5 fontos szabály a leszokáshoz

 • Írta: Szász Gábor
 • 2020. február 10. hétfő
 • 2 hozzászólás.

Miért van az, hogy le AKARSZ szokni, évek óta mégsem teszed meg? Illetve NEM AKARSZ dohányozni, mégis újra és újra rágyújtasz? Akarod, de nem teszed meg, illetve nem akarod, mégis csinálod. A választ nem a nikotinban, vagy az akaraterődben, hanem a tudatalattidban, azaz a mentális függőséged természetében kell keresned. Olvasd el az erről szóló cikket itt, és ha nem akarsz tovább puszta szemlélője lenni a függőségednek, akkor kezdd a leszokást azzal, hogy ezt az 5 fontos szabályt betartod.

1) Nem elég akarnod a leszokást!

Akarás és az akaraterőd gyűjtögetése helyett hozz egy határozott döntést, hogy leszoksz. Amíg ez nem történik meg, amíg nem mondod ki magadnak, és nem tűzöl ki egy konkrét határidőt a leszokásra, addig csak halogatni fogsz. Este lefekvéskor még nagyon erős benned a vágy a leszokásra, reggel a kávé mellett meg már mindez elpárolog. Ugye ismerős?

1. számú szabály: egy függőségben a szándék kevés.

2) Arra koncentrálj, ami mostantól történik!

Ne azt számolgasd, hogy hány éve dohányzol, napi hány dobozzal szívsz, és hány leszokási kísérleted fulladt már kudarcba. Tegnap még dohányoztál, holnap már nem fogsz. Ennek nem pont ugyanannyi realitása van, mint annak, hogy soha nem fogsz tudni leszokni? Annak, ami volt, semmi jelentősége nincs a holnapi lehetőségeidre és jóllétedre nézve. A függőség egyik legalattomosabb tulajdonsága az, hogy bezár egy folyamatos rágódásba, ahonnan csak visszafelé tudsz nézni. Eddig úgy volt, hogy… Eddig cigivel indult a napom. Eddig minden szünetben rágyújtottam. Eddig ha ideges voltam, ott volt a kis pajtásom. Eddig akárhányszor próbáltam leszokni, egy hét után mindig elbuktam….

2. számú szabály: Ne engedd, hogy a cigi bezárjon egy “eddig úgy volt” életbe.

3) Legyél magadnak fontos!

Sok olyan dohányost látok, aki többet törődik a háziállatával, mint saját magával. Egyet köhint a kutyus, már viszi is az állatorvoshoz, a legdrágább gyógyszereket, csilli-villi kutyakonzervet vesz neki, kutyakozmetikushoz viszi… Ez mind rendben is van, de magaddal mikor törődsz? Te mikor fogsz végre számítani? Ha te nem vagy jól, ha nem esik jól a cigi, ha cseppet sem hat rád jól a dohányzás, ha tudod, hogy megbetegít, akkor magaddal miért nem törődsz? A leszokáshoz el kell hinned végre, hogy megérdemled az egészséget, a szabadságot és boldogságot. Ez neked éppúgy jár, mint a többi embernek körülötted vagy a kis házi kedvencednek!

3. számú szabály: Ha le akarsz szokni, vedd magad az első helyre!

4) Fogadd el a félelmeidet!

A dohányzás több, mint egy rossz szokás. Egy alattomos függőség. Ahhoz, hogy meg tudj vele birkózni, mindenek előtt meg kell értened a tudatalatti működésedet. Mik azok a félelmek, hiedelmek, melyek azok a cigihez kötődő szokások, gondolatok, amik irányítanak téged? Ne aggódj, ilyen minden dohányos fejében él. Nem csak te félsz, nem csak te érzed úgy, hogy butaságokon kattogsz.

Azt gondolod pl. hogy cigi nélkül nem lesz olyan jó az életed? Vagy nem fogsz tudni megnyugodni egy stresszesebb helyzetben? Esetleg rettegsz attól, hogy ha leszoksz, elhízol és lelassul az anyagcseréd? Figyeld meg, és készíts listát ezekről az automatikus mondatokról, mert nem a nikotin, hanem ezek azok a beidegződések, amik szabotálják a leszokásod! (!!! Ez az (többek között), amit az egynapos szemináriumon egyesével végigveszünk a dohányosokkal, és lerombolunk.)

4. számú szabály: Ki kell derítened, mi a gyenge pontod a dohányzásban!

5) Kezdd ma!

Végül az utolsó pont, amit valószínűleg te is legkevésbé szeretnél hallani: Csináld!
Ha le akarsz szokni, ha változást akarsz, akkor ki kell törölnöd a szótáradból azt a szót, hogy HOLNAP.

5. számú szabály: A leszokásban nincs holnap. Kezdd el ma!

Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal dobd el a cigit, és ha nem sikerül, gyenge vagy és elbuktál. Tévedés. Ez azt jelenti, hogy ha le akarsz szokni, ne áltasd magaddal azzal, hogy majd a szülinapodon, majd nyáron, majd jövőre foglalkozol a témával. Foglalkozz vele mostantól minden egyes nap!

Keresd a segítséget, keress társakat a leszokáshoz! Keresd meg a számodra legjobb módszert! És ne hagyd magad lebeszélni a célodról! Ha szeretnéd tudni, hogy nálad pl. működne-e az Allen Carr módszer, kérj ingyenes Start konzultációt. Keresd és fogadd el a segítséget! Várlak többek között a következő ingyenes, leszokást segítő internetes előadásomon is! Tedd bele az energiát és egy kis időt a felkészülésbe, mert soha nem tudhatod mi lesz az a mondat, mi lesz az az esemény, ki lesz az a személy, ami/aki átbillent a végleges leszokáshoz!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • El olvastam a könyvet nekem nagyon sokat segítet. 30 napja nem dohányzók ès nem is fogok es a legfontosabb h nagyon élvezem a tiszta életet

  Válasz
  Avatar Tarnóczi Dàniel
  2020-02-11 20:13
  • Kedves Dániel! Nagyon örülök neki! Köszi, hogy megírtad, csak így tovább! ;) Üdv., G

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2020-02-19 09:09