Előnyben részesítik az e-cigit a diákok

  • Írta: Szász Gábor
  • 2015. március 3. kedd
  • Nincs hozzászólás.

A dohányosok körében mindig visszatérő téma az e-cigi, hogy érdemes-e azzal helyettesíteni a hagyományos cigit, milyen hatással van a szervezetre. Sokan érvelnek mellette, és ellene is. Azonban az e-cigi nemcsak a dohányosokra van hatással, hanem a körülöttünk élőkre is.

Az e-cigi és a tinik

Korábban már beszámoltam Neked egy kutatási eredményről, mely szerint az e-cigit kipróbáló fiatalok sokkal inkább hajlamosak a normál cigire is rászokni, mint az e-cigit nem használók, valamint az e-cigarettázó tiniknél kisebbnek bizonyult a dohányzásról való leszokás valószínűsége is. Nemrég egy újabb kutatási eredményre bukkantam a fiatalok dohányzásával kapcsolatban, mely szerint a tinik előnyben részesítik az e-cigit a normál dohánnyal szemben.

ecigiteen2

A felmérés során 40-50 ezer diákot kérdeztek meg fogyasztási szokásaikról. Az eredmény alapján, a nyolcadikosok 9%-a szív elektromos cigit, 4% pedig dohányt. A végzős évfolyam diákjai közül 28% e-cigizik, és 20% szív hagyományos dohányt.

Az iskolások sokkal kevésbé tartják az egészségre veszélyesnek az elektromos cigarettát, mint a hagyományos dohányterméket, ezáltal többen ki is próbálják azt.

Azonban dohányosként tudjuk jól, hogy a függőség gyorsan kialakul, ahogy arról pedig már korábban írtam, az e-cigit szívó fiatalok sokkal hajlamosabbak a normál cigire is rászokni.

„Aggódunk az e-cigarettázó aránya miatt.” – mondta Lloyd Johnston, a University of Michigan professzora. „Tragédia volna, ha ez a termék visszafordítaná az egyik legnagyobb előrelépést, amit a tizenévesek cigarettázásának visszaszorításában elértünk.”

A függőség

stopsmokingHa el is tekintünk attól, hogy pontosan milyen anyagokat is tartalmaz az e-cigi, nem hunyhatunk szemet afelett, hogy az elektromos cigaretta nem segít a pszichés függőség megszüntetésében, sőt! Megnehezíti a leszokást.

A nemdohányzók védelméről szóló jogszabály szerint tilos a dohányzás pl. vendéglátó egységekben, közintézményekben, autóbusz állomáson, vagy buszmegállóban.

Az e-cigit azonban az érintett területeken, akár zárt térben (bevásárló központ) is használják a dohányosok, így a pszichés függőség megerősödik.

A dohányzás egy mentális függőség, melyet nikotinpótló eszközökkel nem lehet megszüntetni.

Ahhoz, hogy végleg le tudj szokni a dohányzásról olyan segítségre van szükséged, ami megszünteti a tévesen kialakult kötődéseket, hogy ismét nemdohányzóként gondolkozz, és Te is úgy tekints a cigarettára, mint azok a nemdohányzók, akik már megtették életük legfontosabb lépését, és végleg leszoktak a cigarettáról.

Ha Te is fontolgatod a leszokást, és szeretnél Te is egy bizonyítottan működő módszerrel leszokni a dohányzásról, hívj minket munkanap 9-17-ig a 06-80-624-426-os ingyenes számunkon és tapasztalt kollégáim minden kérdésedre készséggel válaszolnak.

Baráti üdvözlettel:

Gábor

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.