Döbbenetesen találó! Egy 17 éves lány tűpontosan megfogalmazta a lényeget a cigaretta függőségről

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. április 25. szerda
 • 2 hozzászólás.

Ezt a levelet a napokban kaptam. Néhány e-mail váltás után Laura beleegyezett, hogy megosszam veletek. Bevallom őszintén engem leültetett egy pillanatra ez a levél és a vers, ami mellékelve volt hozzá. Nemcsak a levél és az, hogy egy 17 éves fiatal lány milyen döbbenetesen jól látja a dolgokat. De a saját életem, a dohányos múltam is eszembe jutott. Gondolj csak bele, neked és nekem hány év kellett ahhoz, hogy így tudjunk tekinteni a cigire…?

Íme a levél

“Kedves Gábor! Lukovszki Laura vagyok, 17 éves. Már másfél éve cigarettázom. Nyomon követem az oldalad itt is és Facebookon is. Nagyon sajnálom, hogy mikor volt az online letölthető tanfolyamod nem tudtam igényelni… Viszont én most abból a célból írtam neked, hátha elolvasod a versemet. Ma délelőtt jutott eszembe az utolsó versszaka, így kitaláltam több versszakot hozzá, s megírtam ezt a verset. Kíváncsian várom a véleményedet, másnak amúgy sem szeretném megmutatni.”

Emlékszel még te hány évesen kezdted? Megvan még a 17 éves kori éned?

Én pontosan emlékszem, mert én is pontosan 17 éves voltam, amikor kipróbáltam a cigarettát. Atyaég, mekkora dolognak tűnt! Hős voltam, bátor, menő! Hihetetlen szabadnak éreztem magam.

Aztán a bátorság, a menőség és szabadság elkopott, és maradt a függőség és a rabság. Pontosan úgy, ahogy azt Laura írja.

Eszembe jut, hány olyan helyzet volt, amikor a dohányzás elválasztott emberektől, dolgoktól…

Amikor napokig nem beszéltem a párommal, kerültem a család tekintetét. Amikor úgy éreztem, hagyjanak már békén a leszokással, majd én azt tudom…

Ismerős? Pedig dehogy tudtam! A büszkeségem és a függőségem, amit még magam előtt is tagadtam, sokáig erősebb volt. Nem kellett a segítség.

Ha belegondolsz, mennyire abszurd ez az egész a cigivel!

Ha fáj a torkod, elmész a háziorvoshoz, ha kibicsaklik a lábad, mész az ügyeletre. Nem szenvedsz, nem húzod addig, amíg már menni sem bírsz. No és mit csinál az, akinek az élete akad el a szép lassan a függősége miatt? Vár. A legtöbben csak várunk.

Hány év dohányzás után jutunk el oda, mint ez a 17 éves lány, aki azt tudja mondani, hogy ELÉG!? Elég, mert van valaki vagy valami, ami fontosabb!

Neked megvan ez a valaki vagy valami? Van olyan személy vagy bármilyen cél, aki/ami miatt úgy érzed, képes lennél gondolkodás nélkül lemondani a cigiről?

Elárulok egy titkot! mindenkinek van ilyen, aki vagy ami miatt megéri! Általában ott van az orrunk előtt…

Nyisd ki a szemed végre, vedd észre, és mondd ki bátran te is, hogy ELÉG A RABSÁGBÓL! ››› Ha úgy érzed, nem akarsz tovább a függőségeddel viaskodni, gyere és használd ki a segítséget! Tudj meg többet a leszokásról a következő ingyenes internetes előadásomból. Regisztráció itt.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szerbusz tényleg nagyon találó ez a vers és az melett aranyos is.

  Köszönöm a segítségedet mióta ott voltam nem gyujtottam rá . De az a bajom azóta egyre több betegség jön ki rajtam. De azért se fogok újra a cigihez fordulni
  Köszönöm amit adtál nekem
  Üdv Zsuzsa

  Válasz
  Avatar kovacsicsné szabó zsuzsanna
  2018-04-26 20:17
 • Fehér Sándor vagyok! Már 7 éve, hogy leszoktam a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével "köszönet érte" Nem akaraterő kell hozzá hanem elhatározás 23 évig dohányoztam (de miért) a mai napig nem tudom megmagyarázni, szerintem a versben benne van! Sikeremet családom is díjazta könnyen átsiklottam azon a dolgon amikor elvonási tüneteknek kellett volna jelentkezni. Ha ezzel az ésszel lettem volna akkor mint most bizvást állítom, hogy nem szokok rá a cigire. De a multat már nem lehet vissza hozni, de a leszokásom sikerét az Allen Carr módszerének köszönhetem és külön örülök annak, hogy a pénzem a családomra költhetem!

  Válasz
  Avatar Fehér Sándor
  2018-04-25 19:50