sokkal bizonytalanabbnak tűnik minden. Még így is – a sok-sok kellemetlenség és egészségügyi kockázatok mellett is –  sokkal megnyugtatóbb vele, mint nélküle. Ugye dohányosként te is ezt érzed?

Tapasztalatból tudom, és a legtöbb dohányoson is azt látom, hogy sokáig egy óriási hegynek képzeljük a leszokást.

A leszokás ugyanis változás. A változás pedig mindig félelmetes.

Általában túlgondoljuk, az ismeretlensége miatt túldimenzionáljuk, sokkal nehezebbnek, nagyobb ellenfélnek (kb. Mount Everest nagyságúnak) hisszük a leszokást. Egyszerűen azért, mert nem tudjuk mi van a másik oldalon. 

Nem a gyávaság, nem is a motiválatlanság, hanem a bizonytalanság az, ami dohányosként a komfortzónánkban tart. 

Hát a fene se akarja otthagyni a biztosat, amit már belakott…! A fene se akarja megmászni magától a Mount Everestet..!

 • Miért is hagynád el a reggeli kávé mellől a cigit? Hisz 20 éve így indul napod!
 • Mi mást is csinálhatnál munka közben, ha kell egy kis szusszaszás? Hát persze, hogy rágyújtasz?
 • Mi lenne veled stresszhelyzetben, ha nem lenne ott a cigid, ami lenyugtat
 • Miért is akarnád odadobni ezeket a jól bevált rutinokat? 
 • Mi lesz helyette? Honnan tudhatnád, hogy megoldod az életedet nélküle? 

Na igen, pontosan ezek miatt dohányosként sokáig én is azt gondoltam: ez a komfortzóna duma totálisan logikátlan. Hagyjanak engem a komfortzónában, a komfortzónámban szeretnék lubickolni!!! 

Csakhogy van itt még valami!

Ki mondta, hogy a komfortzóna fix?

Én akkor jöttem rá, hogy a változásra valójában hogyan tekintsek, amikor megértettem azt, hogy soha nem ugyanazzal a komfortzónával születik egy ember, mint amivel meg is hal. 

Gondolj csak bele, egy kisgyerek komfortzónája gyakorlatilag minimális. Neki minden ismeretlen, minden új, gyakorlatilag minden hatalmas hegy, ami legtöbbször félelmetes. (Pont mint neked most a füstmentes élet). 

Aztán ahogy növünk, tapasztalunk, tanulunk, velünk nő a komfortzónánk. Egy érettségizőtől nem kérdezik, hogy szeretne-e egy-két nehezebb tétellel kilépni a komfortzónájából. Egy szülés előtt álló nő sem gondolkodik sokat, hogy mennyire lesz komfortzóna elhagyás az új élete. Félelmetes, ismeretlen, bizonytalan? Igen! Mégis meglépik az emberek, és utólag nem is értik, mit kerítettek az egésznek akkora feneket!

Van egy mentős ismerősöm. Ő a szakmájából adódóan naponta lát durván sebesült, vérző embereket. Hol van az ő komfortzónája az enyémhez képest? Pedig ő sem úgy született, hogy egy vérző fej látványa számára természetes. Érted már?

Abban a pillanatban, ahogy elkezded megmászni a hegyet, amint elkezdesz energiát tenni egy dologba, észre fogod venni, hogy nem elhagyod a komfortzónád, hanem éppenhogy megnöveled magad körül azt. Nem kilépsz egy biztonságos zónából, hanem te magad tágítod a tetteiddel azt. 

Ezért van az, hogy visszanézve már soha nem tűnik olyan nehéznek egy-egy akadàly. Amitől annyira félsz, amit korábban annyira elképzelhetetlennek tartottál, az egy csapásra semminek tűnik. 

Na látod, pont így működik ez a dolog a leszokásnál is! 

Akik eljönnek az Allen Carr szemináriumra utólag mind azt mondják, hogy bárcsak előbb eljöttem volna. Hányszor hallom dohányosoktól, hogy “csak azt bánom, hogy előbb nem léptem ezt meg, hogy nem kértem korábban segítséget!”

Még azok is, akiknek valamilyen oknál fogva nem sikerül elsőre leszokniuk a módszerrel (a dohányosok kb. kevesebb, mint 10%-a), még közülük is sokan újra eljönnek, mert egyszerűen felszabadító érzés legyőzni egy ekkora ellenfelet, mint a függőség. Amikor megízleled ezt, amikor megtapasztalod, hogy te is képes vagy a változtatásra, és nincs semmilyen veszítenivalód, “nem tudsz lezuhanni a hegyről”, mert a leszokással csak nyerhetsz…na, onnantól eltűnik a hegy! 

Kívánom neked, hogy egyszer az életedben, te is éld ezt meg! Próbáld ki a könnyű leszokást, ízleld azt meg, hogy a változás jó, és a leszokással egyre csak erősebb leszel! Ha van benned vágy a füstmentes életre, egy percig se engedd el! Menj utána, keress kapaszkodót, keress társakat, és vedd igénybe a ingyenes Allen Carr konzultációt is! Hidd el, hogy minden megtett lépéssel csak nyerhetsz!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Egymagam szoktam le minden féle nehézségek nélkül. Vagy hülye hokusz pokusz tanfolyamok könyvek nélkül. Az én Nagy meglepetésem az volt hogy simán észre sem vettem hogy nem cigizek 40. Év után!! Ez még most is téma nálam..? Ki segített ehez olyan könnyen le szokni? Erre várom a válaszokat. Ha meg jelenik a hozzá szólásom! Egy biztos közel, 140.ezer forintott spóroltam meg.

  Válasz
  Avatar Bangó Zoltán
  2019-07-27 19:09
  • Kedves Zoltán! Gratulálok a sikeres leszokáshoz. Nem mindenkinek sikerül egyedül, nekik egy opció az Allen Carr módszer. A különbség leszokás és leszokás között pontosan az, amit te magad is írsz: van, aki teljesen el tudja engedni a függőségét, és a fejéből, a tudatalattijából is eldobja a cigit. És van, aki nem. Jó egészséget kívánok!

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2019-12-2 08:21
 • Az átkozott cigaretta, sorozatban eldobom, de sajna mindig utána szaladok. Soha nem szerettem és nem tudtam szaladni, akkor ennél miért teszem? Pláne, hogy akarom eldobni!

  Válasz
  Avatar Szenkovits Amarilla
  2019-07-23 08:14
 • Én változtattam. Le szoktam a dohányzásról!! Minden féle segítség, és hokusz pokusz nélkül. Még anyit nekem nagyon könnyű volt le szokni. Mert így meg spóroltam 134 ezer. Forintot. Jó további munkát szép napot

  Válasz
  Avatar Bangó Zoltán
  2019-07-18 16:13