5 kritikus hiba, amit kerülj el, ha VÉGLEG le szeretnél szokni…

 • Írta: Szász Gábor
 • 2016. május 30. hétfő
 • 5 hozzászólás.

Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető terapeutája. Leszokási tanácsadóként, az elmúlt években több ezer dohányosnak tudtam segíteni könnyen és szenvedés nélkül letenni a cigit.

Bár én azt állítom, hogy könnyű leszokni a dohányzásról, de még mindig nagyon sokan vannak – talán Te is-, akik hiába próbálkoznak.

Lehet, hogy ismered Mark Twain híres mondását:

“A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem.”

És pont itt a lényeg. Mert nem százszor kell leszokni, hanem csak egyszer, de akkor VÉGLEG.

Mondani könnyű, igaz? Én meg is tettem, pont ezért állítom, hogy szerintem igenis le lehet tenni, akár több tíz éves dohányzás után is a cigit. Persze én is látom, hogy sokan vannak, akik egyszerűen nem tudják végleg letenni a cigit.

Ha Te is így vagy, ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül. A dohányosok 80%-a folyamatosan próbál leszokni, de nagy részüknek mégsem sikerül.

Vajon miért lehet ez?

Szerintem azért, mert nem veszik figyelembe a dohányzás természetét, így a leszokásnál szarvashibákat követnek el.

tennessee-mother-quits-smoking-after-twitter-contract-agreement

Melyek ezek a szarvashibák?

5 olyan igazán kritikus hiba van, amit tapasztalataim szerint a leszokni próbáló dohányosok nagy többsége elkövet. És ezért buknak el…

Segíteni szeretnék, hogy Te ne járj így.

Mielőtt megosztanám Veled azt az 5 kritikus hibát, amiből akár 1 is azt okozhatja, hogy sikertelen lesz a leszokási kísérleted, hadd mondjam el, miért is baj, ha próbálkozol, de nem jársz sikerrel.

Hiszen “elvileg” nem kerül semmibe, sőt szokták is mondani, hogy minél többet próbálkozol akár megoldani egy problémát, vagy megtanulni valamit annál nagyobb az esélyed  a sikerre.

Nos, ez a dohányzásról való leszokásnál pont fordítva van.

Minden újabb kísérlet távolabb visz a végleges leszokástól.

Hogy is történhet ez?

Hát úgy, hogy minden sikertelen kísérlettel megerősíted az agyadban azt a hiedelmet, hogy leszokni nehéz, sőt leszokni lehetetlen. Hiszen több alkalommal is megpróbáltad, és egyszer sem sikerült. És minél többször tesz ilyen eleve kudarcra ítélt kísérletet valaki a dohányzás abbahagyására, egyre inkább megerősödik benne ez a hit és egyre nehezebb szívvel vág neki újra a kísérletnek.

Pedig megfelelő tudással a birtokodban igenis a dohányzásról is könnyen le lehet szokni.

És most el is mondom, hogyan. Készülj, mert hasznos lesz!

Tehát jöjjön az 5 hiba, amit Te ne kövess el, ha végleg le szeretnél szokni a cigiről!

Az első: Ne hirtelen felindulásból indulj neki a leszokásnak. Nem ez a jó út. Az elhatározás, hogy le akarod tenni a cigit születhet egyik pillanatról másikra, de magára a leszokásra készülj fel rendesen. Nézz utána a módszereknek, olvass utána a sikerarányoknak. Hozd meg az elhatározást és készülj fel. Csak így lehetsz sikeres!

A második tanácsom: Ne másokra hallgass!

Mindenki, aki valaha dohányzott, vagy akár nem is dohányzott szakértőnek érzi magát a leszokás témában. Sokszor hallom, hogy csak le kell tenni a cigit és kész, nekem is így sikerült. Igen, vannak akiknek valóban csak ennyi, kb. 100 emberből 3 ember, aki le tudja tenni minden segítség nélkül önerőből a cigit. És ők sem könnyedén, hanem szenvedve, kínlódva.

De gondolom te nem így szeretnél leszokni. Tehát, amit tenned kell, az kizárni az “okosokat” az egyenletből és te magadnak megtalálni azt a módszert, amiben hiszel, ami Neked segíteni fog. A módszereket összefoglaltam egy ingyenes tanulmányban, amit itt tudsz igényelni.>>

És akkor jöjjön a harmadik hiba. Ide kapcsolódik egy rövid történet. Nemrég megkérdezte tőlem valaki, hogy: “Gábor, mit javasolsz, hogyan kezdjek hozzá, ha én akaraterővel szeretném letenni a cigit?” Erre barátom, csak egy válaszom van, mégpedig az, amit több ezer, sőt több százezer dohányos példáját látva és megvizsgálva mondhatok, hogy NE TEDD! Legalábbis akkor ne, ha azt szeretnéd, hogy végleg sikerüljön is.

quit-smoking-when-pregnant

Ahogy már említettem, és akkor el is érkeztünk a következő hibához, ne próbálkozz egyedül, önerőből leszokni. Az akaraterővel leszokó dohányosok 97%-ban kudarcra vannak ítélve. Hogy miért?

Mert a dohányzás egy függőség, nem szokás. Mert a gyökere a tudat alatt rögzül, amit akarattal nem lehet legyőzni. Erről bővebben olvashatsz a tanulmányaimban, amit itt tudsz elkérni>>

Elérkeztünk a negyedik kritikus hibához. Az adagcsökkentéssel való próbálkozáshoz.

Elsőre lehet, hogy úgy tűnik, hogy jó ötlet, ha fokozatosan csökkented a cigi adagodat, de valójában ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz. Hiszen mi is történik, ha megtartóztatod magad és mondjuk csak 3 óránként gyújtasz rá az eddigi 1 óra helyett?

Kb. 1 óra után már csak majd azt a 3 órás cigit fogod várni, már csak arra tudsz majd gondolni. Szinte egész nap a cigi körül forognak majd a gondolataid. És amikor végre rágyújtasz, akkor olyan csodásnak fogod érezni, hogy attól a cigitől való függésed csak erősödik. Sokkal jobban fogsz vágyni rá, mint valaha. Csak azt mondhatom, hogy ez egy nagyon rossz módszer a leszokásra, szinte borítékolható a kudarc.

És az ötödik hiba, amit most utolsóként említek, de ugyanolyan fontos, mint az első négy, hogy NE várj a jeles időpontra a leszokáshoz. Lehet, hogy Te is már eldöntötted, hogy leszoksz, csak még vársz a “jó alkalomra”? Kérlek, NE TEDD!

Az a tapasztalat, hogy valamiért ezek az alkalmak soha nem jönnek el. Azon dohányosok, akik ilyen jeles napokra, dátumokra várnak, ehhez kötik a leszokásuk dátumát, végül mégsem teszik le a cigit. A halogató elme mindenre képes, hogy a végtelenségig tolja ezt az időpontot. Emlékszel még, milyen újévi fogadalmakat tettél? A leszokás is közte volt, nem igaz?

És minden plusz év, de akár hónap is amit dohányzással töltesz nagyon sokat számít. Mind az egészséged, mind a pénztárcád miatt.

cigi-naptar

Milyen napon érdemes tehát elkezdeni a leszokást?

Tulajdonképpen bármilyen nap jó, csak az a fontos, hogy NE  kötődjön máshoz csak a leszokásodhoz és, hogy azt a határnapot Te tűzd ki és tartsd is magad hozzá. Így semmilyen külső kényszertől nem fogsz függeni!

Én azt javaslom, hogy ne húzd sokáig , találd meg még a következő 1-2 hónapon belül azt a napot, ami szimpatikus.

Akkor nézzük meg most együtt újra, hogy mit is kell tenned, ha könnyen és szenvedés nélkül szeretnéd letenni a cigit.

 • Készülj fel, tervezd meg a leszokásod
 • Nézd meg a leszoktató módszereket, tájékozódj!
 • Ne próbálkozz egyedül, akaraterővel, se adagcsökkentéssel, inkább válassz egy neked megfelelő módszert.

És végül

 • Válaszd ki a napodat, egy átlagos, semmilyen más szempontból nem különleges napot, a Te leszokásod napját!

Ha szeretnél többet tudni arról, hogy hogyan lehet tényleg könnyen és szenvedés nélkül letenni a cigit, hogy milyen módszerek léteznek és azok mennyire sikeresek, akkor kérd az ingyenes tanulmányomat >>

Most elbúcsúzom, minden jót, sikeres felkészülést kívánok.

ac-leszokasra-felkeszito-tanulmanyok3

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Kedves István, Az Allen Carr módszer egyik alapmondata, hogy NINCS egy szál cigi. Ez nagyon fontos. Pont az a csapda, hogy mivel könnyű volt leszokni van, aki úgy gondolja "mi baj lehet abból, ha rágyújtok". A baj megtörténik és újra indul a függés. Hívjon minket, szívesen segítünk rendbetenni a dolgokat. 06-80-624-426 Üdvözlettel: Krisztina, Allen Carr

  Válasz
  mayerkriszta
  2016-07-20 22:10
 • Ha bekajázok, még lesem nyeltem a kaját már a cigi a számban van !

  Válasz
  Virág Imre
  2016-05-31 12:58
  • Kedves Virág Imre!

   A legtöbb dohányosnál ugyanazok a "kötelező cigik" vannak jelen: kávé + cigi, étkezés utáni cigi, lefekvés előtti cigi stb. Az elmúlt dohányos évek berögződései miatt úgy gondolják, szükségük van rá, hogy ezekben a helyzetekben mindig rágyújtsanak. De ezek téves berögződések, melyek megszüntetésében az Allen Carr módszer nyújt segítséget. Ha szeretne kiszabadulni a dohányzás rabságából és végleg leszokni a cigarettáról, keressen minket bizalommal ingyenesen hívható zöld számunkon (06-80-624-426).

   Üdvözlettel:

   Évi - Allen Carr Központ

   Válasz
   Évi
   2016-05-31 13:17
 • Szia Gábor ! A feleségem lenne a következő... dőe Ő EGYÁLTALÁN NEM AKAR LESZOKNI, azt mondja, "majd egyszer"... Hogyan lehetne rávenni arra, HOGY LEGALÁBB tájékozodjon ? Üdvözlettel : Ihm István (1958. március 20.) (1984. július 4.)

  Válasz
  Ihm István
  2016-05-31 12:50
  • Kedves István!

   Kérem, hívjon minket ingyenesen hívható zöld számunkon (06-80-624-426), hogy segíteni tudjunk Önnek abban, hogy a kedves felesége mihamarabb le tudjon szokni a dohányzásról.

   Szeretettel várjuk hívását!

   Üdvözlettel:

   Évi - Allen Carr Központ

   Válasz
   Évi
   2016-05-31 12:56