Miért tud valaki önerőből leszokni és más miért nem? Elárulom.

Gondolkodtál már azon, vajon miért tudnak egyesek leszokni a cigiről önerőből, mindenféle segítség nélkül és mások, esetleg Te miért nem? 

Valóban a dohányosok két csoportra oszthatóak, az egyik -elárulom a jóval kisebb- simán leteszi a cigit, míg a másik csoportba tartozók hiába próbálkoznak, szenvednek mégsem sikerül.

Mi a helyzet veled? Te próbáltál már leszokni? És aztán mit történt? Feladtad? Pedig a környezetedben mindenki azt szajkózza folyamatosan, hogy:

-Csak akarni kell, döntsd el és kész

vagy

-A szomszédom egyszer csak nem vett több cigit és annyi… 40 év masszív dohányzás után.. Ne legyél már ilyen gyenge!

vagy

-Nekem is sikerült 30 év, napi 2 doboz cigi után több évre letennem. Bármikor újra megcsinálom..

És így tovább… Tovább jönnek a példák, hogy mennyi embernek “sikerült” egyedül, önerőből leszokni a cigiről. SEGÍTSÉG nélkül…

NEKED akkor miért nem sikerül? –teszed fel ilyenkor magadban a kérdést és közben arra gondolsz, hogy : “ Én annyira gyenge vagyok, nekem még ez sem sikerül…”

A megoldás az orrunk előtt van…

Hagyjuk most a kérdés azon részét, hogy ők valóban leszoktak-e, illetve valóban tartósan leszoktak-e. Annyit azért elárulok, hogy nálunk az Allen Carr szemináriumon nagyon sok “önerőből leszokott” dohányos vesz részt. Mert sajnos mégsem úgy sikerült, ahogy azt várták… Mert nem kerültek igazán helyre fejben a dohányzással kapcsolatos gondolatok. Nem szűnt meg a mentális függés.

De valóban van néhány dohányos, aki tényleg egyedül, önerőből le tudja tenni a cigit. 100 emberből nagyjából 5-en vannak, ez a bizonyított, igazolt statisztika (független kutatóintézetek egyöntetű eredménye).

Vajon nekik miért sikerült egyedül leszokniuk? Miben mások ők, mint pl. Te, vagy a többi 95%-a a dohányosoknak? Erősebbek? Okosabbak? Határozottabbak?

Elmondom a megdöbbentő választ, amire az elmúlt 10 évben jöttem rá és mindjárt abban is segítek neked, hogy Te el tudd dönteni, hogy melyik csoportba tartozol.

A válasz nagyon egyszerű. Nincs benne nagy ördöngősség, de mégsem gondol erre senki.

Az emberi sokszínűség igenis számít

Mi, emberek, nem vagyunk egyformák. Önálló, egyedi “darabok” vagyunk. Nem futószalagon gyártott prototípusok. Más a külsőnk, belsőnk, másképp hatnak ránk dolgok, pl. van, aki elsírja magát a romantikus filmeken, vagy aki még a kemény horror filmeken sem fél. Van, aki társaságban alig mer megszólalni és van, aki bátran kiáll 200 ember elé és akár idegen nyelven előadást tart. És így tovább még folytathatnám a sort.

Minden, amit az életben tapasztalunk másképp érint minket. Így tehát a cigi által kialakított érzések, kötődések is másképp csapódnak le a fejünkben és a lelkünkben. Igen a lelkünkben.

A dohányzás nagyon trükkös “szokás”, mert a legtöbb embernél (néhány szerencsés kivételt kivéve, ahogy mondtam kb. 5 ember a 100 ból) olyan erős mentális kötődést alakít ki, tulajdonképpen a személyiség része lesz, hogy azt bizony önerőből megszakítani majdnem lehetetlen.

Akinek ez mégis sikerül könnyen és tartósan, ott a következő a helyzet. Rájuk másképp hat a cigi, másfajta, egy gyengébb függőséget alakított ki náluk. Egy olyat, amit könnyebb elszakítani, mint pl. akár anno az enyémet, vagy lehet, hogy a Tiédet is.

Tehát, hidd el nyugodtan, hogy nem Te vagy gyenge, hanem egyszerűen ugyanúgy, ahogy vannak pl. érzékenyebb és kevésbé érzékeny személyiségek, pont így a cigi is másképp hat mindenkire. Van akinél sokkal erősebb függőséget alakít ki, mint másoknál.

Te hova tartozol?

Gondolom, most felmerül a kérdés, hogy honnan tudod eldönteni, hogy nálad vajon ez a függés mennyire erős? Hogy Te le tudnád-e tenni a cigit önerőből? Jó lenne ezt előre tudni, mert akkor megspórolhatnál egy nagyon kellemetlen, fájó, szenvedős próbálkozást, igaz?

Segítek Neked ebben. Összeállítottam egy kis “Függőségi teszt”-et, amit, ha őszintén megválaszolsz magadnak, akkor el fogod tudni dönteni gyorsan a kérdést.

Hangsúlyozom, hogy őszintén válaszolj a kérdésekre, hiszen ezt most nem nekem, hanem MAGADNAK csinálod. Nincs értelme magadat becsapni, igaz?

Na, ebben egyetértünk azt hiszem.:-)

Jöjjön akkor a teszt. Ha izgulsz, nyugodtan gyújtsd is rá közben, semmi értelme most sanyargatni magad. (Erről jut eszembe… Tudtad, hogy az Allen Carr szemináriumon dohányozva szokunk le? Ha erről több infót szeretnél tudni, ide kattintva kaphatsz –>> Allen Carr szülinapi akció <<– )

FÜGGŐSÉGI-teszt

Kérlek tehát, tölts ki az alábbi tesztet, akár fogj egy papírt és strigulázd, a végén pedig számold össze, hány IGEN és hány NEM választ adtál. Ebből a tesztből kiderül, hogy nálad mennyire erős a kötődés a cigihez. (Még egyszer hangsúlyozom, hogy bármi is jön ki, az nem Téged minősít! A cigi a legtöbb embernél nagyon erős kötődést alakít ki, akár akarjuk ezt, akár nem. De az fontos, hogy tisztán lass!)

Tehát:

1. Ébredés után 1 órán belül rágyújtasz az első cigire? Igen/Nem
Esetleg már alig várod, hogy felkelhess és rágyújthass?

2. Problémát okoz-e, ha olyan helyen vagy, ahol nem gyújthatsz rá? Igen/Nem
pl. családi, baráti ebédnél alig várod, hogy kimehess rágyújtani?

3. Naponta több mint 1 doboz cigit szívsz? Igen/Nem
Átlagot nézz, és kérlek, tényleg légy őszinte MAGADHOZ…

4. Dohányzol-e olyankor, mikor betegség miatt ágyhoz vagy kötve? Igen/Nem
Esetleg kórházban kisurransz a kertbe? Igen, ilyen páciensem is volt…

5. Mikor megpróbáltál korábban leszokni, vagy csökkenteni az adagot, tapasztaltál-e ingerültséget, idegességet, nyugtalanságot, koncentrálási nehézségeket, fejfájást, álmosságot, esetleg gyomor problémát? Igen/Nem
Azt itt tenném hozzá, hogy az adag csökkentés az egyik legrosszabb megoldás a leszokás felé, kérlek nem próbálkozz vele!

6. Volt már, hogy azért hagytál fel a leszokással, hogy a fent említett problémákat megszüntesd? Igen/Nem
Estleg hagytál fel a leszokással azért, mert elkezdtél felszedni kilókat?

7. Egy hosszabb utazás, megbeszélés során érzed-e, hogy nyugtalabb vagy azért, mert nem gyújthatsz rá? Igen/Nem

8. Volt már olyan, hogy kitűztél egy napot a leszokásra, de valamilyen oknál fogva mégis inkább elhalasztottad? Igen/Nem
Hmhm.. igen, a halogatás bizony egy fontos kérdés a leszokásnál

9. Vesztél már össze rokonoddal/ismerősöddel amiatt, hogy dohányzol?
Igen/Nem

Erre mondok egy példát, hogy itt mire is gondolok. Volt egy nagypapa páciensem, aki mesélte, hogy az első unokája születésekor még dohányzott, így szinte alig látta őt kicsi babaként, mert a lánya nem engedte, hogy kézbe vegye, és persze nem vitték őt a “papi” dohányos lakásába. Folyamatos konfliktusuk volt emiatt.

Szerencsére István, a nagypapa, a második unoka születésekor már 1 éve nemdohányzó volt, és nagyon boldogan mesélte, hogy mennyire másként történik most minden, hogy rendbejött a kapcsolatuk és sokat babusgatja a piciket. A cigi olyan rabságban tartotta, hogy még a lányával is összeveszett emiatt…

10. Előfordult már, hogy este tudatosult benned, hogy nincs több cigid és emiatt ideges, feszült lettél? Igen/Nem
Pl. vagy akár az, hogy már csak 1-2 szál cigi van a dobozban, pedig te azt hitted még tele van?

Akkor nézzük az eredményeket. Ugye őszintén válaszoltál? Mert csak így van értelme…

Fontos, hogy tudd a fent felsorolt kérdések egytől-egyik a függőségre utalnak. Ha akár 1-2 kérdésre is IGEN volt a válaszod, akkor bizony Te erősen kötődsz a cigihez.

Kérlek, ne ijedj meg, mert van megoldás…

Ha több mint 5 kérdésre IGEN a válaszod, akkor szinte biztos, hogy nem fogsz tudni önerőből, segítség nélkül leszokni. Ha pedig 8-10 kérdésre őszintén IGEN-el válaszoltál, akkor bizony a cigi már a személyiséged része lett. Te azok közzé tartozol, aki már el se tudja képzelni magát cigi nélkül. Pont. Ezt el kell fogadnod. És minél előbb megteszed, annál előbb elindulhatsz a leszokás felé vezető helyes úton.

Még egyszer, hadd mondjam el, hogy EZ NEM A TE HIBÁD, ennek semmi köze az akaraterőhöz, vagy ahhoz, hogy mennyire akarsz leszokni. A függőségek ennél sokkal trükkösebben hálózzák be az embert.

Ne higgy azoknak, akik azt mondják, hogy a dohányzás csak egy rossz szokás… Mert valójában egy kőkemény függőség, amit pusztán önerőből szinte lehetetlen megszüntetni.

Ez az oka annak, hogy a dohányosok döntő többsége képtelen önerőből leszokni a cigiről. Tehát, ha eddig neked nem sikerült, akkor ne aggódj, mert van segítség.

Az önerős leszokás…segítség nélkül…

Nézzük, valójában mit is jelent az, hogy önerőből leszokni a cigiről. A kiválasztott naptól kezdve ellenállsz a ciginek, megtiltod magadnak, hogy rágyújts, hiába jut eszedbe minden pillanatban. NEM gyújthatsz rá. Ettől a tudattól pedig ingerült leszel, elkezded a cigit evéssel/nassolással/rágcsálással helyettesíteni.

Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy fel szedsz pár kilót, ami zavarni fog, ettől még idegesebb leszel, és előbb-utóbb meggyőzöd magad, hogy sokkal jobb volt Neked amíg dohányoztál, mert a cigivel kezelted a stresszhelyzeteket, nem volt rajtad ez a plusz súly, szóval hiába a megemelkedett cigi ár, és a doháynzással járó számtalan egészségügyi kockázat, Te inkább dohányzol tovább.

Szerinted rendben van ez így? Ez az, amit szeretnél?

Szerintem nem. Ezért azt javaslom, válassz egy olyan módszer, amivel elvonási tünetek és elhízás nélkül le tudsz leszokni a cigiről úgy, hogy a leszokást nem lemondásként, hanem felszabadulásként, örömként fogod megélni. Jól hangzik, nem igaz?

Ezt nyújtja Neked az Allen Carr módszer, amivel az elmúlt 33 évben a világon már több mint 30 millióan szoktak le a dohányzásról, köztük olyan híres emberek, mint Anthony Hopkins, Ashton Kutcher, Goldie Hawn, Liza Minelli vagy akár Gerard Butler.

celebs

Ez a módszer már elérhető Magyarországon is, gyere próbáld ki a szemináriumot most dupla leszokási garanciával. Nézd meg itt a GIGANTIKUS szülinapi akciós ajánlatot, ahol pár napig még kérheted az 50%-os kedvezményt. Ez a lehetőség csak a 2016-os szabad helyeinkre évrényes, amíg be nem telnek. Gyere, legyél Karácsonyra már nemdohányzó. Részletekért kattints ide >>

kedvezmeny_nagy_banner-masolat