“Fontosak a gyerekeim, szeretném látni az unokáimat, ahogy felnőnek…”

 • Írta: Szász Gábor
 • 2018. december 10. hétfő
 • 3 hozzászólás.

Mi az a pótolhatatlan dolog, amit egy dohányosnak a cigaretta ad? Miért olyan pokoli nehéz megszabadulni tőle? Min kell változtatni az embernek ahhoz, hogy el tudja engedni a függőségét? És ki az, akinek mindez már idén újévkor jó eséllyel sikerülni fog? A legtöbb dohányosnak nincsenek erre igazi válaszai. Józsefnek viszont vannak. És talán pont emiatt sikerült neki 44 év dohányzás után, egyetlen nap alatt végleg búcsút intenie a dohányzásnak.

44 év rengeteg. Nem lehet nem megkérdezni, hogyan kezdődött, és hogy lett ebből 44 év rabság?

Nagyon régen kezdtem, még 1974-ben. 14 éves voltam akkor. Az iskolába gyalog jártam, felsős osztálytársakkal voltunk egy társaságban. És ahogy az lenni szokott, a nagyok már dohányoztak, és persze engem is megkínáltak ezzel a bűzrúddal. Rágyújtottam, és akkor úgy éreztem, nagyon kellemes bódult állapotba kerültem. Innentől kezdve mindig ezt kerestem, ezt a mámort, amikor újra és újra rágyújtottam, de igazából ez nem jött vissza csak akkor és ott, az első alkalommal. A dohányzás viszont megmaradt az életemben, kisebb-nagyobb megszakításokkal 44 évig.

Mit adott Önnek a dohányzás?

Felnőttnek éreztem magam. A felnőtt társadalom részévé váltam a dohányzással. Nincs túl magas termetem, (mosolyog) és mindig volt emiatt egy kis kisebbségi érzés bennem. Próbáltam nagyobbnak látszódni. Az, hogy a többiek elfogadjanak és befogadjanak, nekem meggyőződésem volt, hogy ahhoz kell a dohányzás. Azt hiszem ez volt a döntő ok, ami miatt a dohányzás mellett döntöttem.

Próbált leszokni önerőből?

Többször is. Én azt gondolom, nincs olyan dohányos, aki ne próbálna meg leszokni. Egy idő után eljut az ember odáig, amikor már egyszerűen teher számára a dohányzás, csak nem tudja, hogy hogyan és miként szabaduljon meg tőle. Először megpróbálja önerőből – van nekem olyan erős akaratom, ugye? Ez körülbelül tart egy napig. (nevet) Aztán megpróbál utánanézni, hogy milyen eszközök, lehetőségek vannak. Én is elkezdtem kutakodni, több lehetőséget is kipróbáltam. Olvastam önfejlesztő, agykontrollos könyveket, mind azt tanította, hogy akarattal mindent meg lehet csinálni. Volt is 2 év, amikor nem dohányoztam. Akkor saját erőből sikerült letennem a cigit. Pótcselekvésként napraforgómagot, cukorkát és ilyeneket fogyasztottam, ezzel a dohányzáshoz kötődő reflexeket sikerült egy időre kiváltanom. De ez sem tartott örökké, mert egy olyan közegbe kerültem ismét, ahol szintén bevett szokás volt a dohányzás. Úgy gondoltam, a társaság része itt is csak úgy lehetek, ha dohányzom. Így aztán visszaszoktam.

Mi volt az a pont, amikor azt érezte, elég volt, ezt így nem lehet tovább csinálni?

Több mint egy doboz cigarettát szívtam naponta, és már kapart a torkom reggelenként. Igaz el kellett telnie 30 évnek, de akkor elkezdtem azt érezni, hogy ez már nem jó. Emellett az igazi nagy motiváció számomra a család volt.  Nekem fontosak a gyerekeim, szeretném látni az unokáimat, ahogy felnőnek. Igazából ez volt a fő oka, hogy a leszokás mellett döntöttem.De említhetném a szüleimet is, ők is jó példával jártak előttem, hiszen 50 évesen ők is letették a cigarettát. Ha ők megtudták csinálni, akik szintén évtizedeken keresztül dohányoztak, akkor én miért ne?

Hogyan talált rá az Allen Carr módszerre?

A feleségem elég sűrűn küldözgetett olyan anyagokat, ami arra ösztönzött, hogy szokjam le a dohányzásról. Az egyik ilyen link volt az Allen Carr. Elolvastam az előzetes anyagot és érdekesnek találtam. Mert pontosan azokkal a dolgokkal szembesültem, amiken én is átestem, amit én is tapasztaltam a leszokási kísérletek során. Egyszerűen kíváncsi lettem, hogy ez a módszer tényleg működik-e.

Hitt a módszerben első perctől kezdve?

Nem mondhatnám. Addigra én már eléggé szkeptikus voltam ezekkel a leszoktató módszerekkel kapcsolatban. Kipróbáltam például a biorezonanciát is, azzal 3 napig bírtam…  

Volt egy dolog, ami nagyon tetszett az Allen Carr bemutatkozóban: hogy itt mindenféle akarat és fájdalom nélkül történik a leszokás, ráadásul volt egy pénz-visszatérítési garancia is. Szóval azt gondoltam, mivel én tényleg akarom a leszokást, nekem ez megéri. Összesen 3 havi cigaretta mennyiségem ára a részvételi díj, ezt az áldozatot nekem megéri bevállalni.

Ha pedig nem sikerül, akkor végülis mi történik? Visszakapom majd a pénzem. Tulajdonképpen ez vitt odáig – a családi motiváción kívül -, hogy azt mondtam: No hát akkor, próbáljuk ki!

Mióta nem dohányzik most?

Szeptember 8-tól nem dohányzom. Ez talán nem egy hosszú idő, de ami nagyon fontos: mindez gond nélkül telt el. Nem azt mondom, hogy nem gondoltam a cigarettára, de soha egyszer nem volt olyan, hogy azt éreztem volna, rá kell gyújtanom. Ilyen korábban soha nem volt még.

Mit gondol, miben más ez a leszokás most, mint az eddigiek?

Igazából ami engem megfogott, az az volt, amikor megértettem, hogy a dohányzás nem egy rossz szokás, hanem egy szenvedély. Egy függőség, amit ugyanúgy kell kezelni, mint az alkoholfüggőséget, vagy a kábítószer függőséget. Ekkor erősödött meg bennem, hogy én ettől mindenképpen meg akarok szabadulni. És azóta is örömmel mondom azt, hogy tiszta vagyok, majdnem 3 hónapja.

Volt Önben félelem a leszoktató program előtt?

Félelem nem volt bennem, hiszen megvolt bennem az akarat a leszokásra. Inkább attól féltem, hogy a kávézással vagy a munkahelyi beszélgetésekkel mi lesz. Én ezeket féltettem inkább. De egy nagyon erős várakozás volt bennem, hogy végre végleg abba tudjam hagyni a cigarettázást.

A leszoktató program olyan volt, ahogy elképzelte?

Egyrészt meglepett a résztvevők sokszínűsége. Volt idősebb hölgy, fiatal, tinédzser. Egy dologban viszont azonosak voltunk: mindannyian meg akartunk szabadulni a dohányzástól, és ez összekötött bennünket. Egy nagyon jó hangulatú csoport jött össze, könnyen szót értettünk, értettük egymást, hisz ugyanazokkal a problémákkal küzdöttünk. Amit a szemináriumon elmondtak a dohányzásról, az láthatóan mindenkit megérintett, és bár meg volt engedve a dohányzás végig, azért délutánra már érzékelhetően egyre kevesebben gyújtottak rá a szünetekben.

Miért működik Ön szerint az Allen Carr módszer?

Én nagyon jónak tartom az Allen Carr módszert, két dolog miatt: Az egyik, hogy közvetlenül szól az emberekhez. Nem próbál kedveskedni a résztvevőknek. Szembesít, hogy mivel kell megküzdenie minden dohányosnak, és mi lesz akkor, ha nem változik meg a dohányzással kapcsolatos elképzelése. Illetve nagyon jónak tartom a szeminárium végén elhangzó hipnoterápiás részt is. Akár hisz benne az ember, akár nem, az biztos, hogy hatásos. Vasárnap reggel azért nem fog eszébe jutni a reggeli kávé mellé rágyújtani, mert előtte való nap ez mind-mind megtörténik.

A másik dolog, amit nagyon jónak tartok az Allen Carr módszerben, az az utókövetés. Ez rengeteget segít abban, hogy az emberek ezen a nemdohányzó úton meg tudjanak maradni.

Mit szólt a család és a kollégák a leszokásához?

A kollégák leginkább azt mondták, hogy mindez nagyon dicséretes, csak épp nem a legjobb az időzítés (mosolyog) Pont egy stresszes időszak közepén jártunk, azt gondolták, úgyse fogom bírni. De nincs igazuk, és nem is lesz.

A családom pedig nagyon sokat segített, folyamatosan felköszöntöttek az egyhetes, egyhónapos fordulónál.  Gratulálnak, és lépten-nyomon elmondják, hogy mennyire örülnek, hogy leszoktam. Folyamatos megerősítést kapok tőlük, büszkék rám, és ez nagyon sok erőt ad.

Milyen változások történtek azóta, amióta nem dohányzik?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden megváltozott. Ez nem igaz, de több pozitívumot is tudok mondani.

Egyrészt, lassan eltelik 3 hónap, és tulajdonképpen vissza is jött a leszoktató program ára. Mostantól kezdve gyakorlatilag anyagilag is kész nyereség lesz a leszokás. A másik dolog, hogy két hónapja én valóban nemdohányzó vagyok, és egyszerűen az életminőségem jobb lett.

Nem az az első reggelente, hogy hol van a cigarettám. A munka közben nem azon forog az agyam, hogy mikor végzek már egy feladattal, hogy minél előbb le tudjak menni dohányozni. Az ízeket jobban érzem, a szagokat jobban érzem, és azt is el tudom mondani, hogy a lépcsőzés is könnyebb lett. Érzem, hogy egyre tisztább a tüdőm, egyre terhelhetőbb vagyok. Számomra ez egy felüdülés.

Nagyon sokan félnek a leszokás utáni elhízástól, Ön tapasztal súlygyarapodást?

Semmivel nem eszem többet, mint eddig. Ugyanolyan jó, ha nem jobb ízűen megeszem azt, amit eddig is megettem, de nem kívánok többet. Ha pótcselekvéseket csinál valaki a dohányzás abbahagyása után, akkor elhízhat. De itt a dohányzáshoz való hozzáállás az, ami megváltozik az emberben a szeminárium után, ezért pótcselekvésre nincs szükség.

Ha a gyereke dohányozna, ajánlaná neki az Allen Carr módszert?

Én nem csak a gyerekemnek ajánlanám, hanem bárkinek, akivel találkozom, annak automatikusan mondom, hogy próbálja ki. A legtöbb embernek azt mondom, hogy mit veszíthet? Ha abba akarja hagyni a dohányzást akkor ez az a módszer, ami a legfájdalommentesebb, a legnagyobb eredménnyel működik, és persze ott a pénz-visszatérítési garancia, ami anyagilag is tehermentesíti, ha mégiscsak cigarettázna tovább.

Újévkor nagyon sokan elhatározzák, hogy leteszik a cigit. Ki az, akinek Ön szerint jó eséllyel sikerülni is fog?

Ami megkülönbözteti a dohányosokat az az, hogy mennyire nyitottak a leszokásra. Minden dohányos elmondja, hogy de jó lenne, ha…, most már igazán le kéne tennem cigit, de… és nem tesz egy lépést sem érte, jól el van a függőségével. És van a másik csoport, aki igenis meg szeretne szabadulni a függőségétől, de nem tudja, hogyan csinálja. Na, nekik nagy segítség az Allen Carr módszer.

Én egyetlenegy dolog miatt vállaltam ezt az interjút: hogy segítsem őket. Segítsek azoknak, akikben megszületett az akarat, hogy megszabadulnak a dohányzás rémségétől. Azt üzenem nekik, hogy vágjanak bele, és ha már belevágnak, használják az Allen Carr módszert, mert őszintén mondom, hogy ez a létező legjobb.

Ha úgy érzed, benned is megvan az akarat, szeretnél végre végleg leszokni a dohányzásró, akkor kérd most az ingyenes Allen Carr start konzultációt! Segítünk Neked! ››

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is:

A szerző: Szász Gábor

Szász Gábor
Üdvözöllek, Szász Gábor vagyok, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központ vezető tanácsadója. Én több mint 10 éve szoktam le a dohányzásról az Allen Carr módszer segítségével. Mivel a leszokás számomra is hihetetlen könnyedén ment a módszer segítségével, úgy döntöttem, átadom ezt más dohányosoknak is és segíteni fogok nekik/neked leszokni a cigiről. Ha követed tanácsaimat, írásaimat, hamarosan Te is le fogsz tudni szokni a cigiről.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!
A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjul kulturált hozászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.

 • Én már próbáltam sok mindent, az Allen Carr módszert is. Biztos én vagyok a gyenge. Sajnos a garanciális időn túl szoktam vissza, így a pénzem sem kaptam vissza, csak a cigit(

  Válasz
  Avatar Boros Emil
  2019-01-21 15:01
 • Nagyon jól éreztem magam pár hónapig, amikor is 2 éve elvégeztem a szegedi szemináriumot. Felnőtt fiaim büszkék voltak rám és én is magamra, hogy sikerült letennem a cigit sok évtized után! Hogy mikor kezdődött a visszaszokás? Már nem is emlékszem, de azt tudom, hogy az, hogy egyedül élek és esténként "csak 1-2 szálat szívok pihenésképpen, vagy hogy oldjam a napi feszültségem címszóval!" Párom majdnem 200 km-re él tőlem távol, (aki erős dohányos) s amikor újra sűrűsödtek a találkozásaink, akkor előjött a vágy a visszaszokásra, bemagyaráztam magamnak, hogy így könnyebben egy hullámhosszra kerülünk, cigi mellett jókat beszélgetünk,stb. No meg a dohányszag!!! Így, hogy én is dohányoztam újra, elviselhetőbb volt számomra elfogadni a "bűzt" . Büszke szeretnék újra magamra lenni, nem beszélve a folyamatos köhécselésemről, felszakadozó nyákról, ami aggaszt már. Tudom, csak döntés kérdése, minden fejben dől el, de valahogy gyengének érzem magam a leszokáshoz! Mit tegyek??? Üdv! Évi Dusnokról

  Válasz
  Avatar Kissné Budai Éva
  2019-01-20 14:03
 • Ez mind igaz tényleg jó a módszer . 2012 ben 22 év dohányzás után leszoktam az allen car módszerrel. A videó megnézésével fel elevenültek bennem ugyanezek az érzések jó emlékek. 6 nemdohányzó év következett de egy megrázó esemény után rágyujtottam és dohányoztam majdnem egy évig .jelentkeztem erre a szeptember 8 i szemináriumra ez most más volt éreztem nem veletek volt a baj hanem velem nem álltam készen úgy érzem most 2 hónap elteltével egy hasonló stresszes esemény következtében elbuktam de nem adom fel eljön még az én időm

  Válasz
  Avatar Nagy Krisztián
  2019-01-18 22:33