83% – 17% Ez az eredménye a legújabb leszokás felmérésünknek

  • Írta: Szász Gábor
  • 2017. április 13. csütörtök
  • Nincs hozzászólás.

1350 dohányos válaszolta meg azt a kérdést, hogy próbált-e már leszokni akaraterővel a dohányzásról. Jöjjenek az eredmények.

A múlt héten indítottunk egy kis közvéleménykutatást, illetve felmérést az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ olvasói, követői körében. A téma természetesen a leszokás, illetve az akaraterővel való leszokás volt.

Hogy miért érdekes ez?

Mert a legtöbb dohányos úgy gondolja, hogy a leszokáshoz bizony csak erős akaraterő kell és menni fog. Illetve nem csak a dohányosok gondolják így, hanem a környezetük is ezt közvetíti feléjük.

“Ha nem tudsz leszokni, GYENGE vagy, hiszen csak akarni kell!”

Ha követed az Allen Carr Központ munkásságát, akkor bizonyára tudod, hogy mi ezt
másképp gondoljuk, tapasztaljuk, de ahelyett, hogy elméleti vitába bocsájtkoznánk, arra gondoltuk, hogy inkább beszéljenek a tények és a számok.

Derüljön ki fehéren-feketén, hogy vajon le tudnak-e szokni a dohányosok akaraterővel, vagy sem. Nem, most nem arra a néhány, de annál hangosabb „volt“ dohányosra gondolok, akik minden posztunkat kommentálják a „leszokáshoz csak akaraterő kell, nekem is így sikerült“ mondatukkal.:-)

Félre ne érts, nem azt mondom, hogy SENKI nem tud leszokni önerőből, mert ez nem lenne igaz. Valóban vannak, elég kevesen, akiknek sikerül, ha Te is szeretnéd látni, hogy közéjük tartozol-e, akkor itt találod a „függőségi tesztünket“, teszteld le magad bátran. >>

itt találod a „függőségi tesztünket“, teszteld le magad bátran. >>

Na, de térjünk vissza a felmérés eredményéhez.

A kérdés tehát az volt a dohányosokhoz hogy próbáltak-e már leszokni akarterővel?

1350 dohányos jelzett vissza a felmérésben. Ők azok tehát, akik most dohányoznak és vagy próbáltak már leszokni önerőből, vagy sem.

És akkor jöjjön az eredmény:

Igen, próbáltam már leszokni a dohányzásról akaraterővel: 1120 fő
Nem, nem próbáltam leszokni a dohányzásról akaraterővel: 230 fő

Mit is jelent ez az eredmény?

83%-a a jelenleg is dohányzóknak már próbált akaraterővel leszokni. Sikertelenül és legalább egyszer. Mert azt nem is kérdeztük meg, hogy hányszor próbáltad letenni így a cigit, de a nagyjából 100 történetből, amit kaptam, nagyon világosan látszott, hogy ezek akár többszöri próbálkozásokat is takarnak.

És ez bizony nagyon fontos információ a dohányosoknak. Hogy nem érdemes így próbálkozni. Mert minden egyes akaraterős próbálkozás, ami kudarcba fullad megtépázza az önbizalmukat, a magukba vetett hitüket és persze a saját és családjuk idegeit is.

És, hogy akik már próbálták, hogyan élték meg a leszokást? Hadd idézzek a mintegy 100 hozzám érkező levélből néhányat:

“Önerőből leszoktam, de meghíztam, nem éreztem jól magam, ezért visszaszoktam. Sajnos a súly maradt…”

“Igen, próbáltam letenni a cigit, de csak ideig óráig ment. Feszült, ideges voltam, mindig a cigi körül forogtak a gondolataim, embertelen volt”

“Miután letettem a cigit, 1 év múlva elhunyt édesapám, ezért visszaszoktam. Egyszerűen szükségem volt rá, mert nagy trauma ért. Azóta már azon is bánkódom, hogy mennyi pénz megy el cigire, de nem tudom letenni”

“Amikor próbálkoztam az akaraterővel való leszokással, mikor meghoztam az elhatározást, onnantól kezdve állandóan arra gondoltam, hogy nem szabad! Nem fogok rágyújtani! Kibírom…stb! Amíg nem döntöttem el, csak kb. óránként jutott eszembe a cigi. De onnantól kezdve szinte kitöltötte az életemet a gondolat. Ettől igazi POKOL lett az egész. Hamar feladtam.”

„Én már többször elképzeltem,hogy leszokom a dohányzásról, de rögtön sajnáltam is magam a kellemes percek elvesztése miatt, amit a dohányzás  okoz. Volt olyan is, hogy “Na, mostantól nem gyújtok rá“, de csak azt értem el vele, hogy hamarabb kívántam a következőre rágyújtani, mint ami már szokássá vált nálam.“

És, hogy mi látszik teljesen világosan ezekből a beszámolókból?

Hogy a mentális függés nem szünt meg, ők továbbra is függők voltak, még abban a pár hétben, hónapban is, amikor nem dohányoztak. Úgy is mondhatnám, hogy bár a kezükben nem volt cigi, de a FEJÜKBEN igenis ott volt.

És ez a legnagyobb baj az önerős, nikotintapaszos, rágós leszokás kapcsán, hogy a mentális függést nem szüntetik meg, így a leszokó szenved, a leszokást lemondásként éli meg és élete végéig vágyódik a cigire..

De ennek nem kell így lennie, hiszen már 33 éve működik egy nemzetközi módszer, amivel évente több százezren sikerrel és végleg teszik le a cigit. Ez az egyetlen módszer, ami megszünteti a mentális vagy lelki kötődést a cigihez és 7 éve már Magyarországon is elérhető. Itt tudhatsz meg többet az Allen Carr módszerről >>

Allen Carr módszerről >>

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.