36 éves a világhírű Allen Carr módszer

 • Írta: Szász Gábor
 • 2019. július 8. hétfő
 • 3 hozzászólás.

36 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1983. július 15-én nyomta el Allen Carr az utolsó szál cigarettáját. Így indult útjára az Allen Carr módszer, ami sokak szerint a világ legeredményesebb dohányzásról leszoktató terápiája. Ismerd meg Allen Carr történetét, és pillants bele a Könnyű Leszokás módszer titkába!

Allen Carr fénykép

Allen Carr 2004-ben

Allen Carr egy angol könyvelő volt, aki hosszú éveken keresztül napi 5 doboz, azaz közel 100 szál cigarettát szívott.

Mit szépítsünk, egy igazi láncdohányos volt, aki egyik cigiről gyújtott a másikra. Természetesen nem jókedvében dohányzott ennyit, hanem mert erős késztetést érzett, hogy rágyújtson a következő szálra.

Mindent megtett volna azért, hogy le tudjon szokni a dohányzásról, de hiába próbált ki minden létező leszoktató terápiát – az adag csökkentésétől kezdve a nikotintapaszokon át az akkupunktúráig – egyszerűen nem tudott leszokni. Néhány napi szenvedés és idegbajos állapot után az összes leszokási kísérlete kudarcba fulladt.

Ez a vívódás hosszú évekig tartott, mígnem két egymástól teljesen független információ szöget ütött a fejében.

Két fontos tény, ami szöget ütött Allen Carr fejében:

 1. Az egyik az volt, amikor egy hipnoterapeuta azt mondta, hogy a hipnózis segíthet megszabadulni a nikotinfüggőségtől. És most itt nem is a hipnózison van a hangsúly, hanem a nikotinfüggőségen. Korábban ugyanis sohasem úgy tekintett a dohányzásra, mint nikotinfüggőségre.
 2. A másik fontos információról akkor szerzett tudomást, amikor az egyik fia egy orvosi könyvet ajánlott a figyelmébe. Ebben a tudományos könyvben arról olvasott, hogy amint egy cigaretta elszívása után a nikotin kiürül a szervezetből, egy enyhe üres érzést, egyfajta hiányérzetet kelt. A könyvben azt is írták, hogy a nikotin három hét alatt teljesen kiürül a szervezetből, és megszűnik a nikotinfüggőség.

És ahogy ezeken az adatokon, információkon gondolkozott, Allen Carr fejében összeállt a kép a dohányzás pszichológiájáról.

Megértette, hogy a dohányzás tulajdonképpen egyfajta nikotinfüggőség, ami egy bonyolult kémiai hatásmechanizmuson alapul. De azt is megértette, hogy ha a nikotin három hét alatt kiürül a szervezetből, akkor valami más is van, ami a dohányosokat a rabságban tartja.

Hiszen rengeteg olyan dohányost ismert, aki leszokott ugyan néhány hónapra, de mindvégig sóvárgott a cigaretta után, és aztán egy stresszhelyzetben rágyújtott.

Allen Carr végül megértette, hogy a dohányosok fejében létezik egy mentális függőség is, és ez ráadásul sokkal erősebb, mint a kémiai függőség (azaz a nikotinfüggőség).

A mentális függőség azt jelenti, hogy egy dohányos úgy tekint a cigarettára, mint egy lelki társra, ami

 • csökkenti a stresszt,
 • segít ellazulni és koncentrálni (ami már önmagában is ellentmondás)
 • ami hozzátartozik a reggeli ébredéshez / a kávéhoz / egy pohár italhoz és a baráti összejövetelekhez.

Miért tartják sokan nehéznek a leszokást?

Allen Carr rájött, hogy a legtöbb dohányos a leszokás során nem a nikotinfüggőség és az elvonási tünetek miatt szenved, hanem azért, mert a fejében egy kötélhúzás megy végbe:

A tudatos elméje tudja, hogy le kellene szokni, és nem szabad rágyújtani a cigarettára, de a tudatalatti elméje követeli a következő szál cigarettát. 

Ez az idegőrlő konfliktus pedig rendszerint odáig vezet, hogy az akaraterővel leszokni próbáló dohányosok néhány nap idegbajos állapot után feladják a küzdelmet, és újra rágyújtanak.

Ez az igazi csapda!

Amint Allen Carr megértette a dohányzás nevű csapda pontos működését, már a kiutat is tudta a dohányzás börtönéből.

Tudta, hogy a szabaduláshoz az a kulcs, hogy meg kell szüntetni a mentális függőséget, a cigarettáshoz való tudatalatti kötődést, és ezután már könnyen, szenvedés nélkül is le lehet szokni.

Hiszen a nikotinfüggőség, pontosabban a fizikai elvonási tünetek egyrészt csak egy alig észrevehető bizonytalan érzést keltenek, másrészt néhány nap után a nikotin kiürülésével teljesen megszűnnek.

A végső sikerhez az is kellett, hogy Allen Carr elment egy hipnoterápiára is, ahol a hipnózis és egy képzett hipnoterapeuta segítségével a tudatalatti elméjét is sikerült átprogramozni. (A hipnoterápia az Allen Carr szemináriumokon is fontos szerepet tölt be.)

Így történt, hogy 1983. július 15-én Allen Carr elnyomta az utolsó cigarettáját, és soha többé nem gyújtott rá. És szemben a korábbi kísérletekkel, ezúttal könnyen, szenvedés nélkül és a cigi utáni sóvárgás nélkül tudott leszokni a dohányzásról.

A többi pedig már történelem…

Allen Carr annyira biztos volt abban, hogy megtalálta a dohányzás ellenszerét, hogy már a leszokását követő napokban kijelentette:

“Ki fogom gyógyítani a világot a dohányzásból”

És ha ez nem is sikerült neki maradéktalanul, az elmúlt 36 évben az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Programnak köszönhetően több millió dohányos tudta letenni a cigarettát, könnyen és szenvedés nélkül.

Kezdetben csak a dohányos barátok és ismerősök fordultak hozzá segítségért, aztán ahogy a sikeres leszokást követően ők is tovább ajánlották a módszert, széles körben elterjedt a híre.

Allen Carr otthagyta a könyvelő állását, és a nappalijában kezdett szemináriumokat tartani, majd amikor ezt is kinőtték, egy külön épületet bérelt, ahol már a módszerével sikeresen leszokó, képzett Allen Carr terapeuták is elkezdtek szemináriumokat tartani.

Végül a módszere az egész világon elterjedt, és ez egyetlen dolognak volt köszönhető: az Allen Carr módszer valóban működik, és a sikeresen leszokó dohányosok bátran ajánlották a még dohányzó ismerőseik figyelmébe.

Az évek során számtalan ismert ember Allen Carr segítségével tette le a cigarettát, például Sir Anthony Hopkins, Lisa Minelli, Angelica Huston vagy Ashton Kutcher.

Allen Carr ugyan már nem lehet köztünk, de a módszere tovább él és tovább szolgálja a leszokni vágyó dohányosokat: világszerte több mint 60 országban 160 Allen Carr Központ működik, ahol szó szerint azt a módszert követik a dohányzás leszoktatásban, amit Allen Carr kidolgozott.

Az Allen Carr terapeuták nemzetközi találkozója (elöl középen fehér ruhában Joyce Carr, Allen Carr felesége)

Én magam 2005-ben vettem részt egy londoni Allen Carr szemináriumon, ahol nekem is sikerült könnyedén leszoknom a dohányzásról.

A könnyű leszokás akkora hatással volt rám, hogy szerettem volna én magam is csatlakozni ehhez a nemes küldetéshez. Végül hosszú előkészületek és betanulás utána londoni Allen Carr Központtal való szoros együttműködésben 2010-ben megnyitottuk a magyarországi Allen Carr Központot, és elhoztuk a módszert Magyarországra.

Büszke vagyok rá, hogy a szemináriumainkon az elmúlt években több, mint 8.000 dohányosnak segítettünk leszokni a cigarettáról.

Hogyan változtatja meg a módszer a hozzánk forduló dohányosok életét?

Ezek a mondatok magukért beszélnek.

Indításhoz kérlek, kattints a képre!

Én magam örökké hálás leszek Allen Carr-nak, hogy megalkotta ezt a csodálatos módszert, és hogy nekem is segített megszabadulni a dohányzástól, amire magamtól képtelen lettem volna.

És mivel mindez pontosan 36 évvel ezelőtt ezen a napon indult, számomra július 15-e egyfajta születésnap. Az újjászületés napja.

Köszönöm, Allen Carr!

u.i. Kedves Olvasó! Ha te dohányzol, és szeretnél leszokni a cigarettáról, biztos vagyok benne, hogy az Allen Carr módszer neked is segíteni fog – ebben annyira biztos vagyok, hogy a módszer sikerére pénz-visszafizetési garanciát is vállalok.

Mit kell tenned, ha érdekel a módszer és szeretnél könnyen leszokni? 
Az Allen Carr Program első lépése egy ingyenes leszokásra felkészítő konzultáció, ahol felkészült dohányzás leszokás szaktanácsadó kollégáim segítenek neked elindulni az úton. Kattints ide, és jelentkezz most az ingyenes konzultációra››

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Valamikor, napi 50 szál cigarettát szívtam el naponta. Aztán egy reggel, amikor nem azzal keltem, hogy jó reggelt, hanem erős krákogással, köhögéssel, belegondoltam a lehetőségekbe. Arra jutottam, hogy ha meg akarok halni elmegyek a vonat alá, mert az gyorsan elintéz, nem pedig apránként kínozom magam agyon. Így aztán 1979.11.19.-én eldobtam az utolsó elszívott cigimet, és azóta nem gyújtottam rá. Sokan mondták irigykedve, hogy milyen jó nekem, bár Ők is le tudnának szokni de nem megy. Erre mindig az volt a válaszom, hogy aki le akar szokni az le is tud. Aki nem, az nem is akar. Nem használtam semmilyen segédeszközt, drága pszichés gyakorlatot, csak komolyan gondoltam. Ennyi az egész.

  Válasz
  Avatar Pálffy András
  2019-08-26 20:53
  • Kedves András! Tiszta szívből gratulálok neked! A legjobb az lenne, ha ez mindenkinek így menne! Hidd el, én örülnék neki a legjobban! Akinek viszont nincs ennyi ereje, máshogy hat rá a függőség, akit a tudatalattija állandóan visszarántja a dohányzásba, annak valamilyen segítségre szüksége van. Ebből egy 90%-os biztonsággal működő módszer az Allen Carr, és amíg ez így lesz, addig én kiállok, és büszkén hirdetem ezt. Jó egészséget neked! Üdv, Gábor

   Válasz
   Avatar Szász Gábor
   2019-11-27 11:41
 • Egyedül programoztam át magam.Művésznek mondanak, de jó, legyen az vagyok. Agyagozok. 20 éven át, sokat dohányoztam. Akartam letenni, s 2- 3 hét, egy hónap múlva megint szívtam. Megvettem a könyvet, ennek kb majdnem 20éve már. Gyorsan elolvastam, és dohányoztam tovább. Évekig. Többször is nekifutottam, újra olvastam, és fuccs! Dohányoztam tovább. Végül, míg boldogan szívogattam a kis dohányomat, mondott nekem valaki,egy mondatot! " Majd abbahagyod, ha már nem lesz rá szükséged! " S dohányoztam tovább. Már nem volt lelki ismeret furdalásom sem. Aztán egy nap, belemeditáltam minden szeretetemet, a cigaretta iránt érzett összes érzelmem egy szép síma kavicsba a folyóparton. Megszeretgettem, s bedobtam a vízbe, hogy ne találjon újgazdára az ami benne van. Kicsit ültem, néztem a vizet és elindultam. A legnehezebb rész az a z agyagozással történt. Mert a testi funkciók két hónap alatt helyre álltak. Meg is híztam, nem érdekelt. Ami fájt, a félelem, hogy többé nem bírok alkotni, agyagozni, és fél évig nem is mentem tájára sem a műhelyemnek. Kibírhatatlanul viselkedtem. De nem kapcsoltam össze a dolgokat. Egynek örültem. Kibírom, s nem dohányzok.Június elejétől, másik év februárjáig tartott az a szakasz. Aztán, álmodtam egyet. Álmomban, megkínált valaki cigarettával, s azt mondtam könnyedén, köszönöm, én nem dohányzok. Másnap, mikor felébredtem, s eszembe jutott amit álmodtam, mosolyogtam, s elkezdtem agyagozni. Ennek immár hogy nem dohányzok, sőt az sem zavar első perctől kezdve, ha valaki azt teszi mellettem, ennek már 15 éve! Nem fogytam le minden kilót, de a fickónak( Allen Carr) igaza volt. A kis rabtartómtól elbúcsúztam.

  Válasz
  Avatar Szalma Valéria
  2019-08-5 12:21