A 9 legveszélyesebb tévhit a dohányzásról

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. március 20. kedd
 • 6 hozzászólás.

Nem telt még el 50 év, amióta az ember egyáltalán ráébredt arra, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre. Most már persze nem kérdés, hogy a cigifüst káros (ráadásul nemcsak arra nézve, aki szívja, hanem arra is, aki egy légtérben van vele), mégis máig rengeteg tévhit kering a dohányzás valódi természete körül. Miért nagyon veszélyesek ezek a mítoszok? Legfőképp azért, mert nagyon nehéz őket lerombolni, és rengeteg dohányos szinte pajzsként, vagyis ürügyként használja őket a leszokás halogatására. Ugye te nem esel ebbe a hibába?

Íme 9 legtöbbet hallott és legveszélyesebb dohányosi tévhit egy csokorba szedve

Tévhit #1: Elég csak végigmenni a körúton, a nagyvárosi szennyezett levegő legalább annyira káros az egészségemre, mint a cigifüst.

Ezt ugye senki nem gondolja komolyan? Még a legszennyezettebb nagyvárosi levegőben is alacsonyabb a káros anyagok koncentrációja, mint a dohányfüstben. Egy cigarettában körülbelül 1200 vegyület található, ebből 40 komponens ma már bizonyítottan rákkeltő hatású. Arról nem is beszélve, hogy a dohányosok nagy része a városi levegő belégzése MELLETT szívja még a füstöt is.

Tévhit #2: Én a light cigiket szívom, azokban alig van kátrány és nikotin.

Nincs olyan, hogy egészségesebb cigi. Ma már egyrészt tudjuk azt, hogy még egy light-nak feltüntetett cigarettából is könnyedén bejuttathatjuk a szervezetünkbe csaknem ugyanazt a nikotin adagot, mint egy “erősebb cigarettából”. A cigidobozokon feltüntetett nikotin, kátrány és szénmonoxid tartalom ugyanis egy géppel végzett mérés eredménye, ami csupán egy dolgot nem veszi figyelembe: hogy ki, milyen intenzitással és mennyi ideig szívja a cigarettáját. De ami ennél is nagyobb probléma ezzel a tévhittel (és egyúttal a light és az e-cigivel), hogy ezektől a “gyengébb” cigarettáktól ugyanúgy függő maradsz!

Tévhit #3: Leszokni borzasztóan nehéz!

Rászokni könnyű volt? :) Viccet félretéve, ez egyáltalán nem igaz! Nem kell, hogy nehéz legyen. Abban a pillanatban, ahogy a mentális függőségedet, tehát a dohányzással kapcsolatos gondolataidat helyre tudod tenni, megnyerted a háborút. Biztos te is sokat hallod, hogy minden fejben dől el, és így is van. Ha megvan a módszered, ha megérted a függőséged működési mechanizmusát, akkor tudsz sikerrel harcolni ellene. ››Nézd meg az Allen Carr módszert, így működik.

Tévhit #4: 30 év dohányzás után már minek szokjak le?

A leszokás nem korfüggő! Bármilyen idős korban, és bármllyen hosszú aktív dohányosi múlt után teszed le a cigit, annak rövid időn belül kimutatható előnyei lesznek a szervezetedben. Na, meg a pénztárcádban és a környezetedben: 5 év alatt napi 1 000 -1 200 Ft-os cigarettával számolva közel 2 millió forintot spórolsz meg, ha leteszed a cigit.

Tévhit #5: A dohányzás csak egy rossz szokás.

És igen, elérkeztünk a legveszélyesebb tévhithez! Körmöt rágni, meginni naponta 8 kávét, rendszeresen kihagyni a reggelit és rákattanni mindig egy újabb sorozatra – na, ezekre mondhatjuk, hogy rossz szokás. De a dohányzás egy kőkemény függőség. Ráadásul nemcsak fizikai (azaz nikotin függőség), hanem ami ennél is nagyobb rabságot jelent, mentális függőség egyszerre. Aki ezt elfogadja, annak többé nem lesz kérdés, hogy miért nem tud minden ember puszta akaraterővel leszokni, hogy miért esik vissza az önerőből leszokni próbálók 95%-a, és hogy miért tűnik olyan pokoli nehéznek első ránézésre a leszokás minden dohányos számára.

Tévhit #6: Az alkoholfüggőség sokkal károsabb. (És azt mégsem üldözik annyira, mint a dohányosokat.)

Ma már tudjuk, hogy orvosi szempontból a dohányzás ugyanolyan DROGfüggőség, mint a kokain vagy heroin használata! Sőt, a fent említett mentális függőség szempontjából még alattomosabb is ezeknél a kemény drogoknál. Dohányzás miatt Magyarországon minden 26. percben meghal egy ember, és minden 2. dohányos a dohányzással összefüggő betegségben hal meg. Ezek után szerinted érdemes azzal érvelni, hogy bezzeg az alkohol károsabb függőség?

Tévhit #7: Ha leteszem a cigit, el fogok hízni.

Igaz, hogy aki dohányzik, annak idővel egyre romlik a szag és íz-érzékelése is, ezzel párhuzamosan pedig sok esetben az étvágya, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a dohányzás elhagyása után törvényszerű az elhízás. Aki a dohányzás elhagyásakor nem változtat túlságosan az étkezési szokásain, nem menekül egészségtelen ételek nassolásába, az nem is fog hízni. Ezzel szemben a dohányfüst igazoltan rákkeltő hatású. Szóval jó ötlet fogyókúrának használni a cigit? Hát, nem tudom…

Tévhit #8: A dohányzás segít leküzdeni a stresszt.

Érezted már magad beszorítva egy helyzetbe? Nem volt túl jó érzés, igaz? Márpedig a dohányzás pontosan egy ilyen ördögi körben tartja a szervezeted. Hisz mi történik? Ha egy nemdohányzó ideges, és rágyújt egy cigire, attól még egyáltalán nem fog megnyugodni, igaz? Persze, hogy nem, hiszen egy szál cigivel semennyire nem oldja meg az idegessége valódi kiváltó okát.

Akkor hogy lehet az, hogy egy dohányos mégis úgy érzi, megnyugszik a cigitől? Hát úgy, hogy egy dohányosnál alapvetően a szervezete által megszokott nikotinszint csökkenése okoz feszültséget. A szervezet ugyanis idővel hozzászokik a folyamatos nikotinbevitelhez, és amikor ez a megszokott nikotinszint lecsökken, akkor jön a hiányérzet, az elviselhetetlen nyugtalanság és feszültség érzés. Ezt az érzést pedig csak egy újabb cigaretta elszívásával lehet csillapítani. Látod már, hogy zárod magad minden egyes újabb cigivel egy ismétlődő ördögi körbe?

Tévhit #9: Bármikor abba tudnám hagyni, ha akarnám.

Igen talán ez a dohányzásod kezdetén így is van, de aztán szép lassan már nem te uralod a cigarettát, hanem ő ural téged! A dohányzás sajnos pont nem arról szól, hogy független vagy és szabadon döntesz. Épp ellenkezőleg: függsz. Márpedig egy függőségtől megszabadulni az emberek 95%-nak akaraterő mellett külső segítségre, és egy jó módszerre is szüksége van. Ha érdekel, hogyan tud segíteni neked az Allen Carr leszoktató módszer, kattints ide.

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Nagyon szeretnek leszokni a dohanyzasrol.Minden nap mondogatom magamnak ez az utolso , de annal tobbet dohanyzok
  Mit tegyek?

  Válasz
  Avatar Mizser Ibolya
  2019-01-21 20:51
 • Tisztelt gábor én nagyon szeretnék leszokni a dohányzásrol mivel napi 2 ,3 dobozal is el szivok és érzem hogy már nagyon rossz a tüdömnek mert sajnos közel 30 éve szivom és tényleg abba akkarom hagyni

  Válasz
  Avatar Kuzman jozsef
  2018-05-28 12:23
 • Tisztelt Gábor!

  Én igen is szeretnék leszokni a férjem miatt mert ő nem dohányzik és első sorban magam miatt és az egészségemért!

  Válasz
  Avatar Pakuné Icu
  2018-05-8 21:55
 • Tisztelt Gábor én nagyon szeretnék leszokni .De pénzhiányában nem tudom vállalni. Nem sokat szivok napi 8-10 szálat.

  Válasz
  Avatar Bakuczné Székelyhidi Margit
  2018-03-21 13:26
 • Kedves Gábor!

  Mindenben igazad van a dohányzással kapcsolatban, tudom és biztos vagyok abban, hogy eljön azaz idő amikor csatlakozom a nemdohányzók táborához.
  Olyan ember vagyok aki az érzéseire hallgat, jelenleg nem érzem azt hogy csatlakozzak, de azt is érzem hamarosan eljön az idő és ott leszek az előadásodon.
  Már nagyon várom ezt az érzést.
  Addig is sok boldogságot kívánok neked és munkatársaidnak.

  Mária

  Válasz
  Avatar Mária
  2018-03-21 12:57
  • Ne halogasd késöbb még rosszabb lesz ,hidd el én is nagy dohányos voltam de rátaláltam az allencar modszerre és hidd el amikor megérted hogy ez csak egy mentális függőség és leteszed a cigit, kitárul a
   világ Érezni fogod a szabadságot a cigi fogságátol való megszabadulást ,ujra érezni fogod az illatokat ,és nem leszel büszke a lakásod szagára ,határozd tehát el magad legyél büszke nemdohányzó ,a családod és barátaid elismerésére lepd meg őket ,és ha ők is dohányoznak szerintem a te példádat látva ők is elgondolkodnak majd !nagyon drukkolok remélem sikerül elhatározni magad ,ha sikerült ,küldj egy ,köszönömöt . Tibor voltam .

   Válasz
   Avatar Erdei Tibor
   2018-03-30 20:02