Durva? Sértő? Ilyen a dohányzás igazi arca

Neked mi az első, ami eszedbe jut a leszokás kapcsán? Amikor felteszem azt a kérdést a dohányosoknak a szeminárium elején, hogy mi az első gondolatuk a leszokásról, általában kétféle választ kapok: a, “Pokoli nehéz lesz, de most azért is megcsinálom!”, “Tudom, hogy bele fogok dögleni. Nagyon félek. És egyelőre el sem tudom képzelni, hogy fogom én ezt végigcsinálni.” Vagyis mindenki keresztes-hadjáratra készül. Igazuk van! Igazuk van?                   

Ellenség a zsebedben

Nem szeretnék áltatni senkit, a cigi valóban egy kedveskedő ellenség. Ott lapul a zsebedben, és nagy erőkkel támad nap, mint nap. Barátodnak tűnik, de valójában egy rettentő ügyes manipulátor. Tulajdonképpen egy “célja” van: hogy leromboljon mindent, ami kedves neked.

Ebben a pillanatban is ezt műveli, célkeresztet rajzolt a gondolataidra, az egészségedre, a szeretteidre, az otthonodra, a pénztárcádra, az életedre.

Talán nem akarod észrevenni, talán te magad nem látod most mindezt akkora veszélynek, de hidd el, ELLENSÉGED VAN.

Nézd végig a sort!

Íme néhány terület, ahol a legkeményebben támad rád. Hányra ismersz rá a saját életedben?

Támad a tisztánlátásod ellen

Arra törekszik, hogy elhomályosítsa az értékíteletedet. Hogy elhitesse veled, csak cigivel jó az élet, dohányzás nélkül minden sokkal sivárabb, sokkal fakóbb.

Támad a családod, a kapcsolataid ellen

Meggyőz, hogy még a leghevesebb vitában is mellette állj ki, hogy hagyd aggódni a szeretteidet, hogy elvonjon a vacsora asztaltól, és még a legszebb ünnepeken is az járjon a fejedben, mikor gyújthatsz már rá.

Támad az egészséged ellen

Nem zavarja, hogy fulladsz, hogy köhögsz, hogy szédülsz, és egyre nehezebben bírsz felmenni a lépcsőn. Nem törődik a koroddal, a közérzeteddel, és azzal, hogy családod van, akikek szükségük van rád.

Támad a pénztárcád ellen

Meggyőz arról, hogy napi 1 000-1 200, havi 30-35 000 Ft neked is jár. Hogy úgyse költenéd másra, vagy épp ellenkezőleg, ha nem cigire, akkor úgyis másra fecsérelnéd el ugyanazt a pénzt. Megnyugtatja a lelkiismeretedet, hogy az adó a hibás, és ugyan már, egy doboz most még belefér.

Támad az önbizalmad ellen

Felnagyítja a bizonytalanságodat. Folyamatosan arra emlékeztet, hogy nélküle nem vagy elég jó, nem vagy elég alkalmas, nem vagy elég laza. Nélküle még gondolkodni sem tudsz. Elhiszed neki, hogy cigi nélkül nem lennél az, aki.

Támad a szenvedélyed ellen

Arra törekszik, hogy elhomályosítsa azokat a dolgokat, amik egykor igazán fontosak voltak számodra. Eltompítja az érdeklődésedet más iránt. Minden lehetőséget megragad, hogy ő irányítson, hogy ő legyen ébredéskor az első, és lefekvéskor az utolsó gondolatod.

Támad a nyugalmad ellen

Felerősíti benned a félelmet, az aggódást, a szorongást, míg végül ezek lesznek a leghangosabbak a fejedben.

Támad a szíved ellen

Minden lehetőséget megragad, hogy a régi kudarcokat elevenen tartsa a gondolataidban. Tudva, hogy a vereség élmény, a keserűség és a félelem folytonosan visszahúz majd hozzá.

És mindez csak 8 terület, amit a dohányzásod ural….

Durva? Sértő? Túlzás?

Nos, a célom nem a bántás, vagy a riogatás. Épp ellenkezőleg! Szeretném, ha tudnád, hogy mégoly veszedelmes ellenség ellen is kell csatát nyerned, mint a függőséged, akkor is te vagy előnyben!

Tudd, hogy legyőzheted!

Közel 8 év terapeutai tapasztalat után, bátran ki merem jelenteni, hogy nincs az a masszív cigaretta függőség, amit ne lehetne egy nap alatt legyőzni. Nincs ilyen.

Mindegy, hogy 4 hónapja, vagy 40 éve dohányzik valaki…

Mindegy, hogy a családjában egyedüli dohányos, vagy körülötte mindenki más dohányzik…

Mindegy, hogy sokadjára, vagy először próbál leszokni…

Minden dohányos le tud szokni könnyen és végleg!

Hogyan?

Most bizonyára többen mondják magukban a varázsszót: AKARATERŐVEL! Ez kell, semmi más….

Én pedig azt mondom:

Mindháromhoz az első és legfontosabb lépés az elhatározás, az a betonszilárd döntés, hogy LE AKAROM TENNI A CIGIT. Enélkül nem megy.

És sajnos csak úgy nekiveselkedve sem megy.

Egy olyan erős ellenséget leküzdeni, mint a dohányzás, csak kipróbált és személyre szabott stratégiával lehet.

Ahogy a te dohányzásod oka és mozgatórugója is személyre szabott – Nézd csak meg, te miért kezdtél dohányozni?! És nézd meg miért is folytatod? Mindenkinek megvan a maga személyes dohányosi motivációja. Az az mögöttes ok, ami olyan erősen a cigihez köt.  

A dohányzás ott tart sakkban, ami a legérzékenyebb területed. Ott és azért tud magához láncolni, mert az achilles pontodnál függsz tőle. Bizonytalan vagy, szorongsz valamiért, menekülsz valami ellen? A dohányzás ezeken a pontokon kapaszkodik fel a válladra.

De abból, hogy most ezt a cikket olvasod, azt feltételezem, hogy ELEGED VAN BELŐLE!

Azt tudom, hogy nekem nagyon elegem volt. Abból, hogy naponta elvesztettem a csatáimat. Hogy azt láttam, szép lassan tönkremennek a kapcsolataim, és azoknak az életére is rossz hatással vagyok, akik fontosak nekem.

De azt is megértettem, hogy nekem ez egyedül nem megy. Egyedül nem tudom végigcsinálni ezt a harcot.

Nem vághatok valamit a falhoz, azt remélve, hogy odaragad. Tervre van szükségem. Módszerre van szükségem. Tudásra van szükségem. Ahogyan talán neked is.

Szeretném ha tudnád, hogy neked sem kell egyedül küzdened! Van más választásod is!

Ha úgy érzed van elég kitartásod, akkor vedd fel a kesztyűt, próbáld meg, tedd le a cigit önerőből. De tudd, hogy soha nem szégyen segítséget kérned, nem szégyen, ha mégsem sikerül, és hogy igenis létezik olyan módszer, amivel kudarcélmény és elvonási tünetek nélkül le tudsz leszokni. Mindegy, hogy hány éves vagy, és hogy mióta dohányzol.

Egy a lényeg: találd meg a te saját, személyre szabott stratégiádat a leszokáshoz! Ha úgy érzed, jól jönne ebben egy kis segítség, érdekel az Allen Carr módszer, mint egy lehetséges, és bizonyítottan működő stratégia, akkor jelentkezz az ingyenes START konzultációra most 

jelentkezz az ingyenes START konzultációra most 
››!