A dohányosok nagyobb veszélyben vannak koronavírus fertőzéskor

 • Írta: Szász Gábor
 • 2020. március 17. kedd
 • 2 hozzászólás.

Amikor ezeket a sorokat írom már több, mint 50 000 koronavírus fertőzött van Európában. A legsúlyosabb a helyzet Olaszországban, ahol kis híján 28 000 embert ápolnak, és 2158-an meghaltak. Karanténban az ország, de Spanyolországban, Németországban és Franciaországban is néhány nap leforgása alatt több ezer új beteget regisztráltak. Magyarországon péntek óta bezártak az iskolák, lezárták a határokat. Kik a legveszélyeztetettebbek? Az idősek, a betegek… és igen, sajnos a dohányosok! 

FONTOS! Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a következő cikknek nem célja a riogatás. Ha valamit szeretnék elkerülni, akkor az a hibáztatás, az ujjal mutogatás, a “bezzeg én megmondtam”-ozás. Egy célom van ezzel a cikkel: a figyelemfelhívás és a segítségnyújtás! A koronavírussal kapcsolatban március 17-én ismert tényekre, orvosi ajánlásokra és hivatalos adatokra hivatkozom. Szóval kedves dohányos, aki ezeket a sorokat most olvasod, kérlek vedd elő a racionális éned, és szánj néhány percet erre a cikkre!

Nézzük először a tényeket!

Hol tart a járvány most?

Világszerte a mai napig 182 413 koronavírus beteget regisztráltak. Közülük 79 433-an meggyógyultak, és 7 154-en elhunytak. (Friss, élő, online térkép a fertőzés terjedéséről itt.)  Európában a legsúlyosabb helyzet Olaszországban van, ahol már 2 158  haláleset történt, szigorú karanténban az ország. Magyarországon 5 nap leforgása alatt 13-ról 50-re nőtt a betegek száma, akik közül sajnos egy 75 éves férfi elhunyt.

 

Kikre veszélyes a COVID-19 vírus?

Minden vírusfertőzés esetén vannak ún. rizikócsoportok. Ők azok, akiknél igazolhatóan magasabb kockázatot jelent a vírus által okozott megbetegedés. Az 1918-as spanyolnátha pl. a fiatal felnőttekre jelentett nagy veszélyt, a 2015-ös Zika-vírus a várandós hölgyekre, a koronavírusnál pedig az eddigi megfigyelések azt mutatják, hogy a halálozási arány a 60, de különösen a 70 év feletti korosztály esetén magas (15% feletti). 

Különösen a 60 év feletti férfiak, illetve a krónikus légúti betegséggel élők, és a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők vannak veszélyben.

Tévedés azonban azt mondani, hogy kizárólag az idősebbekre és a betegekre veszélyes a kórokozó. Sajnos emelkedő tendenciát mutat a fertőzés és a halálesetek száma a 40 év feletti egészséges emberek körében is! 

Miért jelent plusz rizikót a dohányzás?

A válasz egyszerű: azért, mert a koronavírus egy légutakat támadó vírusfertőzés, a károsodott tüdőt hamarabb meg tudja támadni.

Fokozott veszélyt jelent tehát minden dohányosra kortól, nemtől és egészségi állapottól függetlenül.

Előttünk járó példa erre Kína, ahol sok férfi dohányzik, és ma már tudjuk, hogy a fertőzések az ő irányukban tolódtak el.

A dohányosok ismerten sok egyéb betegség szempontjából is veszélyeztetett csoportnak számítanak, hiszen a dohányzás a szervezet összes szervét gyengíti. A legnagyobb veszély mégis a légzőszerveket támadó betegségek esetén van. A COPD-os betegekről (krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők) ismeretes, hogy ők sokkal kitettebbek az összes egyéb tüdőbetegségeknek pl. a tüdőgyulladásnak, és a tüdőt támadó egyéb vírusoknak.

Influenzában is sokan meghalnak, azzal mégsem riogatják a dohányosokat

Riogatásról szó nincs, de azt mindenképp érdemes mérlegelned, hogy míg az influenza esetén van védőoltás, addig a koronavírus esetén semmilyen védettségünk nincsen.

Amíg a szezonális influenza halálozási aránya 0,1% alatti, addig a koronavírus halálozási rátája már most 3% felett mozog, és ez a járvány előrehaladtával változhat.

Mindemellett ha Magyarországon is elérjük a napi ezres nagyságrendet az új megbetegedéseket tekintve, akkor az egészségügyi rendszerünk megbénul, ennek következményei pedig drámaiak lehetnek. 

Meddig fog tartani a vírusveszély?

Bizakodásra ad okot Kína, ahol pár hónap alatt sikerült megfékezni a vírust, ott úgy néz ki, hogy már lecsengőben van a fertőzés. Egyes pesszimista becslések szerint Euróbában ugyanez nem fog ilyen gyorsan menni, mert olyan mértékben elszabadult már a vírus, hogy erre kevés esély van. Ami a gazdasági hatások mellett az egészségügyre is Európa-szerte óriási terheket róhat.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?

A jelenlegi ismeretek szerint gyakorlatilag megállíthatatlan a vírus terjedése, de számos óvintézkedéssel jelentősen lelassítható a megbetegedés üteme.

A 3 legfontosabb dolog, amivel magadat megóvhatod:

 • Pár hétig ne menj tömegbe! Csak a legszükségesebb dolgaid elintézésére mozdulj ki, és akkor is tartsd be a 2 méter távolságot a többiektől!

 • Moss kezet! Szakmai ajánlások szerint a legalább 20-30 másodperces alapos, szappanos kézmosás jelentősen segíti a vírus terjedésének lassítását. (Hogy mire figyelj, kiderül a Semmelweis Egyetem oktatóvideójából.)

 • Csökkentsd az alaprizikót! Ha van bármilyen ismert légúti betegséged (akár pl. a dohányzás miatt), legyen jól beállítva, kezelve. Legyen elegendő gyógyszered, tartsd be az ehhez kapcsolódó orvosi előírásokat! És igen, a legjobb az lenne, ha letennéd a cigarettát, és nem mennél olyan helyre, ahol dohányfüst éri a tüdődet! (A leszokással kapcsolatos online segítségért keresd Allen Carr Központunkat!)

Ez most egy nagy lehetőség mindannyiunk számára!

Az Allen Carr Facebook csoportban megosztottam a minap egy gondolatot, így szól:

Azt gondolom, a koronavírus most mindenki számára egy óriási lehetőség. Minden embernél külön-külön, és az emberiség egészét nézve is kíméletlenül rátapint a legfájóbb pontokra. Megmutatja, min kell sürgősen változtatnunk. 

Rajtad múlik, hogy élsz-e ezzel lehetőséggel! Hogy mindaz, ami most történik, azt egy téged segítő felkiáltójelnek vagy egy bosszantó körülménynek tekinted.Tőled függ, hogy mit hozol ki belőle! Kifogásokat keresel, ugyanaz maradsz, és mindent ugyanúgy csinálsz, ahogy eddig? Vagy veszed a jeleket és változtatsz? 

Lehet azt mondani, hogy most nem aktuális a leszokás, most van más, egyéb fontosabb… De te is tudod, hogy ez nem igaz. Mindig lesz valami, ami fontosabb. Mindig lesz egy kibúvó, egy indok, amiért épp nem tudsz foglalkozni a leszokással.

Én mégis azt kérem, ha kicsit is foglalkoztat a leszokás gondolata, ha kicsit is aggódsz az egészséged, a gyerekeid/az unokáid jövője miatt, akkor vedd komolyan ezt a figyelmeztetést! Fordítsd a hasznodra, változtass az életeden, és kérj segítséget a leszokáshoz mielőbb! Hidd el, nem lesz egy perc meghozni a döntést. Készítsd fel magad!

Jó egészséget, vigyázz magadra!

FIGYELEM! Elérhető az Allen Carr módszer online verziója, amit most a koronavírus helyzetre tekintettel hozzáférhetővé teszünk mindenkinek. Így biztonságosan, vírusmentesen, az otthonodban vehetsz részt Te is az Allen Carr leszoktató szemináriumon. További információért érdeklődj a 06 80 624 426-os ingyenesen hívható számon.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Szeretném abbahagyni a dohànyzàst amit már kétszer megtettem hosszú hónapokig egyáltalán nem cigiztemMég undorodtam is ha láttam ,ha valaki szívta a környezezembenAztán bekövetkezett valami stresszhelyzet és rögtön ràgyujtottam.Most megint itt tartok.Ráadásul nem is esik jól.

  Válasz
  Avatar BACSA Maja
  2020-03-17 23:26
  • Kedves Maja! Kérj egy ingyenes telefonos Allen Carr konzultációt, fogunk neked segíteni. Visszahívás kérés itt: https://allencarr.hu/szeminarium/#visszahivas Üdv, Gábor

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2020-03-18 09:12