Hogyan segít a leszokásban, ha van egy társad?

  • Írta: Szász Gábor
  • 2019. május 14. kedd
  • Nincs hozzászólás.

Világ életemben azt gondoltam, hogy vannak dolgok, amikkel az embernek egyedül kell megbírkóznia. Ilyen az összes betegség, minden komolyabb trauma, de ilyen egy válás, egy életmódváltás, sőt a cigaretta függőség is. Egyedül kell döntést hoznod, egyedül kell végigcsinálnod, egyedül kell a testi és lelki mélypontokon átküzdened magad. Lehetnek persze segítőid, de ők is csak maximum a partvonalról drukkolhatnak neked. Valójában fogalmuk sincs min mész keresztül. Aztán én is túljutottam egy-két komolyabb nehézségen. Leszoktam, majd leszoktató terapeuta lettem. És ma már (ezt is) egészen másként látom…

Egy jó társsal minden könnyebb…

És gyorsan hozzá is tenném, hogy egy rossz társ pedig épp ellenkezőleg: mindent megöl benned!

Ezt mondják legalábbis a házasságokról, a kapcsolatokról, és én úgy látom, a függőségnél is nagyjából ugyanez a kotta.

Ha olyan társra találsz, aki melletted van a leszokásban, aki segít, motivál, és ha kell, átlendít a nehezebb időszakokon is, akkor megtöbbszöröződik az erőd.

A legjobb, ha az illető veled együtt szokik le, mert ilyenkor közös a célotok, félszavakból is értitek egymást, és ott vagytok egymásnak a leszoktató program után is, megoszthatjátok egymással a nehézségeket, sikereket.

Nagyjából így működik egyébként maga az Allen Carr kiscsoportos leszoktató szeminárium is, és ezt igazolják azok a házaspárok, baráti párok, nagyobb társaságok, céges csapatok, akik közösen csinálták végig sikeresen a leszoktató programot.

Csak néhány pozitív példa

Az Index csapatának leszokási sztoriját szerintem nem kell bemutatnom neked sem. De ugyanilyen megfontolás alapján jöttek el hozzám csapatostul a Dumaszínházas fiúk, olyan cégek csapatai, mint pl. a Mercedes vagy a Budapest Bank. Nem beszélve arról a sok-sok házaspárról, testvérpárról, anya-lánya, apa-fia párról, akik egymást húzták a programra.

 

A múlt heti szemináriumon járt nálam például három barátnő, akik szintén egymást beszélték rá a leszokásra. Csilla, Éva és Kinga 16 éves koruk óta dohányoznak. Együtt kezdték a középiskolában, és 20 év után most úgy döntöttek együtt is hagyják abba. Milyen jól tették!

A szemináriumon a bemutatkozó kört általában olyasmivel kezdik az emberek, hogy “jaj Gábor, én most rettenetesen félek, de nagyon le akarok szokni.”

Na, ez a három fiatal nő nem félt! Nem volt bennük egy fikarsznyi félelem sem, és amint kiderült, a legtöbb dohányossal ellentétben ők nem is húzták-halasztották a szemináriumot.

Csilla, Éva, Kinga, akik 20 év után együtt döntöttek a leszokás mellett.

Az egyikőjük kíváncsiságból bejelentkezett az ingyenes Start konzultációra, majd a tanácsadás után egy órán belül el is küldte a jelentkezési lapot három fővel a legközelebbi szeminárium időpontra. Megbeszélték egymás között, hoztak egy döntést, és olyan nyugalommal, olyan bizonyossággal ültek be a leszoktató programra, hogy mindenki őket irigyelte…

Talán kevésbé függtek a cigarettától? (20 év dohányzás után? Nem hinném…) Talán jobban akarták a leszokást, mint mások? (Az a dohányos, aki eljön az Allen Carr szemináriumra, az halálosan komolyan gondolja a leszokást…) Akkor mégis mivel tudtak ők többet? Honnan volt ez a magabiztosságuk?

Mi az, amit egy társ adni tud a leszokásban?

Lelkierőt! Felbecsülhetetlen érték ha van melletted valaki, aki segít:

  • AZ  ELINDULÁSBAN

Elindulni ugyanis mindig a legnehezebb. A leszokásban is. De ha van valaki, aki bátorít, aki hisz benned, aki őszintén drukkol, és motivál, akkor sokkal könnyebben meg tudod hozni akár a leszokás nehéz döntését is. Mert bizony ez egy kőkemény döntés, ahol mindenek előtt le kell győznöd egy hatalmas ellenfelet: a HALOGATÁST.

A döntést persze te magad fogod meghozni, neked kell kimondani, de a halogatás ellen sokat tudnak segíteni azok, akik téged igazán szeretnek, és támogatnak.

  • A MÉLYPONTOKNÁL

Aki próbált már valaha életmódot váltani, akár leszokni, akár fogyókúrázni, akár csak egy kicsit sportosabb életre áttérni, tudja mennyire fárasztó időnként ez a folyamat. Még ha van is egy jó módszered, és alapvetően sikereid vannak (tehát működik a módszer, ismered a buktatókat, és pontosan tudod mikor mit kell tenned), ahhoz, hogy ne ess vissza, időről-időre akkor is le kell győznöd önmagad. Ez nem mindig egy habos-babos lejtmenet. A megszokás, pláne egy függőség még évek múltán is visszanyúlhat bárki után.

Ezeken a holtpontokon átlendülni, újra erőt meríteni, és figyelmeztetni magad, hogy akkor is így, és csakis így érdemes… Na, ilyenkor jó, ha van valaki, aki húz magával, és átlendít a mélypontokon.

  • AZ ÚJ ÉLETED ELEJÉN

A leszokás után ugyanis  gyökeresen más lesz az életed. Jobb, könnyebb, boldogabb, egészségesebb? Kinél milyen, de egy biztos: MÁS! Olyan élet, amibe már nem férnek bele bizonyos dolgok. Ahol már nincs “csak egy szál cigi”, nincs “csak ezt még elszívom”, “csak ezt a bulit még végigtolom”.

Tudod milyen jó, ha valakinek mindezt nem kell elmagyarázni? Hanem ő maga is tudja mi az, hogy függőség? Tudod milyen jó, ha valaki előtt nem kell védekezned, magyarázkodnod? Hanem át tudja érezni, mennyire törékeny időnként a leszokás, és mennyire nem jó poén egy frissen leszokott embert cigivel kínálgatni?

Nem egy leszokott dohányos ügyfelemtől hallom, hogy mekkora segítség volt számukra a leszokásban a családjuk. Ha ők nem támogatják, ha ők nem bátorítják őket, talán sose vágnak bele…!

És sajnos az ellenkezőjére is van példa bőven…

Hányszor kapok e-mailt frissen leszokott ügyfelektől, akik pár héttel a leszoktató szeminárium után boldogan írják, hogy végre szabadok?! 20-25-30 évig semmivel nem tudtak leszokni, de most végre sikerült, az Allen Carr módszer náluk is működik. Nem is gondolnak a cigire, és ettől rettenetesen boldogok.

Majd eltelik ismét pár hét, és ugyanezek az emberek a sírás határán mesélik, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak. Mennyire nehéz a család és a barátok gúnyos megjegyzései, állandó heccei, és a cigivel kínálgatások kereszttüzében élni. (Ha érdekel, miért lesznek a dohányos barátokból, családtagokból a legnagyobb ellendrukkerek, akkor olvasd el ezt a cikkemet is. Itt megmutatom a valódi okot. ››)

Soha ne feledd: Ez a te életed!

A függőségedben a hozzád legközelebb állók lehetnek a legnagyobb segítőid, és egyben a legnagyobb hátráltatóid is.

Ez egy adottság, ami ellen tenni nem sokat lehet. A családodat lecserélni nem lehet, a barátaidat pedig nem érdemes. De… hogy neked épp melyik tábor jutott (segítők vagy kerékkötők), azt nagyon fontos, hogy még idejében felismerd!

Ha szerencsés vagy, tehát téged is foglalkoztat a leszokás, és a környezeted is támogat, bátorít ebben, netán van is hozzá egy társad, aki veled együtt szívesen megszabadulna a függőségétől, akkor vágjatok bele minél előbb! Ne halogass, ne félj a kudarctól, mert együtt (és az Allen Carr módszerrel) tényleg gyerekjáték lesz számotokra a leszokás!

Ha viszont olyan emberrel élsz, aki csak látszólag van melletted, aki ahelyett, hogy támogatna, folyamatosan megjegyzéseket tesz, melletted dohányzik, és téged is állandóan cigarettával kínál, pedig tudja, hogy leszoknál, akkor minél előbb kezdd el megtanulni azokat a technikákat, amelyekkel lelkileg megerősítheted magad a leszokásra. Keress egy jó módszert, kérj ingyenes Start konzultációt, és készítsd fel magad időben a leszokásra. Hidd el, még egy ilyen nehezített pályán is te fogsz kikerülni győztesen!!!››

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.