Csilla csodás leszokási története

 • Írta: Szász Gábor
 • 2020. március 2. hétfő
 • 3 hozzászólás.

Van olyan, hogy valaki képes még az utcai kukából is kiszedni az eldobott doboz cigijét, pedig előző nap elhatározta, hogy végleg leszokik? És olyan, hogy valaki a bokorban bujkál a gyerekei elől, hogy lopva rágyújtson egy szálra, mert úgy érzi, hazáig nem bírja ki? Létezik olyan, hogy valakiben 25 év kőkemény dohányfüggőség után egy nap alatt végérvényesen átkattanjon valami? A válasz IGEN, mindez nagyon is létezik!

Váradi Csilla 49 éves, az egykori Pető Intézetben (Semmelweis Egyetem Pető András konduktív óvodájában) mozgássérült gyerekekkel foglalkozik. Mint mondja, nemcsak a saját gyerekei előtt, de a munkája miatt is mindig is rettenetesen szégyellte, hogy dohányzik. 

Váradi Csilla: Nem tudok jobb szót, hiteltelennek éreztem magam a cigi miatt! 104 kilósan, magas vérnyomással, dohányosan magyaráztam a Petőben, hogy XY kisgyereket miért kell mindennap átmozgatni, miközben lassan én magam is alig tudtam leguggolni. Azt gondolom, sok mindenről papolhatok a gyerekeimnek otthon, és a munkahelyen is, de ha megmutatom, hogy én hogyan húzom ki magam a bajból, ha megmutatom, én hogyan csinálom, talán az a legértékesebb!

Allen Carr Központ: Kezdjük akkor az elején! Hány évig is dohányoztál?
Váradi Csilla: Kb. 25 évig. Volt 5 év az életemben, amikor nem dohányoztam, amikor megszülettek a gyerekeim. De ezt nem számolom bele ebbe a huszonötbe. 


Allen Carr Központ: Gond nélkül le tudtad tenni a cigit, amikor várandós lettél?
Váradi Csilla: Azonnal. Ahogy megtudtam (kb. 6 hetesen), hogy terhes vagyok, elszívtam az utolsó szálat, és 5 évig elő se vettem a cigit. De mindig is tudtam, hogy egyszer újra dohányozni fogok. Legalábbis mindig is hiányzott a cigi. Sokszor feszült voltam, és ilyenkor az első, ami eszembe jutott, hogy na, most azért rágyújtanék! A fiam volt 5, a kislányom 2,5 éves, amikor visszaszoktam.


Allen Carr Központ: Próbáltál önerőből leszokni?
Váradi Csilla: Hajjaj! Több mindennel is próbálkoztam. Kicsit hipochonder vagyok, mindig rettegtem tüdőszűrésre menni, féltem a betegségektől, úgyhogy időről-időre megpróbáltam letenni a cigit. Majdnem mindent kipróbáltam, de nem sikerült. Sőt, nagyon szégyenteljes dolgokat műveltem. 

Volt úgy, hogy este elhatároztam, hogy nem dohányzom. Leszálltam a buszról, kidobtam egy kinti szemetesbe a cigimet, és másnap reggel mentem vissza, és próbáltam a kukából kihalászni. Nekem ez nagyon durva volt. Rettenetesen éreztem magam. Úgy éreztem, nem hozzám méltó az életem.


Allen Carr Központ: Szégyellted magad, vagy mi fájt a legjobban?
Váradi Csilla: Rettenetes volt az, hogy este még azt érzem, mostantól nem gyújtok rá, erős vagyok. Másnap pedig kiderült, hogy nem, nem vagyok erős, nekem dohányoznom kell. Ez teljesen kikészített, az önbecsülésem ettől a sok kudarctól egyre kevesebb lett. 

Allen Carr Központ: Az Allen Carr módszer előtt mivel próbálkoztál még?
Váradi Csilla: Használtam nikotintapaszt, spray-t is. De volt, hogy ezek mellett is dohányoztam. A késztetést, hogy de jó lenne rágyújtani, nem szüntette meg semmi. Nagyon nehezen teltek a napok cigi nélkül.

Allen Carr Központ: Mi volt az utolsó csepp a pohárban? 
Váradi Csilla: A legnagyobb motivációm az egészség volt. Nagypapám gégerákban halt meg, azt tudtam, hogy én nem akarok az ő sorsára jutni. 

Allen Carr Központ: Mit adott neked a cigi? Miért szerettél dohányozni?
Váradi Csilla: Ha bármi baj volt, vagy bármi rossz történt az életemben, mindig az volt bennem, hogy nem baj, kimegyek rágyújtani! 

A cigit egyébként is ilyen emberi tulajdonsággal ruházzuk fel, mint egy barátot! A szemináriumon például emlékszem, azt mondta egy nő a szünetben, hogy vele volt a cigi, amíg rákos volt, és kigyógyult belőle! Így nehéz lemondani valamiről, ha úgy érzem, ő a barátom! És én is ezt éreztem, mindig!

Allen Carr Központ: Mikor voltál az Allen Carr szemináriumon?
Váradi Csilla: 2016. október 25-én voltam Budapesten. Szóval lassan 4 éve nem dohányzom!

Allen Carr Központ: Hittél benne, hogy sikerül leszoknod a módszerrel?
Váradi Csilla: Valamennyire hittem benne, de tudtam, hogy van pénz-visszafizetési garancia is, ez azért végig ott járt a fejemben. Kételyekkel mentem, ez az igazság. 

Allen Carr Központ: Mire emlékszel a szemináriumból?
Váradi Csilla: Kb. húszan voltunk, Nagy Anikó volt a terapeuta. Azt tudom, hogy én nagyon féltem, a szemináriumot is végig pityeregtem! Amiket mondott a hölgy, azon én is mind átmentem, végigéltem! Rendkívül hatott rám minden, amit láttam, és amit elmondtak ott. Sok ponton magamra ismertem.

Emlékszem egy nénire, aki alig tudott beszélni annyira tönkre ment a cigitől a tüdeje, alig kapott levegőt. Mesélte, hogy ő már egy hónapja várt, hogy jöhessen a szemináriumra, ő nagyon le akart szokni. Volt idős bácsi, aki 50 éve dohányzott és a családja fizette be a szemináriumra, mert már nem bírták elviselni a dohányzását. 

Allen Carr Központ: Volt olyan pont, amikor úgy érezted, megváltozott valami benned a cigivel kapcsolatban?
Váradi Csilla: Volt a szeminárium végén egy hipnózis, szerintem az hatott rám leginkább. És az, amikor megértettem, hogy a nikotin nagy része egy éjszaka alatt kiürül az emberből. Egy kiadós alvás szinte elég ahhoz, hogy az ember nemdohányzóvá változzon! Emlékszem, ezek után kezdtem megnyugodni. Innentől kezdtem hinni a leszokásban. Rájöttem, hogy talán nem is olyan nehéz, vagyis nem azért volt eddig nehéz a leszokás, amiért én azt gondoltam. 

Allen Carr Központ: Ott szívtad el az utolsó szálat?
Váradi Csilla: Igen, a szeminárium végén, és az utolsó dobozt ott is hagytam.

Allen Carr Központ: Mi változott azóta? Hogy gondolsz most a cigire?
Váradi Csilla: Tegnap megkínált egy hölgy cigarettával, akivel korábban dohányoztunk együtt a munkahelyen, és én olyan automatikusan vágtam rá, hogy nem köszönöm, én már rég nem dohányzom. 

Allen Carr Központ: Nem is hiányzott a cigi azóta egyszer sem?
Váradi Csilla: Nem. Nekem ez egy nagyon furcsa leszokás. 

Ez a leszokás teljesen más, és a mai napig nem is igazán értem. Olyan mintha soha nem is lettem volna dohányos. Egyszerűen nem tudom felidézni, milyen volt, amikor még cigiztem. Annyira idegen már az egész. 

Allen Carr Központ: Nagyon sokan rettegnek tőle, hogy miután leszoknak, elhíznak. Neked volt bármi gondod leszokás után a súlyoddal?
Váradi Csilla: Nem, semmit nem híztam. Igaz, én 5 évvel ezelőtt is futottam. Mióta leszoktam 25 kilót fogytam, elkezdtem egy teljesen másféle, egészségesebb életet élni. 5 éve nem voltam beteg, készülök a maratonra, vegán lettem! 

Allen Carr Központ: Büszkeséggel tölt el, hogy leszoktál?
Váradi Csilla: Ezen így még nem gondolkodtam, de ma például a Sportkórházból jövet, a portán találkoztam az orvossal, aki 20 éve műtötte a térdemet. Annak idején ő is javasolta, hogy szokjak le. Most olyan szívesen odamondtam volna neki, hogy Doktor Úr, én már nem dohányzom! De nem mertem.

Allen Carr Központ: Ajánlanád az Allen Carr módszert másoknak is?
Váradi Csilla: Nincs cigi utáni sóvárgás, nem érzek késztetést, hogy rágyújtsak, nekem ezt adta ez a módszer, és minden dohányosnak csak ajánlani tudom, hogy ugyanezt élje át. Akiben csak egy kicsi szikra is van, hogy szeretne leszokni, az adjon magának egy esélyt! Nagyon megéri, és ez a módszer tényleg segíteni fog neki.

Ha Csillához hasonlóan te is szeretnél végre megszabadulni a dohányzástól, akkor kérj ingyenes Allen Carr Start konzultációt ITT. Ez egy előzetes beszélgetés, ahol tanácsadó kollégámmal együtt átbeszélitek a következő lépéseket, megismerkedhetsz az Allen Carr módszerrel közelebbről is, és megnézitek, hogy neked tudnánk-e segíteni Könnyen Leszokni Programmal vagy sem. Ha te viszont még nem vagy ennyire magabiztos, ha egyelőre csak fontolgatod a leszokást, akkor kérlek csatlakozz a következő ingyenes, internetes előadásomhoz, és készítsd fel magad a leszokásra a segítségemmel! Az elhatározást, hogy leszoksz, neked kell meghoznod! De tudok hozzá egy kis segítséget és felkészítést adni, ezzel az ingyenes oktatóanyaggal ez a célom. Várlak a képernyő előtt!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Több mint 30évi dohányzás után eldöntöttem, hogy leteszem a cigarettát Karácsonyra! Már Husvét jön hál isten nem gyújtottam rá december 10 óta és sok pénzem van! Egy perselybe kell a férjemnek tennie ha vesz magának cigit , mert én is vennék! Egyre kevesebbet sziv ő is mert látja mennyit kell beletennie!

  Válasz
  Avatar Hutás Csabáné
  2020-03-4 01:36
 • Kedves Gábor!
  Nagyon tetszett !!! Már én is írtam Neked,hogyan szoktatott le egy kedves diákom.Most az unokám segít,ahogy írtam nemrégiben.Kár,hogy nem tudok elmenni a a leszoktató programokra.Szívesen elmennék,de a távolság "nagy úr"!
  Hálásan köszönöm fáradozásaidat!
  Szeretettel
  Irén(de Szepinek szólítanak diákjaim.)

  Válasz
  Avatar Szepesi Irén
  2020-03-3 18:52
 • 💜 Üdv. Mindenkinek!
  2020 május 8.-án leszek 5 éve "nemdohányzó" napra pontosan 40 évi cigizés után. Nekem is az Allan Carr módszer/Szász Gábor /segitett ebben,mint Csillának és még oly sokunknak. 💜 De muszáj elmondanom, hogy szinte az összes élménybeszámolóban elhangzik /Csilláéban is /az, hogy milyen régóta, és milyen sokféle módon probáltátok már letenni a cigit. Szerintem meg pont az a lényeg, hogy nem próbálkozni kellene, hanem egyszer elhatározni, aztán meg véghezvinni!!!Az Allan Carr módszer a világ legjobb mankója, de az akarat és a döntés a sajátunk, a Tiétek, és a Tiéd Csilla. Igenis légy büszke arra, hogy ezt a jó döntést Te hoztad meg, és Te vitted véghez, és azért is, hogy ehhez nem szégyelltél segítséget kérni!!!Hát nem megérte?!? 💜

  Válasz
  Avatar Tarján Cecília
  2020-03-3 13:15