Az a baj… Meddig fogsz még kifogásokat keresni a leszokáshoz?

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. július 31. szerda
 • 2 hozzászólás.

Van egy kedves ismerősöm, aki arról híres, hogy évekig szinte minden második mondatát azzal kezdte, hogy “Az a baj….”. Az a baj, hogy az én helyzetem más. Az a baj, hogy nincs időm semmire. Az a baj, hogy nem értenek meg az emberek. Az a baj, hogy muszáj rágyújtanom ahhoz, hogy lenyugodjak…

Az a baj, hogy a baj nem ez…

Nem bántásból hozom fel ezt a témát, és persze, ha úgy vesszük, az említett példa is csak egy szófordulat. Viszont nagyon sokszor hallom ezt a dohányosoktól is, és tudom, mennyire veszélyes lehet.

A minap például kitettem egy posztot a Facebookra, ami a cigeratta rejtett költségeit mutatja meg. Egy halom ablakon kidobott pénz, aminek minimum a felét a legtöbb dohányos 10-20-30 év alatt valóban meg is spórolhatná, csak hát “az a baj”, hogy….

Igen, a baj a kifogásokkal van!

Az ilyen posztok alatt általában pillanatok alatt megjelennek az alábbi kommentek:

 • És az a sok kipufogógáz? Az talán nem káros?
 • A káros anyagok ugyanúgy benne vannak a gyógyszerekben is, miről beszéltek?
 • Azok is meghalnak rákban, akik soha nem dohányoztak…

Nem sorolom, nem is ez a lényeg, mert ezek az emberek valószínűleg nem akarnak leszokni. De te, aki olvasod ezt a cikket, téged valószínűleg nagyon is foglalkoztat a leszokás, mégis van kifogásod.

“Én majd egyszer leszokok… Tényleg, hiszen múltkor is megcsináltam egy időre önerőből, és azelőtt is… Most ugyan cigizek, de bármikor abba tudom hagyni… ha akarom… Az a baj, hogy egyelőre sok minden összejött…”

Ugye, te is ezeket mondogatod magadnak?

Tudod hányszor halljuk ezeket a mondatokat? 

Ha annyi doboz cigim lenne, ahányszor hallottuk ezt a dohányosoktól, már trafikot nyitnék… :)

A viccet félretéve, szerinted miért van az, hogy bár le szeretnél szokni a cigiről, de mégis még évekig dohányzol?

Te bizony halogatsz… Ugye tudod?  

És NEM AZ A BAJ, hogy épp “nem érsz most rá” a leszokásra. NEM AZ A PROBLÉMA, hogy úgy érzed, kell még egy kis erőt gyűjtened egy ekkora változáshoz. Szó nincs erről, nem ez a baj!

A baj az, hogy fogalmad sincs róla, hogy mit kéne tenned NEKED ahhoz, hogy meghozd ezt az elhatározást!

Mikor fog eljönni az a pont, amikor azt mondod, oké, én megpróbálom? Minek kell történnie ahhoz, hogy azt mondd, rendben, nézzük meg a leszoktató programot, legfeljebb ha nem sikerül, élek a pénz-visszafizetéssel? Miket kell legyőznöd ahhoz, hogy képes legyél egyáltalán komolyan nyitni a leszokás felé? 

Na látod, többek között ezek azok a kérdések, amikben az Allen Carr Start konzultáción segítséget adunk neked.

Mert egyszer majd te is meg fogsz érni a leszokásra… egyszer majd te is készen állsz rá! Csak az nem mindegy, hogy mennyi idő telik el addig!

Visszatérve a cikk elején említett ismerősömhöz…

Marika volt az a leszokónk, akit a saját komoly betegsége évekig egyáltalán nem érdekelte. Mindig eggyel több érve volt a dohányzásra, mint a leszokásra. Mindig eggyel több “az a baj”.

Aztán tavaly augusztusban a lánya (dohányzás miatti) halála, és a tény, hogy az unokáit is neki kell majd felnevelni, már nem hagyott sok kérdést maga után. Ő már úgy jött el az Allen Carr programra, hogy nem csak leszokni jön, de a dohányzás miatt élete legnehezebb feladatával kell éppen megküzdenie.

Te ne várd ezt meg! Adj magadnak egy határidőt, és kezdd el megedzeni magad a leszokásra! Kezdj el felkészülni, ismerd meg a működő leszokási módszereket, és élj az ingyenes Start konzultáció lehetőségével, mert a halogatással előrébb nem jutsz!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Én, nem akarok leszokni a dohányzásról, mert szeretek dohányozni ! Szeretek a reggeli kávémhoz egy szál cigarettát elszivni, egy jó ebéd után rágyujtani, egy sörre leülni és rágyujtani ! Tehát, jól érzem magam, dohányzó emberként ! Tudom, hogy káros, és a dokik mondják, hogy min 2-3 évvel megröviditi az életemet, ha nem többel ! ! De, én igy érzem magam jól ! pont

  Válasz
  Avatar Kiss Attila
  2019-09-13 21:13
  • Kedves Attila! Ezzel nincs is semmi gond. A dohányosok 99%-a egyébként is imád dohányozni. Ha ez neked így ok, ha nem akarsz leszokni, és minden cigivel járó teher (anyagi, egészségi, stb.) neked belefér, akkor oké. A gondok ott kezdődnek, amikor valaki nem engedhetné meg magának a cigit, de mégis költ rá súlyos tízezreket. Amikor valaki alig kap levegőt, de szívja. Amikor nem is esik jól, de muszáj rágyújatni. Amikor szégyenkezel a gyereked, a család előtt, hogy már megint a dohánybolt megtalálása a legfontosabb... Ha egyszer is jön egy ilyen érzés, gondolat, na onnantól kezdve kár még 20 évig halogatni. Jó egészséget neked! Üdv, Gábor

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2019-11-27 11:34