A leszokáshoz tényleg csoda kell vagy elég a motiváció? [volt dohányosok véleménye]

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. augusztus 7. kedd
 • Nincs hozzászólás.

Az ember életében időnként történik olyan dolog, amire azt mondjuk: EZ KÉSZ CSODA! Vannak a tudomány által megmagyarázhatatlan esetek, csodával határos gyógyulások, emberfeletti teljesítmények. Olyan dolgok, amikor csak állunk széttárt karokkal, és azt gondoljuk, hogy ha nem a saját fülünkkel halljuk, és nem a saját szemünkkel látjuk, akkor nem hisszük el, hogy ilyen van. Nagyjából ez történik akkor is, amikor valaki 40 év erős dohányzás után szó szerint úgy teszi le a cigit az Allen Carr szeminárium alatt egyetlen mozdulattal, mintha soha nem is dohányzott volna… Tényleg csoda volna? Áh! Ez valami egészen más.

“Akár azt hiszed képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Mondta Henry Fonda. És hogy milyen igaza van, arra ezer példát tudnék mondani a saját életemből is.

Olvastam például egy sportolóról, a neve Wilma Rudolph. Ő volt az első olyan atlétanő, aki egyszerre 3 aranyérmet is nyert egyazon olimpián.

1960-ban Rómában 100 és 200 m-es síkfutásban, illetve a 4×100 m-es váltófutásban is aranyérmes lett.

Szép teljesítmény, de mi ebben a különleges?

Csak annyi, hogy ez a sportolónő 4 éves korában gyermekbénulás következtében az egyik lábára teljesen lebénult. 10 éves korára tanult meg újra járni, majd ezek után 20 évesen világrekordot döntött, és háromszoros olimpiai bajnok lett.

Csoda? Kitartás? Akaraterő? Szerencse? Szülői törődés? Mi az, ami ilyen dolgokra képessé tesz egy embert?

Wilma egy interjúban egyszer ezt válaszolta:

Az orvosaim azt mondták, hogy sosem fogok újra járni. Édesanyám azt mondta, hogy fogok. Édesanyámnak hittem.”

És te kinek és miben hiszel, ha dohányzásról van szó? Mit gondolsz most a cigaretta függőségedről? Kinek a szavát tartod hitelesnek a leszokás terén?

Azt tapasztalom, hogy a cigiről általában rengeteg elképzelése van egy dohányosoknak:

 • “Szörnyű lenne nélküle.”
 • “Nem lenne semmi örömöm az életben, ha erről is le kellene mondanom.”
 • “Nem lenne, ami ellazít, ami megnyugtat.”

Aztán egy idő után mindenkinél kialakul egy sor elképzelés arról is, hogyan FOG MEGSZABADULNI majd egyszer a függőségétől:

 • “Bármikor leteszem, ha akarom.”
 • “Csak akaraterő kell, semmi más.”
 • “Majd, ha eljön az ideje, elhatározom és kész.”
 • “Minden fejben dől el.”

Majd, amikor túl van egy-két kijózanító kudarcon, és komolyabban is foglalkoztatni kezdi a leszokás, akkor jönnek az elképzelések, hogy hogyan és MIÉRT NEM FOG SIKERÜLNI:

 • “Meg fogok bolondulni a sóvárgástól.”
 • “Meg fogok hízni, ez még a dohányzásnál szörnyűbb lenne.”
 • “Minden létező módszert kipróbáltam már, mégis visszaszoktam, reménytelen eset vagyok.”
 • “A családom se hiszi el, hogy valaha is leszokok. Ennyi év után én sem érzek hozzá sok erőt.”
 • “Az a baj, hogy én szeretek dohányozni.”

Nem ragozom, szerintem ezeket a mondatokat te is jól ismered…
Ha érdekel, hogy valójában miért bukik el a leszokni vágyók 95%-a, hogy mi az a hiba, amit szinte kivétel nélkül elkövetnek, akkor kattints ide ›››

Az a helyzet, hogy ahogy Wilma életében az egyik életút és a másik között, úgy a te életedben a leszokással kapcsolatos siker és kudarc között is egyetlen különbség van: az hogy mely gondolataidnak adsz teret, melyeket hagyod megerősödni, és hogy mely gondolatokat erősítő emberekkel engeded magad körülvenni.

Tedd fel magadnak a kérdést: Téged mi és ki motivál a leszokásban?

Megvan a cél, ami ott lebeg a szemed előtt? Meghoztad már az elhatározást, és keresed is a megoldást a leszokáshoz, vagy még halogatsz? Azoknak az embereknek hiszel, akik kipróbáltak már egy működő módszert, és sikerrel, könnyedén leszoktak, vagy azoknak, akik még maguk is csak találgatnak? Tudod, hogy téged mi motivál igazán a leszokásban?

Kérlek, gondold végig ezeket a kérdéseket. Hidd el, hogy fontosak. A most következő videóban szeretnék ehhez egy kis segítséget is adni neked.

Csak kattints a lejátszás gombra, és hallgasd meg mit mondanak azok a dohányosok, akik már végigmentek a leszokáshoz vezető úton.

Mire a videó végére érsz, talán te is látni fogod, hogy az, hogy az Allen Carr módszer 90%-os sikeraránnyal működik, az nem azért van, mert időnként a szemináriumon egy-egy megmagyarázhatatlan “csoda” történik… Azért van, mert aki meg tudja lépni az első lépést, aki el meri határozni magát, hogy leteszi végleg a cigit, aki nyitott arra, hogy végre képes legyen másként gondolni a cigire, annak az Allen Carr módszer egy életre szóló kapaszkodót nyújt.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.