Minden, amit tudnod kell az e-cigiről

Minden, amit tudnod kell az e-cigiről

Ha e-cigarettában gondolkozol, megtetted az első lépést egy egészségesebb és boldogabb élet felé?

Bűntudatod van, hogy mérgezed a családod? Unod, hogy minden ruhád nikotintól bűzlik? Mindenki a buliban táncol, csak te állsz kint az esőben egy cigivel a kezedben?

Na ebből elég! Ha meg akarsz szabadulni a dohányzás kellemetlen velejáróitól, de nem mondanál le az élményről, jó megoldásnak tűnhet az e-cigi. De mi is róla az igazság?

Mit kell tudni az e-cigarettáról?

Ha e-cigit keresel, akkor valószínűleg olyan ember vagy, aki törődik saját magával és a környezetével is. Mint felelősségteljesen gondolkodó ember, természetesen felelősségteljes és átgondolt döntéseket szeretsz hozni – valószínűleg ez az oka annak is, hogy most itt vagy. Szeretnél megtudni néhány dolgot, mielőtt e-cigire váltanál? Akkor olvass tovább!

Az e-cigivel zárt helyeken is rágyújthatok?

Mióta törvény tiltja a zárt helyeken való dohányzást, sokan kirekesztettnek érzik magukat a szórakozóhelyeken. A munkahelyeden sem elég már elmenni a folyosó végére, ki kell sétálni az épület elé, emiatt aztán folyton el vagy úszva a feladataiddal. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a bárhol használható e-cigi.

Az elektromos cigaretta használatát nem tiltja a törvény zárt helyeken sem. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy az amerikai légi járatokon tiltólistára került az e-cigaretta káros vegyületei miatt, és az sem biztos, hogy idehaza nem tiltják majd be hamarosan a használatát zárt helyeken.

Az elektromos cigi káros a környezetemre?

Ha elektromos cigarettára váltasz, többé nem fújsz nikotint és kátrányt szeretteidre, tehát sokat teszel a családod egészségéért. Ám az elektromos cigi káros anyagaitól is érdemes kímélni például a kisgyerekeket, hiszen a párájában olyan vegyületek találhatók, melyek károsítják a tüdőt.

Szóval az egészségesebb dohányzás ígérete csak egy nagy átverés? Nem egészen, de az biztos, hogy sok a csúsztatás és a mellébeszélés. A dohányzásról szóló ingyenesen letölthető tanulmányunkban ezekről rántjuk le a leplet.

Több információt szeretnél? Olvass tovább!

Az e-cigitől is lehet rákot kapni?

A hagyományos cigarettában sokkal több a mérgező vegyület, de azért az e-cigi káros mellékhatásait sem szabad félvállról venni! A Minnesotai Egyetem munkatársai már bebizonyították, hogy az e-cigi rákkeltő anyagot tartalmaz, ami a szájrák kialakulásának kockázatát fokozza. Ráadásul az elektromos cigarettában ugyanúgy található nikotin, és mivel a dohányzás már nem rágyújtástól elszívásig tart, a legtöbben jóval többet tüdőznek le vele.

Óvakodj a kínai patronoktól!

Az elektromos cigaretta kínai találmány, és az utántöltésére használt patronok is a Távol-Keletről érkeznek.

És itt már meg is dől az érv, miszerint az e-cigivel spórolni lehet. Ha olcsó patront vásárolsz, nem tudhatod, milyen ismeretlen vegyszert lélegzel be, a drága patronok esetében pedig – nos, csak reménykedhetsz, hogy az van bennük, ami rá van írva.

Az e-cigi íze sem kecsegtet sok jóval: a méregdrága patronok a dohányosok szerint nyomokban hasonlítanak a hagyományos cigi aromájára. Az olcsóbbaknak azonban sokszor elviselhetetlen műanyag vagy vegyszer ízük van. Hogy ez minek köszönhető, talán jobb nem is belegondolni.

Az elektromos cigi káros hatásai közé tartozik még, hogy nehezebbé teheti a cigaretta lerakását. Ugyan leszokást segítő eszközként is reklámozzák, nem szünteti meg a függőséget. Az e-cigivel jellemzően a dohányos több nikotint juttat a szervezetébe, ami tovább erősíti a függést.

Na várjunk csak! Nem arról volt szó a hirdetésekben, hogy az e-cigi segíti a leszokást is? Neked is bekapcsolt a fejedben a kis vészcsengő, és azt súgja, valami nagyon nincs itt rendben?

Ingyenes tanulmányunkban lerántjuk a leplet azokról a dohányzással kapcsolatos tévhitekről is, amikről senki nem beszél, ezt viszont már nem tesszük akárki számára elérhetővé az interneten. E-mailben viszont elküldjük neked. Kérd lent!

Méregdrága félmegoldás

Egy jobb minőségű elektromos cigaretta ára akár a 40 ezer forintot is megközelítheti! És ez még csak maga a szerkezet, a patronok további súlyos tízezreket húznak ki a zsebedből, nem beszélve az egyéb kellékekről! Az e-cigit ugyanis rendszeresen tisztítani kell. Ha nem vakargatod le a belsejéből a ráégett koszt, a drága készülék hamar használhatatlanná válik.

Az eddigiekből valószínűleg számodra is nyilvánvalóvá vált már, hogy az e-cigi nem oldja meg a dohányosok problémáit, legfeljebb csak rövid időre elfedi azokat. Félmegoldásnak viszont meglehetősen drága. Ha a kétes eredetű patronokra gondolunk, nyugodtan mondhatjuk, hogy méregdrága.

Az e-cigi káros akkor is, ha nikotinmentes

Aki eddig dohányzott, annál a lelki függést erősíti tovább a beidegződött mozdulat ismételgetésével. Aki eddig nem dohányzott, az pedig az e-cigitől is függővé válik, és a hagyományos cigarettára is könnyebben rágyújt majd.

Az Egészségügyi Világszervezet közleményben tiltakozott az ellen, hogy az e-cigi káros mellékhatásairól hallgatnak a gyártók, és a dohányzás egészséges alternatívájaként reklámozzák az elektromos cigarettát!

Most akkor az e-cigi károsabb, vagy a hagyományos?

Összességében elmondhatjuk, hogy a hagyományos cigarettában több a mérgező anyag, ám az e-cigi is rákkeltő, tartalmaz nikotint, erősíti a függést.

A legijesztőbb talán az, hogy nagyon keveset tudunk róla. Az eddigi vizsgálatok igazolták, hogy tüdőtágulást okozhat és rákkeltő anyagot tartalmaz. De hogy a gyakran nem is tisztázott eredetű összetevők hosszú távon milyen károsodást okozhatnak, azt egyelőre senki nem tudhatja biztosan.

Ne hagyd magad megetetni a marketingdumával!

Az e-cigi gyártói tisztában vannak vele, hogy a dohányzás egy bizonyos függés, és ezt rendesen ki is használják!

Van fogalmad róla, téged milyen marketingdumákkal etetnek nap mint nap? Mi tudjuk, ez azonban olyan információ, amit inkább nem vernénk nagydobra.

Azonban, ha idáig olvastál, akkor te valószínűleg egy tényleg alaposan átgondolt, tudatos döntést készülsz hozni, mi pedig segíteni szeretnénk neked ebben. Ez az információ nem hozzáférhető akárki számára, de a saját e-mail címedre elküldjük neked ingyenes tanulmányunkat, amiben végre lerántjuk a leplet a leszokással és a nikotinnal kapcsolatos legnagyobb tévhitekről!

Kérd az ingyenes tanulmányokat itt!

Ígérem, hogy adataidat bizalmasan kezelem, és nem adom
ki senkinek. A cikkekről bármikor leiratkozhatsz.