Friss hírek az e-cigi háza táján

 • Írta: Szász Gábor
 • 2016. október 14. péntek
 • 3 hozzászólás.

Az alábbi blogcikkemben az e-cigivel kapcsolatos legújabb információkat és persze a személyes véleményemet, tapasztalatomat is szeretném megosztani Veled. 



Számítok rá, hogy kapok hideget-meleget is, hiszen valahányszor erről írok, mindig nagy a felhördülés az e-cigi “fun”-ok körében. Számomra ettől még nyilvánvalóbb, hogy az e-cigi pont olyan függőséget okoz, mint a normál cigi… De ne szaladjunk előre. Először hadd tegyek fel egy kérdést:

Te kipróbáltad már az elektromos cigit? Vagy gondolkoztál azon, hogy majd ezzel próbálsz meg leszokni a normál cigiről?

Úgy gondolom, szinte nincs olyan dohányos, aki ne gondolkodna el néha azon, milyen jó lenne leszokni. Mindenki keresi a számára legegyszerűbb, legolcsóbb megoldást.

Gyakran kapok visszajelzéseket e-mailben, vagy épp a Facebook oldalunkon, melyek alapján egyértelmű következtetést tudtam levonni, hogy a dohányosok mely leszoktató módszereket részesítik előnyben.

Az egyik legnépszerűbb, legkézenfekvőbb lehetőség az akaraterővel való próbálkozás, amivel van akinek sikerül leszokni, van akinek nem. Ezzel kapcsolatban nemrég jelent meg blogcikkem, ide kattintva tudod elolvasni. >>

woman with thought bubble on chalk board

Hiába ez a legkönnyebbnek tűnő megoldás, mégis a legkisebb sikeraránnyal működik, hiszen a statisztikák szerint az önerőből leszokni próbáló dohányosok mindössze 3-5%-a jár sikerrel.

Mostanában talán már egyre kevesebben, de még mindig sokan vannak, akik nikotinpótló készítményekkel próbálnak meg leszokni. Tapasz, rágó stb… Igaz, már az elnevezése is szemben áll azzal a céllal, amire alkalmazzuk. NikotinPÓTLÓ, azaz továbbra is nikotint juttat a szervezetbe annak ellenére, hogy a használója épp leszokni akar róla. Furcsa logika, igaz?

Az utóbbi időben egyre felkapottabb leszoktató módszer, pontosabban leszoktató eszköz pedig az e-cigi, melynek óriási hátránya, hogy ez igazából egy HELYETTESÍTŐ eszköz. Tehát ha valaki ezt használja, valójában ugyanúgy dohányos marad, hiszen a függőség, a kötődés továbbra is megmarad.

Hogy miért választja mégis egy dohányos az e-cigit? (szerencsére egyre többen már átlátják, hogy ez egy csapda…)

Sokszor az ára miatt.

Ha dohányzol, tisztában vagy vele, hogy mekkora költséggel jár a dohányzás. Hiszen ha csak napi egy dobozzal számolunk, havi szinten minimum 30.000 Ft kiadást jelent. Emellett pedig nem könnyű félretenni, így a dohányosok gyakran az egyszerűbbnek tűnő, olcsóbb megoldás választják. Igen, a kulcsszó, hogy “ tűnő”…

Az e-cigivel kapcsolatban a használók úgy gondolkodnak, hogy egészséges és olcsóbb, mint a hagyományos dohánytermékek.

Mi az igazság?

Az egyik internetes hírportálon megjelent cikk szerint: “Nincsenek erre vonatkozó ismert kutatási adatok, de valószínűsíthető, hogy az e-cigaretta is káros. Jelenleg azonban nem tudni, hogy pontosan milyen alkotóelemeket tartalmaz a töltőfolyadék, amely a szerkezetbe kerül.”

Tehát valójában nem is tudjuk, hogy mi az, ami az e-cigin keresztül bejut a szervezetbe, azaz nem bizonyított, hogy egészségesebb, mint a hagyományos dohánytermékek. Persze, az sem bizonyított, hogy káros, de miért is kell egy ilyen kockázatot bevállalni?

tores

Mert olcsóbb???

Igen, ez lehet, hogy így volt, de ezzel kapcsolatban új híreim vannak. Már nem sokáig lesz így. Egy, a napokban megjelent hír szerint ugyanis hamarosan az e-cigi árát is emelni fogják.

Januártól ugyanis az e-cigi is jövedéki adó köteles lesz, ami azt eredményezheti, hogy akár duplájára emelkedhet az e-cigi ára. Megdől tehát az az érv, hogy az e-cigi olcsóbb, mint a hagyományos cigaretta. Aminek én személy szerint nagyon örülök, hiszen az e-cigi NEM egy valóban működő megoldás a leszokásra.

Hogy mi a baj vele még?

Amellett, hogy valószínűleg szintén káros, hogy divatot teremt, hogy fenntartja a függőséget, még ráadásul a normál cigi előszobája is.

Egy korábban írt cikkemben már beszámoltam neked egy kutatási eredményről, mely szerint az e-cigit kipróbáló fiatalok sokkal inkább hajlamosak a normál cigire is rászokni, mint az e-cigit nem használók, valamint az e-cigarettázó tiniknél kisebbnek bizonyult a dohányzásról való leszokás valószínűsége is. Fiatal 14-17 éves fiataloknál…>>

Amit még tudnod kell…

A dohányzás nem pusztán egy rossz szokás, amit csak úgy abba lehet hagyni. A sikeres leszokás nem az akaraterőn múlik. Nem azon, hogy mióta dohányzol. Nem is azon, hogy mennyi cigit szívsz.

A dohányzás kb. 97%-ban mentális, azaz pszichés kötődés, és pusztán 3%-ban nikotinfüggőség. Ez azt jelenti tehát, hogy akkor fogsz tudni valóban leszokni a dohányzásról, ha megszüntetjük azokat a tévesen berögzült gondolatokat, amik miatt úgy érzed, szeretsz dohányozni. Amik miatt el sem tudod képzelni, milyen lehet az élet cigi nélkül.

Ebben nem fog tudni neked segíteni egy pótszer, mint pl. az e-cigi, vagy az akaraterő sem. Hiszen ezek mind-mind a nikotinfüggőséget kezelik, vagy épp tartják fent, emiatt pedig egy ördögi körforgásban éled majd az életet, pedig Te leszokni szeretnél nem igaz? Nos, ha valóban eredményt szeretnél elérni, első lépésként olvasd el ajándék tanulmányomat, melyből megtudod, hogyan kerüld el az elvonási tüneteket a leszokás során. Kattints ide és kérd el >>

elvonasi-tunet-nagybanner

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szia Gábor,

  én bocsi, de egyenlőre annak is NAGYON örülök, hogy 41 napja nem gyújtottam rá és csak e-cigit használok. Ahogy Te írod, 97 % mentális függőség, 3 % nikotinfüggőség. Én eddig tök jól megvagyok azzal, hogy a 97%-ot lekezelem, HATALMAS eredmény ez nálam, aki 25 éve dohányzik, egy napot nem hagyva ki. E-cigim is 2 éve van, de mellette simán ment a füstölés is. De még egyszer hangsúlyozva, 41 napja egy szál cigi sem!! EL SE HISZEM! A feleségem sem. A családtagjaim sem. Pedig de!

  Persze, innen még lehet továbbugorni egy másik szintre, de én most úgy érzem jelen pillanatban a helyemen vagyok, végre. A többit meg a receptoraimra és persze a hírleveitekre is bízom, mert nyitott vagyok és nagyszerű dolgot csináltok.

  Üdv: Attila

  Válasz
  Kaczkó Attila
  2017-11-11 22:49
 • Szia Gábor!
  Én pont egy hete voltam a szemináriumon. Bedobtam a kosárba az utolsó szál cigimet! Azóta nem gyújtottam rá! Nincs elvonási tünet. Mintha sose bagoztam volna! Pedig 40-évig szívtam. Csodálatos èrzés cigi nélkül! Mégegyszer köszönöm! István
  Ui: Remélem nem változik meg ez az állapot!

  Válasz
  Szántó István
  2016-10-15 19:35
 • Teljesen egyetértek. Én az Allen Carr módszerrel szoktam le, nem a szemináriumon, hanem a könyvet olvastam el. Tökéletesen működik. Megértettem, hogy valójában mi a dohányzás, és az a legrosszabb, hogy még a rokonaimnak sem tudom elmagyarázni, mert nem hisznek nekem. Tovább füstölnek, még 20%-os tüdőkapacitással is. Rémes látni, ahogy tönkreteszik magukat. Az sem túl jó, hogy reggelente kutyasétáltatás közben állandóan dohányzó tizenévesekbe botlok, az általános iskola mögötti utcában bujkálnak és füstölnek. 12-14 évesen, pedig ez egy elit iskolának számít....

  Válasz
  Horváth Attila
  2016-10-14 21:06